Česká exportní banka se stala partnerem Svazu moderní energetiky a zaostří na zelenou energii

Česká exportní banka (ČEB) se více zaměří na podporu vývozu zelených technologií. Kromě financování nabídne českým firmám také expertízy při hledání nových trhů. Své služby ČEB poskytne ve spolupráci se Svazem moderní energetiky.

Svaz moderní energetiky

29. 1. 2019

Partnerství, které spolu instituce uzavřely, má pomoc českým producentům udržitelných řešení z oblasti nízkouhlíkové ekonomiky získat nové zákazníky v zahraničí. Ze spolupráce budou moct těžit především výrobci obnovitelných zdrojů energie, jako je například akumulace energie a další šetrná řešení z oblasti moderní energetiky.

„O takzvané zelené technologie z Česka je ve světě zájem. Už teď Česká exportní banka financuje řadu úspěšných projektů tuzemských firem v různých částech světa. A spolu s rostoucí poptávkou cítíme, že je potřeba české exportéry ještě víc povzbudit,“ vysvětluje předseda představenstva a generální ředitel ČEB Jaroslav Výborný.

„Aktuální proměna světové energetiky je obrovskou šancí pro Česko a vysoce kvalifikované průmyslové obory. Naše firmy mohou nabídnout řešení pro domácnosti v podobě solárních panelů a bateriových systémů, komponenty pro velké instalace obnovitelných zdrojů nebo řešení problémů s odpady. Naše země s tradicí strojírenského průmyslu, skvělými inženýry a kvalifikovanými dělníky pro to má velmi dobrou pozici,” představuje globální příležitosti Martin Sedlák, programový ředitel Svazu moderní energetiky.

Banka, člen Týmu Česko, se bude podílet na vzniku materiálů připravovaných Svazem. Ty se zaměří na mapování příležitostí na zahraničních trzích. V případě zájmu o bližší informace k možnostem realizace projektů ve vybraných státech budou experti banky také k dispozici výrobcům a exportérům.

Díky ČEB, jejímž úkolem je financovat vývoz tuzemských exportérů v těžko dostupných trzích, nyní zelené technologie české výroby vyhřívají například největší jurtu na světě v Biškeku a podílejí se i na zabezpečení dodávek tepla hlavního města Kyrgyzstánu. Kromě malých zakázek, jako je klimatizování horských hotelů, financovala úspěšně ČEB i velké projekty za miliardy korun. Například stavby vodních elektráren v Turecku, Bulharsku či Gruzii.

„V tuto chvíli jednáme o možnostech financování dodávek českých technologií do několika zemí v jižní Americe a poptávku cítíme také v Africe,” dodává Výborný.

Svět směřuje k postupné dekarbonizaci ekonomiky. Ta představuje příležitost obřích investic do výstavby nových, čistých zdrojů energie a potřebné infrastruktury. Cílem Svazu je pomoci českým firmám proniknout na jednotlivé světové trhy. V průběhu roku bude Svaz pořádat kulaté stoly s mezinárodním obsazením, kde ve spolupráci s ČEB představí nejvíce atraktivní trhy.

Díky vhodným přírodním podmínkám a stále levnějším technologiím jsou obnovitelné zdroje větrných a solárních elektráren pro ekonomiky například v Africe, Asii nebo Jižní Americe ideálním alternativním zdrojem energie.  Až polovinu spotřebované elektřiny v roce 2030 mohou obnovitelné zdroje pokrývat právě v Africe. V oblasti zelených zdrojů energie jde podle čísel Mezinárodní agentury pro obnovitelné zdroje (IRENA) o investici v součtu téměř čtyř stovek miliard dolarů.