EU chce v obnovitelných zdrojích cílit na 27 - 35 %. Solární asociace míří výš

Evropský i český průmysl obnovitelných zdrojů v posledních letech spíše stagnuje. Klíčem k rozvoji obnovitelných zdrojů je jednoznačně tzv. Zimní energetický balíček EU, shodly se na největší konferenci věnované solární energetice špičky české i evropské energetiky. Zimní energetický balíček má zemím EU pomoci s přechodem na zelenou energetiku.

Tisková zpráva

14. 5. 2018

Klíčovým impulzem pro zvýšení podílu čistých zdrojů energie a zbavení se závislosti na fosilních palivech je podle tuzemských i zahraničních odborníků stabilní prostředí, ve kterém by se členské státy měly shodnout na jasném směru pro obnovitelné zdroje. Petr Binhack ze Stálého zastoupení ČR při Evropské unii na akci uvedl, že Česká republika podporuje během jednání stále nižší závazek 27 % závazných na úrovni EU. Evropské i české asociace v oboru obnovitelných zdrojů se shodují, že má zelená energetika v EU ještě vyšší potenciál, a to ve výši 35 procent podílu na hrubé spotřebě energie.

Čím vyšší cíl, tím rychlejší odklon od fosilních paliv

„Jasný rámec evropské politiky dá prostor pro investice do nových projektů obnovitelných zdrojů v členských státech. Vyšší cíl také znamená rychlejší odklon od využívání fosilních paliv. Česká republika může během příštího desetiletí navýšit svůj podíl obnovitelných zdrojů na 24 až 26 procent na hrubé spotřebě energie. I přes stagnaci oboru v posledních letech se dnes pohybujeme na zhruba 15 procent, a v době levných technologií obnovitelných zdrojů nevidíme v navýšení o deset procent problém,“ říká k návrhu výboru Evropské komise Veronika Hamáčková ze Solární asociace, která konferenci pořádala.

Aktuální informace z projednávání Zimního energetického balíčku přivezla Aurélie Beauvais z evropské fotovoltaické asociace SolarPower Europe, dle které jednání mezi institucemi vstoupila do finální fáze a je třeba nalézt politický kompromis. Evropský parlament zastává ambiciózní 35 procentní cíl a navýšení podporuje i Evropská komise. Některé členské státy zastoupené v Radě EU oproti tomu podporují konzervativních 27 procent. Výsledek jednání by měl být znám již v červnu a očekává se kompromisní podoba cíle ve výši 30 - 35 procent, jehož horní hranici dlouhodobě podporuje i SolarPower Europe.

Česká republika připravuje nový energetický kodex

„Do podzimu letošního roku připraví ministerstvo průmyslu a obchodu úplně nový energetický zákon, který by za dva, tři roky vyústil v nový energetický kodex. Do něj budeme transponovat nejen směrnice Zimního energetického balíčku,“ uvedl na konferenci ředitel Odboru elektroenergetiky Ministerstva průmyslu a obchodu ČR Ladislav Havel. Novela bude také upravovat práva a povinnosti akumulace energie a licenční podmínky.

V souvislosti s OZE se aktuálně v ČR řeší kontrola překompenzace. Jde o přezkum, který má zjistit, zda výrobci z OZE nedostávali v minulosti příliš mnoho peněz z veřejných prostředků. „Překompenzace není strašidlo. Ani pro stát, ani pro výrobce energie. V první fázi jsme museli notifikovat systém podpory, což se podařilo (až na druhotné zdroje, kde proces probíhá). Zahájili jsme sektorové šetření na základě dobrovolnosti a zjišťujeme, zda mohlo dojít k překompenzaci podpory pro elektrárny uvedené v roce 2006, 2007 a 2008. Aktuálně probíhá vyhodnocování,“ dodal Havel.

Díky Zimnímu energetickému balíčku by měli významný podíl na trhu získat spotřebitelé, kteří se z role pasivního příjemce energie stanou aktivními hráči. Získají tak možnost elektřinu vyrábět, skladovat a spotřebovávat. „Samovýrobci“ by tak mohli rovněž prodat nevyužitou energii zpět do sítě. Zjednodušen má být také proces povolovacích řízení spojený s instalací zeleného zdroje.