České nanotechnologie na vedlejší koleji. Vláda v boji s epidemií dál spoléhá na Čínu

Reakce ministra vnitra Jana Hamáčka, který se vyjádřil, že nemá čas nakupovat od českých firem ochranné pomůcky pro zdravotníky po desítkách tisíci kusů, zabouřila na sociálních sítích. Česká vláda se spoléhá především na nákupy respirátorů a roušek z Číny. Jak dlouho zůstanou české firmy se svými řešeními na vedlejší koleji?

Martin Prax

1. 4. 2020

“Účinné zdravotnické pomůcky se staly strategickými produkty nutnými pro přežití podstatné části populace. Je nepřípustné, aby se ekonomiky západních zemí včetně Česka dále zbavovaly výroby, která je nezbytná pro jejich další fungování. Česká republika se musí stát ve výrobě strategických produktů nezávislou a soběstačnou zemí,” napsal koncem března v otevřeném dopise adresovaném zákonodárcům Jiří Kůs, předseda výkonné rady Asociace nanotechnologického průmyslu ČR.

Nanotechnologické asociace ve svém dopise také upozorňuje, že “Česko má jedinečné know-how v oblasti mnoha aplikovaných nanotechnologií. Naše produkty často významně předčí zahraniční výrobky. Například české nanovlákenné respirátory nejvyšší třídy ochrany se vyrábějí bez ventilů. Díky tomu nepropouštějí viry od nakaženého uživatele a spolehlivě chrání všechny zúčastněné strany. Jejich další přidanou hodnotou je, že likvidují zachycené viry. Proto se dají používat i opakovaně.”

Jiří Kůs pak dopis rozšířil na svém blogu: “V současnosti je v České republice jeden velký průmyslový výrobce antivirové nanomembrány, dva menší, několik dalších firem má laboratorní stroje na výrobu nanovlákna a existují nejméně dva velké projekty vývoje a průmyslové výroby nanomembrán. Máme unikátní nanovlákenný respirátor FFP3, který by nám mohl závidět celý svět, a během jednoho měsíce se rozběhne automatická linka s kapacitou až půl milionu kusů měsíčně. Několik dalších českých firem v této nelehké době zahájilo a posiluje výrobu nanovlákenných roušek pro zdravotníky. Není nereálné dosáhnout celkové měsíční produkce až milion antivirových nanoroušek, které se svými vlastnostmi blíží těm nejkvalitnějším respirátorům. To, co ještě nepochopil český stát, pochopili jeho obyvatelé, exponenciálně vzrostla poptávka po fotokatalytických nanonátěrech a nanočističkách vzduchu.”

Svou zkušenost, kdy vláda nevyslyšela nabídku domácích firem má také český producent termokamer Workswell Infrared. Zástupci této společnosti reagovali na oznámení ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, že stát koupí z Číny 500 termokamer a instaluje je v nemocnicích s podivem. Podle svých slov již stejné řešení nabídli české vládě v polovině ledna. 

S potřebou rozjet výrobu ochranných roušek a respirátorů v Českou souhlasí také Josef Šedlbauer, který je součástí týmu z Technické univerzity Liberec. Zde vytvořili filtry z nanovláken, které se dají použít do doma šitých bavlněných roušek s kapsou. Pro rozšíření české technologie iniciovali projekt Roušky s filtrem pro každého a získali první producenty: “Společnost Drylock CZ zpracovává materiál dodávaný výrobcem nanospiderů Elmarco, a denně dodá kolem sto tisíc filtrů,” uvedl Josef Šedlbauer na svém facebookovém profilu. “Mluvíme o filtrech s cenou několik korun za kus a vyšší účinností, než většina ochranných pomůcek, dovážených za miliardy,” upozornil ve svém příspěvku také na cenové a kvalitativní rozdíly mezi českými a dováženými produkty.

Na podporu využití českých technologií se vyjádřila také spolupředsedkyně Zelených, Magdalena Davis na svém blogu: “Dopady koronavirové krize na obživu lidí a fungování firem v Česku i celosvětově budou značné. Mnoho lidí přijde o práci a mnoho firem zkrachuje. O to důležitější je, aby už teď stát podpořil ty, kteří se dokáží v nové situaci rychle zorientovat a přinést inovativní řešení, které budou ku prospěchu všem. Úspěch libereckého týmu může snadno mít celosvětový dopad, po ochranných rouškách bude poptávka ještě velmi dlouhou dobu. A proč by to nemohla být zrovna Česká republika, která na evropském trhu z části nahradí dodávky z Číny?”



Zdroje: www.nanoasociace.cz, twitter.com, www.facebook.com, blog.aktualne.cz/

FOTO: Josef Šedlbauer • Pro krajinu