Slunečná zima posiluje zájem o solární elektrárny

Letošní zima bez sněhu trápí děti, které nemohou sáňkovat. Naopak mohla potěšit domácnosti uvažující o pořízení solárních elektráren na střechu svého domku. Jen za první dva měsíce jich přibyly desítky.

Martin Prax

4. 3. 2020

Během ledna a února každý den vyrostla na českých střechách alespoň jedna fotovoltaika. Jen elektrárenská společnost ČEZ jich instalovala 70. Drtivá většina z nich byla sestava doplněná o baterie.  

“Instalacím fotovoltaik přeje současná teplá zima, která umožňuje, aby práce pokračovaly nepřerušeně dál. Během ledna a února ČEZ Prodej instaloval také 20 tepelných čerpadel, zdroj vytápění přitom lidé většinou mění až po skončení topné sezóny,” uvedl k výsledkům za první dva měsíce letošního roku Roman Gazdík, tiskový mluvčí společnosti ČEZ. 

Počty nových instalací ze začátku roku 2020 naznačují, že také letos dojde k potvrzení rostoucího zájmu o solární energetiku u domácností. Ty jsou motivovány možností získat podporu z programu Nová zelená úsporám ve výši 35 až 170 tisíc korun podle typu technologie.  

Řešením může být jednoduchý systém, kdy solární elektřina slouží pro ohřev teplé užitkové vody pomocí bojleru - právě na takové systémy je určena nejnižší částka. V případě, že se solární elektřina využijí také například na svícení, získá domácnost 55 až 80 tisíc korun podle výkonu fotovoltaické elektrárny.  

Jak potvrzuje zkušenost ČEZ, stále oblíbenější jsou systémy, které využívají ukládání elektřiny vyrobené sluncem do baterií. Právě těch vznikla loni celá polovina z nových solárních instalací na rodinných domech. Domácnost může díky baterii využít večer po návratu domů z práce nebo ze školy. Podpora na pořízení fotovoltaiky s baterií je 70 až 150 tisíc korun, opět podle výkonu solární elektrárny a kapacity baterie. Úplně nejkomplexnější systém je pak spojení solární elektrárny, baterie a tepelného čerpadla. Stát na tento systém přispívá částkou 150 tisíc korun. 

„Symbolem proměny energetiky směrem k aktivním spotřebitelům jsou právě střešní solární elektrárny doplněné o baterie. Ti pomocí těchto technologií mohou vyrábět, skladovat a spotřebovávat svou vlastní energii. Navíc se obejdou bez uhelného kotle, takže pomáhají také šetřit tak životní prostředí v místě svého bydliště,“ dodává k výhodám využití solární energetiky Martin Sedlák, programový ředitel Svazu moderní energetiky.

FOTO: Pixabay

Článek vznikl za podpory Aliance pro energetickou soběstačnost a European Climate Initiative EUKI.