Překvapení v Evropě: Francie vsadí na obnovitelné zdroje a čistou mobilitu

Francouzská energetika dlouhá desetiletí stavěla především na jaderné energetice. Během tohoto desetiletí se však začnou nové investice otáčet ve prospěch zelené energetiky. Vláda podpoří růst obnovitelných zdrojů, produkci zeleného vodíku i čistou mobilitu.

Martin Prax

25. 4. 2020

Výhody investic do moderní energetiky si francouzská vláda uvědomila během pandemie koronaviru. Francie navýšila objem podpořených projektů v rámci poslední aukce, ve které již několik let soutěží zájemci o výstavbu nových projektů obnovitelných zdrojů o získání podpory. Celkem tak získají podporu větrné a solární parky o výkonu 1 700 megawatt (MW). Fotovoltaických parků má v rámci této výzvy vzniknout až 88 o výkonu 649 MW s průměrnou cenou 62,11 EUR/MWh. Dalších 104 MW postaví v rámci inovativních solárních řešení, například spojením fotovoltaiky a zemědělství, kdy jsou panely umístěny nad plodinami. Pro vlastní spotřebu například domácností pak vznikne 11,8 MW solárních projektů.

Situaci můžeme srovnat s Českou republikou. "I přesto, že český předseda vlády Andrej Babiš do Francie jezdí rád, tamním promyšleným systémem podpory obnovitelných zdrojů se nikdy inspiroval. Přitom Francie dává příležitost k růstu energetických komunit nebo vývoji inovativních řešení, jakými jsou solární parky na bývalých průmyslově znečištěných plochách," komentuje situaci Martin Sedlák, programový ředitel Svazu moderní energetiky. "Právě v důsledku dobře nastavené podpory rostou ve Francii nové projekty obnovitelných zdrojů jako houby po dešti. V Česku takový systém chybí, takže ročně zde vznike maximálně setina podobných projektů," dodává Martin Sedlák s odkazem na to, že ce celý loňský rok narostla například fotovoltaika v ČR jen o pouhých 25 megawattů.

Národní energetický plán

Jako zásadní strategie, která má podpořit rozvoj moderní energetiky ve Francii, přijala vláda v dubnu Národní energetický plán. Počítá s zvýšení výkonu obnovitelných zdrojů 44 gigawattů do roku 2028. Vláda nadále počítá s podporou formou aukcí, tedy tržní soutěže o podporu, ve které ji získají pouze ty ekonomicky nejvýhodnější projekty. Měla by se rozvíjet také produkce zeleného vodíku, který výroba vodíku pomocí energie z obnovitelných zdrojů. Do osmi let má tvořit až 40 % spotřeby. Do stejného roku má pak na francouzských silnicích jezdit až 3 miliony elektromobilů nebo hybridů.

Pozitivními efekty pro Francii pak bude snížení spotřeby zemního plynu o pětinu, ropy o více než třetinu a uhlí o 80 %. To vše se projeví v potřebné redukci emisí skleníkových plynů.

Zelené zdroje rostou, jádro stojí

Prodrobně se na plánovaný rozvoj francouzské energetiky podíval Martin Madej, analytik Aliance pro energetickou soběstačnost: "Francie má již dnes silnou základnu aktivních zákazníků a v trendu chce nadále pokračovat. Již do tří let počítá s 65 000 až 100 000 instalacemi solárních elektráren pro vlastní spotřebu. Nejvíc bude Francie sázet na slunce a vítr. Státní energetický gigant EDF skoupil dva hektary pozemků a chce od letoška instalovat 1 GW fotovoltaiky ročně. V nejbližších letech mají vyrůst i první offshore větrné parky: 480 MW farma Saint Nazaire a nato i 600 MW farma u Dunkirku."

Analýza této organizace si všímá také inovativních cest francouzské energetiky. Upozorňuje například na plovoucí fotovoltaickou elektrárnu, která vznikla loni v podobě projektu 17megawattového parku, který vznikl na jezeře po bývalém dole v údolí řeky Rhony na jihu Francie. Do projektu mohli vložit své prostředky také obyvatelé z okolních obcí. Roční produkce elektrárny by měla stačit pro 4,7 tisíc domácností.

Rozmach obnovitelných zdrojů může Francie srovnávat s rozestavěným projektem jaderné elektrárny ve Flamanville. Nový reaktor o výkonu 1200 MW zde staví státní elektrárenská společnost EDF již od roku 2007. Původní plán počítal s dokončením a první dodávkou jaderné elektřiny do sítě v roce 2013. Stále však není hotovo. Nově hovoří vláda o dokončení stavby reaktoru do roku 2024. S astronomickým růstem času stavby narůstají také náklady. Z původní ceny 3,3 miliardy EUR je nyní 12,4 miliardy EUR. 

Zdroje: alies.czworld-nuclear-news.orgpv-magazine.com 

FOTO: Jeanne Menjoulet