Marks & Spencer se připravuje na uhlíkový Brexit

Londýnská módní značka a globální firma míří k bezuhlíkové budoucnosti. Oblečení, potraviny a domácí doplňky chce M&S prodávat emisně neutrální ve všech provozovnách na celém světě. Emise skleníkových plynů chce snížit na nulu.

Jana Knapová

26. 9. 2018

Za vším stojí projekt s názvem Plan A. Jde o eticko-environmentální program, který společnost Marks & Spencer zahájila už před více než 10 lety.

Plán A

Díky tomuto plánu se podařilo nejen snížit emise CO2, ale i výrazně zlepšit energetickou účinnost fungování M&S na území Velké Británie a Irska. Co víc, firma dokázala svou filozofii rozšířit i na pobočky, sklady a dodavatele. Díky tomu je uhlíkově neutrální v celosvětovém provozu.

M&S přesto neusíná na vavřínech a připravil další fázi plánu Plan A 2025 přináší nové závazky směrem šetrnému hospodaření. M&S si vytyčil cíl zvýšit svou energetickou efektivitu ve Velké Británii a Irsku o 50 %, snížit emise skleníkových plynů o 80 % a do roku 2020 mít polovinu dodávek plynu z certifikovaných zdrojů biometanu.

Kromě pokračování  dlouhodobých cílů, jako je 100 % elektřiny z OZE a bezuhlíková cesta, se objevil například závazek skoncovat s ekologicky náročnou leteckou nákladní přepravou textilu a produktů pro domácnost.

Již od roku 2012 nakupuje tato londýnská společnost veškerou elektřinu pro své prodejny, kanceláře i sklady ve Velké Británii a Irsku pouze z obnovitelných zdrojů. M&S navíc v roce 2014 a 2015 odebral 21 % své spotřeby elektřiny od menších výrobců a podpořil tak malé vodní elektrárny a lokální producenty.

Marks & Spencer je aktivní. V březnu 2015 dokončil instalaci největšího britského modulu solárních panelů na střeše svého distribučního centra v East Midlands. Jen tento panel má snížit uhlíkovou stopu společnosti o 48 000 tun CO2 během 20 let.

Marks & Spencer Energy

Není to ale pouze nákup energie z obnovitelných zdrojů, čím se snaží M&S přispět k lepším zítřkům naší planety.  V rámci skupiny Marks & Spencer funguje M&S Energy Fund. V rámci tohoto fondu společnost spustila před dvěma lety M&S Energy program podpory veřejných projektů obnovitelné energie ve Velké Británii. V něm v současné době běží více než 200 projektů s podporou ve výši 400 000 liber ročně.

Jedná se o financování projektů, jako je instalace solárních panelů na střechy škol či veřejných budov. Každý rok mohou města a vesnice přihlašovat své projekty. Ty úspěšné, které získají finanční grant, nevybírá pouze Marks & Spencer, ale i sami občané svým hlasováním. Realizoval se tak například projekt podpory sítě malých hydroelektráren ve skotské části Applecross, řada projektů instalací solárních panelů a baterií, třeba pro kriketový klub, až po jednoduché zateplení střechy skautské klubovny. Firma Marks & Spencer se tak přímo podílí na zlepšování hospodaření s energií a kromě rad, jak šetřit elektřinu a životní prostředí, vše pomáhá uvádět do praxe.

Marks & Spencer 


Marks & Spencer je globální firma v oblasti oděvního a potravinářského průmyslu založená roku 1884 ve Velké Británii. V současnosti sídlí v Londýně a působí ve více než 50 zemích světa. 

Společnost efektivně bojuje proti změnám klimatu a podporuje šetrnou energii. Usiluje o snížení emisí skleníkových plynů napříč celým řetězcem – od svých aktivit po své dodavatele až k zákazníkovi. Firma věří, že svým přístupem přispěje k záchraně naší planety, ale hlavně, že se jí podaří inspirovat další společnosti.



Zdroje: Plan A, Plan A 2015, M&S Energy, RE 100. Autor fotografií: Marks & Spencer