Premiérka řídí zemi z obýváku: lidská a přímá komunikace v době koronaviru funguje

Nový Zéland patří k zemím, které mají nejméně nakažených koronavirem na počet obyvatel na světě. Ostrovní stát v Tichém oceánu přistoupil k přísným opatřením ještě předtím, než byly v zemi první oběti. Novozélanďané tato opatření respektují a své vládě důvěřují. Klíčovou osobou je premiérka Jacinda Ardern, která komunikuje s občany i ze svého obýváku a její přístup oceňují také zástupci opozice.

Neznámý

27. 4. 2020

Šéfka Novozélandské strany práce Jacinda Ardern působí ve svém úřadu od roku 2017, kdy se ve 37 letech stala nejmladší premiérkou na světě. Během výkonu své funkce také stihla porodit v roce 2018 dceru a sama sebe popisuje jako sociální demokratku a feministku. Podporuje manželství homosexuálních párů, zasloužila se o legalizaci potratů v zemi a na rozdíl od řady světových vůdců považuje klimatickou změnu za skutečnou hrozbu. Nový Zéland tak za její vlády schválil zákon, podle kterého sníží produkci emisí do roku 2050 na nulu. Nyní spolu se svými spoluobčany čelí podobně jako zbytek světa hrozbě koronavirové pandemie. A tamní premiérka se opět nebála konat. 

Srozumitelná komunikace a čtyřstupňový krizový systém

Počet nakažených virem Covid-19 je na Novém Zélandu k dnešnímu dni (26. 4.) 1470 a počet zemřelých na následky koronaviru 18. Země se řadí k těm, které koronavirou pandemií zatím zvládají s nejmenším počtem nakažených v poměru k počtu obyvatel a počet uzdravených převyšuje každý den počty nakažených virem. Zemi samozřejmě pomáhá, že je ostrovním státem, takže pro vládu nebylo uzavření hranic tak složité. Ministerstvo zdravotnictví zakázalo lety z Číny již na začátku února. Další kroky tamní vlády a zejména komunikace celého procesu karantény směrem k občanům mohou sloužit jako inspirace pro ostatní světové politiky. 

Premiérka Novozélanďanům nejdříve představila čtyřstupňový krizový systém, který je odstupňovaný podle závažnosti šíření nákazy a může se v rámci jednotlivých stupňů přesouvat. Všechny stupně systému, které zahrnují například sociální izolaci, dodržování rozestupů mezi lidmi, zákaz shromažďování do určitého počtu osob, nařízení pracovat z domu nebo virtuální využívání lékařských služeb, byly srozumitelně a jasně popsány a lidem byly dostupné třeba na internetu. Premiérka tak 21. března uvedla, že je země v úrovni 2, 23. března byla země v úrovni 3 a 25. března dosáhly opatření na nejvyšší úroveň 4, což v podstatě odpovídá opatřením v Česku před jejich rozmělněním. 

Lidé neměli vycházet a udržovat se pouze ve své domácí bublině. Platil zákaz shromažďování, s výjimkou základních služeb byly obchody zavřené, stejně tak školy a procházky nebo venkovní sportovní aktivity měli lidé vykonávat pouze v dosahu svého bydliště. Nyní je Nový Zéland ve stupni 3 a veškeré změny jsou občanům oznamovány 24 hodin dopředu, aby se na ně mohli připravit. 

Videa z obýváku a ocenění od opozice

S koronavirou pandemií se každá země vyrovnává po svém, ale svět se o opatření zavedená na Novém Zélandu začal zajímat zejména díky premiérce a jejím veřejným vystoupením. Tedy v současnosti spíše prohlášením určeným veřejnosti, které premiérka publikuje na svém Facebooku. Často je natáčí ve svém obýváku, kde sedí třeba pouze v mikině, a snaží se v nich Novozélanďanům sdělovat, co je nového a také projevuje o jejich zdraví a životy skutečný zájem. “Nepodléhá dezinformacím a nesnaží se na nikoho svalovat vinu. Snaží se naopak vyhovět všem a nabízí uklidňující slova,“ komentuje premiérčin styl komunikace Van Jackson, který působí na Victoriině univerzitě ve Wellingtonu. Současně také ocenil aplikaci čtyřstupňového krizového systému, který podle něj občany skvěle psychologicky připravil na zavedená omezení. Markantně viditelný je podle něj rozdíl mezi komunikací novozélandské premirky a amerického prezidenta.

Svým stylem vystupování si premiérka dokonce zasloužila také uznání od politických oponentů. “Podle mě komunikuje velmi jasně a dobře,“ řekl v radiovém rozhovoru bývalý premiér země a předseda opoziční Národní strany John Key.

Rozhodnutí vlády důvěřuje většina Novozélanďanů 

Pro české čtenáře může také fungovat srovnání se zmateným vystupováním české vlády. U nás se již doslova legendárním stává výměna názorů mezi ministry na svých twitterových účtech, na místo aby věčně řešili problémy. Navíc se zdá, že česká vláda rozhoduje spíše podle momentální nálady veřejnosti, jako se stalo u náhlého otevření hobbymarketů.

Naopak Premiérka Ardern nabádá občany, aby zůstali doma a ochránili tím své životy. “Cítím se teď tak příjemně, jako když mě v noci ukládala do postele maminka. Díky, že jste s námi,“ napsal v reakci na její vystupování jeden z diváků ve svém komentáři. Premiérka také ukazuje lidem, že je jenom člověk jako oni. Uvádí, že právě dala uspat svou dceru nebo zápolí s dceřiným (ne)zájmem o nočník. Do toho však dokáže rozhodně jednat a zavádět srozumitelná i nepopulární opatření, která vycházejí z rad epidemiologů 

„Lidem nekáže, ale je jedna z nich. Mohou si myslet, že přesně nechápou, proč vláda dělá, co dělá, ale vědí, že jim chrání záda. Díky její empatií v ní mají lidé velkou důvěru,“ uvedla pro The Atlantic bývalá novozélandská premiérka Helen Clark. Podle Clark má současná premiérka vrozený komunikační talent a dodala: „Taková krize leadera buď stvoří nebo zboří. A takhle stvoří Jacindu.“ 

Úspěšnost novozélandské premiérky potvrzuje nejen úbytek nakažených v zemi, ale také odezva veřejnosti. V rámci výzkumu agentury Colmar Brunton na začátku dubna se ukázalo, že 88 % občanů země věří vládě a rozhodnutím, která v boji s virem Covid-19 podniká. A 84 % občanů podporuje vládní odpověď na pandemii, i když se jich ekonomicky dotýká. O takových číslech si mohou čeští politici nechat jen zdát. Podle výsledku výzkumu agentury STEM ze začátku dubna důvěřuje Poslanecké sněmovně a členům vlády méně než polovina českých občanů.

Zdroje: The Atlantic, Reuters, Wikipedia, The Conversation

FOTO: Governor-General of New Zealand