Sluneční elektrárny se opět otevřou veřejnosti

V rámci Evropského týdne udržitelného rozvoje pořádá Solární asociace od 30. května do 5. června Dny otevřených dveří slunečních elektráren. Cílem každoroční akce je podpořit rozvoj udržitelné energetiky, představit možnosti využití energie ze slunce a dát tak najevo, že můžeme žít ve společnosti, která bere ohledy na své okolí a na ty, kteří přijdou po nás. Veřejnosti a žákům se otevře čtrnáct slunečních projektů v několika krajích.

Tisková zpráva

21. 5. 2018

Poznat zblízka velké solární parky, ale i menší střešní instalace mohou návštěvníci a školáci ve Středočeském, Plzeňském, Královéhradeckém, Pardubickém, Jihomoravském, Zlínském a Moravskoslezském kraji. Mezi energetickými projekty, které bude možno navštívit, je sluneční elektrárna Bušanovice, soběstačná ostravská dřevostavba se solárním ohřevem vody a nabíjecí stanicí pro elektromobily nebo Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT v Buštěhradu.

Jak lze využít energii ze slunce uvidí návštěvníci v Prakšicích ve Zlínském kraji. Tamní úložiště energie je prvním velkokapacitním skladovacím bateriovým systémem v Česku, které je připojeno do distribuční soustavy. 

Další sluneční elektrárny, které představí, jak se vyrábí elektřina ze slunce, mohou zájemci vidět v Železné Rudě, Nechanicích, Brně nebo Hostětíně. „Připojit se mohou i další solární elektrárny. Stačí, když nás její provozovatel kontaktuje, vybere si termín prohlídek a návštěvníkům zajistí odborný výklad,“ vysvětluje ředitelka Solární asociace Veronika Hamáčková.

Aktuální seznam otevřených slunečních elektráren včetně možných termínů návštěvy najdete na tomto odkazu. Prostory jsou otevřeny nejen veřejnosti, ale v rámci exkurzí i žákům základních a středních škol. Akce se koná pod záštitou Ministerstva životního prostředí ČR.

Solární asociace, která akci pořádá, sdružuje více než 450 výrobců panelů, instalačních a servisních firem, provozovatelů solárních elektráren, obchodníků s elektřinou, ale i univerzit a výzkumných pracovišť. Jde o vůbec největší profesní sdružení podnikatelů v solární energetice. Celkově asociace zastupuje 1211 MW instalovaného výkonu.