Letošní olympiáda bude nejekologičtější v dějinách. Uvidíte elektromobily i recyklované medaile

Už v létě se na Olympijských hrách v Tokiu rozhoří oheň, který má symbolizovat mír a ochotu nadřadit soutěžení ve sportu opravdovým válkám - alespoň na krátký čas. Olympijské hry roku 2020 ale budou výjimečné ještě něčím jiným: mají být hrami zatím nejvíce ekologickými.

Tomáš Vondra

13. 1. 2020

Japonsko se snaží, aby tyto hry byly začátkem nové tradice - tedy aby již neznamenaly obrovskou ekologickou zátěž pro celou zemi, ale aby ukazovaly, že i taková akce může probíhat pokud možno udržitelně a ekologicky. Organizátoři se snaží minimalizovat environmentální stopu, kterou po sobě hry zanechají ve všech myslitelných ohledech. 

Recyklované medaile

Už v polovině loňského roku oznámili, že všechny medaile, které budou na Olympijských hrách v Tokiu udělené, budou recyklované. Mají pocházet z kovů, které se získají z recyklace použité elektroniky, nejvíce z mobilních telefonů.

Ta je totiž vzácných kovů doslova plná -  a Japonsku se v poslední době daří pomocí moderních technologií tyto zdroje získávat zpět a znovu je využívat. Právě medaile by měly být důkazem, že to jde.  

… i pochodně

Aby toho nebylo málo, rozhodli se pořadatelé, že také olympijské pochodně budou z recyklovaných materiálů.

Eko-doprava

Desetitisíce olympioniků a jejich pohyb po olympijské -  to znamená další spotřebu paliva a vyšší znečištění. Tedy znamenalo by - kdyby ve vesničce nebyla veškerá doprava zajištěna zcela novým způsobem. Společnost Toyota totiž na technologickém veletrhu CES představila autobus s elektrickým pohonem, který řeší i nedostatek vhodných zaměstnanců - což je ve stárnoucím Japonsku stále větší komplikace všeho. Elektrobus je totiž čistě robotický, řidiče vůbec nebude potřebovat.

Jeho baterie má maximální dojezd 150 kilometrů, což bohatě stačí na dopravu sportovců po areálu i na bližší sportoviště. A také je vybavený spoustou prvků, které využijí paralympici - například plošinami na vozíky, výraznějším vizuálním značením a také lepšími bezpečnostními prvky. Jeho maximální rychlost bude dosahovat jen 19 kilometrů za hodinu, což by mělo ručit za bezproblémovou jízdu. 

Eko-spaní

A na začátku roku 2020 oznámili organizátoři, že olympionici budou na hrách v Tokiu spát na postelích, jejichž rámy i rošty jsou vyrobeny z kartonu. Měly by unést až 200 kilogramů a bude možné je prodloužit na 210 centimetrů pro ty nejvyšší účastníky her, které se uskuteční na přelomu července a srpna. Část postelí se použije i při následující paralympiádě a pak se budou recyklovat jako papír.

Recyklovatelné budou nejen rámy a rošty z 18.000 postelí použitých v olympijské vesnici, ale také matrace. U nich si budou moci sportovci upravit tvrdost samostatně pro horní, střední a dolní část těla. Čeští sportovci se o kvalitu matrací zajímat nemusí, protože jim Český olympijský výbor znovu poskytne vlastní matrace.

Brány olympijské vesnice se otevřou 14. července, tedy deset dní před zahájením OH. Pro sportovce i jejich doprovod bude vesnice k dispozici ještě tři dny po skončení her, jejichž závěrečný ceremoniál se uskuteční 9. srpna. Od 18. srpna do 9. září pak bude vesnice hostit 8000 účastníků paralympiády.