Chytrá řešení v Brně: město získalo zastávku, která umí zavolat pomoc

Brno své obyvatele během léta překvapilo dvěma novými smart city řešeními umístěnými na dvou od sebe nijak vzdálených náměstí. První řešení ocení hlavně cestující veřejnou městskou dopravou a druhé řešení zase poskytuje kolemjdoucím oázu uprostřed rozpáleného města.

Kristýna Vobecká

28. 9. 2018

Na Moravském náměstí v Brně vyrostly dvě chytré zastávky. Cestujícím, kteří zde čekají na tramvaj, například prozradí, kdy jim jede další spoj, co se v Brně děje a zda si mají vzít odpoledne deštník.

Chytrá SOS zastávka s vlastní meteostanicí na Moraváku

Zastávky s dotykovou obrazovkou, zásuvkami pro dobíjení mobilních zařízení a moderním designem zde na zadání brněnského magistrátu postavila společnost ČEZ ESCO, která je dceřinou společností ČEZ a komplexně pokrývá energetické potřeby firem, obcí a institucí všech velikostí.

Na dotykových obrazovkách umístěných ve sloupech zastávek si mohou cestující čekající na svůj spoj listovat v brněnských jízdních řádech, dozvědět se o aktuálních změnách v dopravě zadaných dispečinkem Dopravního podniku města Brna nebo si přečíst o brněnském kulturním dění. „Dopravní podnik města Brna se nebojí nových, chytrých řešení. Dalším příkladem je právě tato zastávka, která nemá v Brně ani v celé republice obdoby a funguje ve zkušebním režimu. Pokud se zastávka osvědčí, bude snahou města, ale i dopravce, jejich počet rozšiřovat také na další místa v Brně,“ uvedl primátor města Brna Petr Vokřál.



Chytré brněnské zastávky pro osvětlení využívají úsporné LED řešení a poskytují bezpečný přístav v případě konfliktu – jsou vybaveny dvěma bezpečnostními kamerami a SOS tlačítkem pro přivolání pomoci.

Zastávky také disponují malou meteostanicí se zabudovaným detektorem polétavého prachu. Ta ukazuje cestujícím aktuální teplotu, míru vlhkosti ve městě a UV index.  Zařízení chytré zastávky je navíc instalováno tak, aby bylo odolné proti vlivu větru i deště a bez potíží fungovalo minimálně v teplotním rozsahu –30 °C až +45 °C (ve stínu).

Městská buňka pro zachycování dešťovky na Maliňáku

Pár kroků od Moravského náměstí, kde vyrostly dvě nové zastávky, se nachází další čerstvě instalované smart řešení pro život ve městě. Tentokrát se jedná o dřevěnou městskou buňku postavenou na Malinovského náměstí, kde má poskytovat stín v letních parnech a představovat obyvatelům Brna možnosti správného hospodaření s vodou i zelení v centru města. Autorem dočasné instalace prototypu City Cell Prototype (městské buňky) je na zadání Veřejné zeleně města Brna NEXT Institute a architektonické studium KOGAA. Buňka má také upozornit na problematiku přehřívání města a nedostatek zelených ploch, které obyvatelé měst pociťují nejvíce právě v letních vedrech.

Dřevěná buňka, která je z obou stran ověšená květináči s květinami a kolemjdoucí láká k příjemnému posezení, je vybavena rafinovaným řešením pro zachytávání dešťové vody. Ta je ze střechy buňky svedena do biofiltru, který ji pomocí zasazených rostlin a stromů čistí od nečistot. Vyčištěná voda je po filtraci přečerpána do nádrže, odkud je vedena systémem kapkové závlahy k dalším rostlinám umístěným ve speciálně navržených květináčích zavěšených na stěnách buňky. Zeleň umístěná na stěnách buňky a v biofiltru přitom ochlazuje své okolí, produkuje kyslík a zachycuje okolní nečistoty. K ochlazení klimatu v buňce přispívá také odpařování vody z biofiltru.

„Pokud se prototyp ozeleněného mobiliáře v centru města osvědčí, můžeme už příští rok umístit další kusy třeba na náměstí Svobody, Zelný trh nebo Dominikánské náměstí, kde se lidé na velkých rozpálených plochách potřebují skrýt před sluncem a ochladit,“ říká ke smyslu testování městské buňky náměstek brněnského primátora pro životní prostředí Martin Ander. 

Celá konstrukce městské buňky se skládá z několika modulů, prototyp tak lze rozmontovat a další rok ho přemístit na jiné místo. Realizace modulu buňky vyšla město Brno na zhruba půl milionu korun a zájemci o posezení ve smart buňce ji mohou na brněnském Malinovského náměstí najít do konce listopadu. 

Zdroje: Brno.cz, TZ ČEZ ESCO