Konec ohňostrojů se blíží? Mohly by je nahradit tance dronů

Letošní novoroční ohňostroje byly pro mnohé příslovečným posledním hřebíkem do rakve ohňostrojů.

Tomáš Vondra

8. 1. 2019

Znečištění vzduchu, obrovské emise, mrtvá zvířata… Čím dál více lidí se ptá, jestli těch pár minut radosti za tohle všechno stojí. Petice, která požaduje zkrocení ohňostrojů v Česku, už má na internetu téměř patnáct tisíc podpisů.

Ohňostroje vypadají krásně, symbolizují konec jednoho roku a začátek druhého a byly tu odnepaměti. Jejich historie se datuje devátým stoletím našeho letopočtu, kdy je vynalezli v Číně. Problémem ale nejsou ani tak samotné ohňostroje, ale jejich absurdní množství - kromě těch oficiálních, městských, je pořádají také různé městské části, soukromé firmy i jednotliví lidé. V součtu to znamená, že vzduch nad městy se změní na jednu noc na něco téměř nedýchatelného.

Od Indie po Prahu

Jednou ze zemí, která trpí ohňostroji nejvíc, je Indie. Vždy na konci října se koná svátek nazývaný Divali. Během něj se do vzduchu odpaluje obrovské množství rachejtlí, petard a světlic. Už několik let za sebou tam koncentrace miniaturních škodlivých prachových částic, které snadno pronikají do plic, přesahují veškeré hranice.

Například roku 2016 v Dillí přesáhly koncentrace PM 2,5 (prachové částice menší než 2,5 mikrometru) jeden tisíc mikrogramů na metr krychlový, což je desetkrát víc než bezpečná hodnota stanovená Světovou zdravotnickou organizací. O rok později už dokonce indický nejvyšší soud rozhodl zakázat v této době prodej zábavní pyrotechniky v indické metropoli Dillí i okolních městech. Byla to jediná cesta, jak omezit znečištění vzduchu během svátku.

Od roku 2013 se zakazují také novoroční ohňostroje v Číně. Tam k tomu mají právo úřady, pokud stoupnou koncentrace nad povolené normy. Tento zákon byl od té doby už mnohokrát využitý.

O omezení uvažují i v Rakousku

„Od roku 2011 volají po omezení ohňostrojů i politici v Rakousku. Podle měření rakouských odborníků byly totiž při tehdejších oslavách příchodu Nového roku ve čtrnácti z patnácti sledovaných míst překročeny limity pro množství jemného prachu v ovzduší. Ve dvanácti z nich pak byly nadlimitní hodnoty prachu v důsledku odpalování ohňostrojů zaznamenány ještě druhý den ráno,” uvedla tehdy Česká televize.

Letos vydali zprávu o vlivu ohňostrojů na vzduch brněnští meteorologové. Podle ní byly koncentrace výše uvedených částic extrémně vysoké prakticky po celou silvestrovskou noc, normy byly ve velkých městech, jako jsou Praha nebo Brno, překročeny až čtyřikrát.

Blýská se na lepší časy i v Praze?

Pražský primátor Hřib krátce po skončení oslav uvedl, že přemýšlí o tom, že by Praha příští rok ohňostroj nahradila „světelnou show”. Jak by to mohlo vypadat? V Číně, v USA a v Austrálii se už testují například roje dronů, které umí na obloze vytvářet působivé světelné obrazce.

Úplný zákaz ohňostrojů u nás ale zřejmě jen tak nehrozí. „Celoplošnou regulaci domácích ohňostrojů na Silvestra si v praxi nedovedu představit. S ohledem na turismus v centru města a vysokou oblibu ohňostrojů mezi rezidenty,” uvedl pro Aktuálně.cz Hřib s tím, že současná pravidla by ale šlo ještě zpřísnit.

Zdroj: Aktuálně, ČT24, Ekolist, MUNI