Vyzkoušený recept pro oživení ekonomiky: Zelená úsporám

Program (Nová) zelená úsporám vznikl v době, kdy se Česko probíralo z propadu ekonomiky po krizi v roce 2008. Jde o projekt, který přináší tři řešení současně: podpora renovace domů dává práci malým a středním firmám a ve výsledku opatření snižují spotřebu fosilních paliv, takže zlepšují ovzduší v místech, kde žijeme.

Martin Prax

17. 4. 2020

Podle aktuálních dat zveřejněných Ministerstvem životního prostředí je o renovace domů velký zájem i letos: za první tři měsíce letošního roku hlásí třetinový meziroční nárůst v počtu žadatelů. Ministerstvo také uvolní podmínky pro žadatele v době pandemie, aby podpořilo snadnější čerpání během nouzového stavu.

Cenný nástroj na podporu ekonomiky

“Původní Zelená úsporám vznikla na pomoc z finanční krize před 10 lety, nyní pomůže z ekonomické koronakrize. Stavebnictví půjde po dokončení zasmluvněných prací dolů, a je potřeba to vykrýt státním programem,” předvídá dopady krize Petr Holub, ředitel Šance pro budovy, který stál před dekádou u vzniku tohoto dotačního programu pro renovaci budov. “Nová zelená úsporám je dobře nastartovaná, roste a na rok 2021 je potřeba zajistit dostatečnou alokaci, odhadovaná potřeba jsou čtyři miliardy korun. To znamená zhruba 12 miliard celkových investic, což už není zanedbatelné číslo," dodává Petr Holub k potřebné injekci do české ekonomiky.

Důležitost Nové zelené úsporám pro stavebnictví si uvědomuje také ministr životního prostředí Richard Brabec: “Dotační program, na jehož realizaci se podílí zejména živnostníci a malé firmy, má zcela jednoznačně potenciál podpořit domácí ekonomiku ochromenou koronavirovou situací. V současnosti je jedním z nejvýznamnějších existujících prorůstových opatření, která můžeme rychle využít, abychom zmírnili dopady koronavirové krize.“ 

Energetická soběstačnost součástí stimulačních balíčků

Zelená úsporám pomohla k energetické renovaci desítkám tisíc rodinných a bytových domů. Domácnosti, který žijí v těchto domech tak díky podpoře šetří na výdajích za energii. Program pomáhá také s instalací moderních, čistých kotlů na biomasu či solárních systémů na ohřívání vody. Od roku 2015 se přidala podpora pro fotovoltaické elektrárny na střechách rodinných domů. Právě tato kapitola zaznamenala loni dvojnásobný nárůst žádostí. Domácnosti si oblíbily zejména solární systémy s akumulací sluneční elektřiny do baterií, které jim umožňují zvýšit svou energetickou nezávislost. Rodina s vlastní solární elektrárnu ušetří ročně v průměru 12 tisíc korun za elektřinu, kterou nemusí nakoupit ze sítě.

“Jen za loňský rok přibylo téměř tři tisíce nových solárních instalací na rodinných domech. Celkem je v Česku asi okolo 26 tisíc malých fotovoltaických elektráren. Motivací domácností o zvýšení vlastní energetické soběstačnosti jsou finanční úspory na výdajích za energii i odpovědný přístup k životnímu prostředí,” komentuje další důležitý přínos programu Nová zelená úsporám Martin Sedlák ze Svazu moderní energetiky. “Podpora samovýroby pomocí instalací solárních elektráren je součástí stimulačních balíčků v Litvě, Portugalsku nebo Rakousku. Také česká vláda by měla rozšířit finanční motivace k pořízení solárních panelů na střechy domů pro domácnosti a firmy. Podpoří tím práci malých a středních instalačních firem v regionech,” přidává současný kontext potřeby restartu ekonomiky Martin Sedlák.

Jde o tisícovky nově instalovaných systémů, které průběžně přibývají rozmístěné po republice. Právě tyto decentralizované systémy jsou potřebnou součástí restartu ekonomiky. V něm se nelze spoléhat na výstřel jedné stříbrné kulky, ale naopak je třeba sestavit mozaiku podobně lokálních, chytrých řešení.

Impuls pro domácí průmysl

Program na podporu moderní energetiky v budovách dává smysl. Zateplování domů a instalace technologií čisté výroby elektřiny nebo tepla oživuje stavebnictví i průmyslová odvětví, která vyrábějí potřebná zařízení. Na každou miliardu korun, která se ročně investuje do zateplování, připadá 1000 pracovních míst, navíc rovnoměrně rozložených po celé republice. Investoři zaplatí převážně domácím stavebním nebo technologickým firmám, takže peníze neodtečou do zahraničí. 

Modernizace a výstavba energeticky šetrných domů také podporuje technologické sektory: výrobu solárních kolektorů nebo moderních, čistých kotlů na biomasu v českém průmyslu. Také instalace solárních panelů dává práci domácím českým elektrikářům. Navíc v Česku rostou firmy, které zabývají vývojem a výrobou bateriových setů nebo nabíjecích boxů pro elektromobility. Jednou z nich je OIG Power z Jižních Čech, která získala i mezinárodní ocenění za své produkty. Značnou část trhu tak právě v sektoru decentralizované lokální energetiky zásobují řešení od domácích firem.





Více infromací: www.mzp.cz, sanceprobudovy.cz, modernienergetika.cz

FOTO: AliES