Místo tequily biopaliva a desinfekce. Agáve je ekologický superzdroj ethanolu

Rostlina agáve, která se používá na výrobu tequily, by mohla být použitá v suchých oblastech Austrálii jako ekologické řešení australského nedostatku paliva. Upozornil na to tým vědců z University of Sydney, University of Exeter a University of Adelaide.

Tomáš Vondra

4. 4. 2020

Efektivní proces, který nevyžaduje příliš vody by také mohl pomoci při výrobě ethanolu pro dezinfekci rukou, která je během pandemie COVID-19 velmi žádaná. 

V článku zveřejněném tento týden v časopise Journal of Cleaner Production, docent University of Sydney, profesor Daniel Tan s mezinárodními a australskými kolegy, analyzoval potenciál vyrábět bioethanol (biopalivo) z agáve, sukulentní cukrovky s vysokým obsahem cukru známé tím, že z ní v Mexiku vyrábí alkoholický nápoj tequilu.

 Agáve v Austrálii

Rostlina agáve je už nyní pěstována jako zdroj biopaliv na Atherton Tablelands v Dálném Severním Queenslandu společností MSF Sugar a slibuje některé významné výhody oproti stávajícím zdrojům bioethanolu, jako je cukrová třtina a kukuřice, uvedl vědec.

 „Agave je plodina šetrná k životnímu prostředí, kterou můžeme pěstovat za účelem výroby paliv a zdravotnických produktů na bázi ethanolu,“ uvedl profesor Tan z Institutu zemědělství v Sydney.

"Může růst v polosuchých oblastech bez zavlažování. Nesoutěží s potravinářskými plodinami ani klade nároky na omezené zásoby vody a hnojiv. Agave je tolerantní vůči teplu a suchu a může přežít horká léta Austrálie." 

Docent Tan shromáždil výzkumný tým a vedl také ekonomickou analýzu pěstování agáve na biopaliva. Hlavní autor práce Dr. Xiaoyu Yan z University of Exeter, který vedl hodnocení životního cyklu, výsledek komentoval: „Naše analýza zdůrazňuje možnosti výroby bioethanolu z agáve pěstovaného v polosuché Austrálii, což způsobuje minimální tlak na produkci potravin a vodní zdroje.

 Agáve nepotřebuje vodu

"Výsledky naznačují, že bioethanol získaný z agáve je lepší než ten z kukuřice a cukrové třtiny, pokud jde o spotřebu a kvalitu vody, emise skleníkových plynů i samotnou produkci ethanolu." 

"Ekonomická analýza naznačuje, že první generace výroby bioetanolu z agáve není v současné době komerčně životaschopná bez vládní podpory, vzhledem k nedávnému kolapsu světové ceny ropy," řekl profesor Tan. "To se však může změnit s rostoucí poptávkou po nových výrobcích zdravotní péče na bázi etanolu, jako jsou dezinfekční prostředky na ruce."

„Toto je první komplexní posouzení životního cyklu a ekonomická analýza bioethanolu vyrobeného pětiletým polním experimentem s agáve na severu Queenslandu. Naše analýza ukazuje, že výtěžek je 7414 litrů bioethanolu na hektar každý rok." Studie zjistila, že cukrová třtina ročně produkuje 9900 litrů na hektar. Agave však převyšuje cukrové třtiny v řadě opatření, včetně sladkovodní eutrofizace, mořské ekotoxicity a - zásadně - spotřeby vody. 

Agave využívá o 69% méně vody než cukrová třtina a 46% méně vody než kukuřice pro stejný výnos. Pro ethanol z kukuřice v USA byl výnos nižší než agáve, při 3800 litrech na hektar ročně. „To ukazuje, že agáve je v příštích letech hospodářským a ekologickým vítězem výroby biopaliv,“ řekl profesor Tan.

ZDROJ: Texplore,  Journal of Cleaner Production

FOTO: Sydney University