Hurikány Harvey a Irma urychlí přechod na obnovitelné zdroje, předvídají experti

Během hurikánové sezony se ukázalo, jak spolehlivé jsou solární panely spojené s bateriemi.

Tomáš Vondra

22. 9. 2017

Když hurikán Irma zničil transformátor v jeho ulici, ocitl se Andy Green bez přístupu k elektrické síti – stejně jako miliony dalších Američanů. Jenže Green měl štěstí, v srpnu si nainstaloval systém Powerwall od společnosti Tesla; díky tomu byl jeho dům jediný v širokém okolí, kde se i ve dnech po hurikánu svítilo a šla elektřina.

Zní to jako reklamní kampaň Tesly, ale podobných příběhů přinesly události ze začátku září stovky – majitelé bateriových systémů od nejrůznějších společností byli vždy vítězi.

„Neměli jsme plný výkon, nemohli jsme udržovat celý dům při normálním provozu, ale měli jsme dost šťávy na ty nejdůležitější systémy – klimatizaci, světla, ledničku, internet,“ popsal floridským novinářům svůj příběh Green. Trvalo 21 hodin, než se do sousedství jejich domu elektřina vrátila, ale v částech Floridy nebyla ani dlouho poté. Celou dobu, co byl pan Green a jeho rodina odstřižený od sítě, napojil se systém Powerwall na solární panely na jeho střeše a z baterie napájel dům. Když se druhý den rozptýlily mraky, začala se z nich baterie znovu nabíjet.

Normálně posílají solární panely na střeše elektřinu přímo do sítě – jejich majitelé si tedy při výpadku proudu vůbec nepomohli, elektřinu z nich odebírat nemohli. Panely sice elektřinu vyráběly, ale lidem stejně chyběla, nebyli schopní ji využít. Všechno ovšem mění příchod systémů domácích baterií, jako je třeba Powerwall od Tesly a další.

Být připraven je základ

Greenovi se na příchod bouře dobře připravili: než hurikán jejich domov zasáhl, nastavili baterii na plné nabíjení – když bouře přišla, byla baterie plně nabitá a měla tedy dost energie na dobu případného výpadku. Baterie je navíc schopná nabíjet i elektromobily Tesla, takže Greenovi ani nebyli odkázaní na fronty na benzínkách a zůstali, na rozdíl od většiny ostatních postižených hurikánem, mobilní.

Samozřejmě nejde o jistý zdroj energie – kdyby dům Greenových zasáhla bouře plnou silou, teslácké solární panely na střeše by to nevydržely, jenže to by zřejmě nezvládl ani celý dům. Navíc jde o systém, který je zatím pro běžného člověka příliš drahý. Jedna jednotka Powerwallu schopná uložit 14 killowatthodin energie stojí asi 5500 dolarů, a to bez instalace a dalšího hardwaru, které mohou vše prodražit o dalších přibližně 2000 dolarů.

Konkurenční systémy jsou podobně drahé, o něco výkonnější baterie od společnosti Mercedes-Benz (20 kilowatthodin) se cenově pohybuje mezi 5000–13 000 dolary. Nejlevnější je systém od IKEA prodávaný ve Velké Británii, ten přijde asi na 4000 dolarů - psali jsme zde.

Ceny spadnou

Nicméně s tím, jak se blíží otevření mega-továrny Tesla a jak se na trhu objevuje stále více velkých hráčů, půjdou ceny dolů, a to poměrně významně. V USA také přibývá lokálních mikrosítí, které fungují podobně – ale pro ty, kdo si nemohou vlastní panely dovolit nebo je není možné na jejich střechy instalovat. Například v Orlandu vznikla dvanáctimegawattová lokální solární farma na místě bývalé skládky. Dnes sice jen přivádí energii do sítě, ale Orlando teď uvažuje o jejím vylepšení o baterie – v případě nějaké katastrofy by mohla pomáhat zásobovat elektřinou celé okolí.

„Distribuované zdroje energie – tedy ty, které jsou na různých místech na rozdíl od centralizované sítě – jsou mnohem méně zranitelné. Nedají se zničit tím, že je poškozen jeden bod v nich,“ uvádí Christopher Burgess, ředitel projektu Islands Energy Program z neziskové organizace Rocky Mountains Institute. Ta se snaží tyto systémy instalovat na ostrovech v Karibiku, které jsou v současnosti odkázané na drahé a nespolehlivé dieselové generátory.

Ostrovní stát Antigua mikrosítě založené na solárních farmách vybudoval a během hurikánů byl díky nim schopný dodávat energii do kritických míst, jako jsou nemocnice nebo útulky pro lidi, kterým bouře zničily domovy. Sousední Barbados nic takového nemá a během hurikánu se ocitl v těžké krizi.

Všechno zlé je pro něco dobré

Velmi podobnou zkušenost zaznamenali už při hurikánu Sandy na univerzitě v Princetonu. Ta má také vlastní síť založenou částečně na plynu a částečně na solárních panelech. To z kampusu udělalo centrum pro záchranné operace v celé oblasti. Podobnými systémy se od té doby vybavila i některá velká obchodní centra – a díky nim byla schopná fungovat i nyní při hurikánu Harvey.

Společně s klesajícími cenami jde o jasný důkaz, jak funkční a jak smysluplné takové systémy jsou – a také toho, že ve světě, kde bude klimatických extrémů a tedy i bouří přibývat, se bez nich neobjedeme.

Analytici věří, že do vlastních baterií bude investovat nejen čím dál více společností a institucí, ale také domácností. „Zatím je to luxus,“ uzavírá Green. „Ale za pár let, jak ceny klesnou, si myslím, že je uvidíme na stále více domech. Pokud se vám podaří na ně sehnat peníze, jsou naprostou nutností.“

Zdroj: FastCompany.com