Premiéra elektro-závodničky českých studentů bude na okruhu Formule 1 v Abú Dhabí

V rámci tzv. nultého ročníku závodění vozů Formula Student vyrazí otestovat doprovodný program studenti týmu CTU Cartech z Fakulty strojní ČVUT do Abú Dhabí. Česko zde budou reprezentovat s úspěšným spalovacím monopostem FS.11 i nejnovějším monopostem s elektrickým pohonem FSE.08. Za elektrickou závodničkou stojí studenti týmu eForce FEE Prague Formula z Fakulty elektrotechnické ČVUT.

TZ

11. 2. 2020

Závod bude testem na větší soutěž v rámci EXPO 2020, které proběhne ve Spojených arabských emirátech v termínu od 20. října 2020 do 10. dubna 2021. Aby plánované závody studentských formulí na všeobecné světové výstavě EXPO 2020 proběhly hladce, oba studentské týmy jedou 15. a 16. února na okruh Yas Marina předvést svoje monoposty. Pro organizátory dynamických ukázek je důležité poznat všechny možnosti studentských formulí i potřeby týkající servisu a zázemí, které jsou pro každý tým podmínkou pro bezproblémové závody, jež se v případě problémů nebudou moci v rámci EXPO 2020 uskutečnit. 

Okruh na pobřeží Perského zálivu zažije poprvé představení studentských formulí, které zde absolvují všechny dynamické disciplíny soutěže Formula Student. Obě studentské formule z ČVUT na dráze předvedou svou akceleraci, schopnost zvládat vysoké boční přetížení i svou ovladatelnost přímo na trati při jízdách v závodním tempu. Závodní monoposty z ČVUT poskytnou neocenitelné zkušenosti pro zajištění bezchybného průběhu závodů již s mnohem větším počtem studentských formulí. 

Oba týmy z ČVUT se soutěže účastní již více jak 10 let a dlouhodobě na závodech obsazují pódiová umístění. “Doufáme, že naše návštěva v místních vyvolá zájem o tuto soutěž, která je jednou z největších univerzitních soutěží na světě a v budoucnosti se budeme moci i s kolegy z CTU CarTech utkat s nově vzniklými týmy ze Spojených arabských emirátů třeba znovu na okruhu Yas Marina,” říkají členové týmu eForce FEE Prague Formula. 

„Jsem velmi rád, že obě závodní formule z ČVUT budou reprezentovat naši vysokou školu a Českou republiku. Můžeme tak ukázat světu, že patříme mezi technickou špičku,“ uvedl rektor ČVUT doc. Vojtěch Petráček.    

Studenty podpořil také děkan Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze, prof. Petr Páta: „V dílnách studentského týmu eForce FEE Prague formula již bezmála deset let vznikají monoposty, které pravidelně bodují na tuzemských i zahraničních závodech. Jsem proto rád, že byli jako zástupci České republiky vybráni k účasti na exkluzivním projektu, jakým EXPO bezesporu je.” 

Stručná fakta o studentských formulích 

Monopost s elektrickým pohonem týmu eForce FEE Prague Formula

Tým eForce FEE Prague Formula staví každoročně novou formuli. Její největší předností ve světové konkurenci je vlastní návrh a výroba veškeré elektroniky. Formule má pohon všech 4 kol, kde je pomocí aktivního elektronického diferenciálu řízen každý motor zvlášť. Vůz s označením FSE.08 má nový monokok, který umožnil zástavbu optimalizovaného akumulátoru s ještě lepším chlazením. To slibuje rychlejší časy při nejdelší disciplíně, jejíž dráha dosahuje 22 km.

Monopost se spalovacím motorem týmu CTU CarTech

Při vývoji formule FS.11 studenti využili několik nových technologií a všechny uhlíkové a většinu hliníkových komponentů si vyrábí sami. Loni se při návrhu formule zaměřili především na snížení celkové hmotnosti a zvýšení aerodynamické účinnosti vozu. Hlavními změnami bylo prodloužení monokoku, přemístění předních tlumičů dovnitř monokoku, vylepšené chlazení motoru instalací dvou menších chladičů motoru po stranách vozu, úpravy polohy vstupu sání motoru pro lepší parametry vzduchu a změna pozice tlumiče hluku. Výsledkem je také nižší výsledná hmotnost vozu 190 kg, což je méně než kdy dříve. Letos staví formuli pro dvanáctý ročník.