Hrdinové i celebrity v boji proti ohnivému peklu v Austrálii. Vláda propadá

Austrálie je v plamenech. Na nejmenším kontinentu umírají následkem rozsáhlých požárů zvířata i lidé. Přestože se situaci stále nedaří dostat pod kontrolu a mnozí predikují, že bude hůř, přináší tato přírodní katastrofa, alespoň jeden pozitivní jev, a tím je lidská solidarita. Pomáhají obyčejní lidé, celebrity i celé státy. Někdy finančně, někdy přím

Kristýna Vobecká

12. 1. 2020

Daruje Nicole Kidman, Pink i česká vláda

Likvidace požárů, podpora dobrovolníků a humanitární pomoc poskytovaná lidem i zvířatům v zasažených oblastech patří mezi aktivity, které vyžadují finanční zdroje. Velké finanční zdroje. Sbírky a dary směřované charitativním organizacím pořádají a posílají obyčejní lidé i celebrity. Některé z nich jako Paris Hilton nebo Kim Kardashian vyzývají miliony svých followerů, aby věnovali peníze na sbírky, jiní potom věnují peníze napřímo nebo zakládají své vlastní sbírky. 

Nejvíce se situace v Austrálii samozřejmě dotýká místních rodáků. Australský investor a miliardář James Packer s rodinou věnoval na pomoc rodinám a zvířatům zasaženým požáry 5 milionů dolarů. Současně ocenili práci místních hasičů a dobrovolníků, kteří doslova riskují své životy při pomoci ostatním. „Jejich odvaha a hrdinství jsou dechberoucí a inspirativní. Škody způsobené lidem, komunitám, zvířatům a naší nádherné zemi v důsledku těchto pekel jsou naprosto srdcervoucí,“ uvedla Gretel Packer, která je předsedkyní Packerovi rodinné nadace. Zapojují se také celebrity. Komičce Celeste Barber se podařilo získat ve sbírce pro australské hasiče k 8. lednu přes 31 milionů dolarů, australský herec Chris Hemsworth známý rolí Thora věnoval i s rodinou jeden milion dolarů, herečka Nicole Kidman věnovala i s manželem půl milionu dolarů, zpěvačka Kylie Minogue poslala stejnou částku a herec Russell Crowe věnoval přímo veliteli australských hasičů 100 tisíc dolarů. Australské požáry však nenechávají chladnými ani další známé osobnosti. Zpěvačka Pink věnovala Australanům 500 tisíc dolarů a Elton John se zavázal přispět milion dolarů. 

Humanitární úmysly prokázala také česká vláda, Ministerstvo zahraničních věcí pod vedením Tomáše Petříčka hodlá přispět na pomoc s požáry 2 miliony českých korun a na konto Bushfire Emergency Wildlife Fund zřejmě poputuje také příspěvek pražské zoologické zahrady ve výši 150 tisíc korun. Jedná se o částku vybranou v rámci dobročinného projektu ‚Tři koruny ze vstupu‘.

Nahotou za záchranu koal

Situace v Austrálii je velmi vážná a vyžaduje proto odvážná řešení. Alespoň tak si lze vysvětlit krok americké modelky Kaylen Ward, která slíbila svým fanouškům na Instagramu, že jim za zaslaný příspěvek na pomoc s australskými požáry v minimální výši 10 dolarů pošle svou nahou fotku. Modelka, jejíž instagramový účet byl po několika dnech zablokován, prohlašuje, že tímto krokem se jí podařilo vybrat 700 tisíc dolarů. Její původní post byl sdílen 77 tisíckrát a modelka, jež se focením aktů živí, začala sama sebe označovat za nahou filantropistku s komentářem, že ne všichni hrdinové nosí kápi. 

Přestože sbírka byla úspěšná, pro filantropistku bez oblečení znamenal tento krok také problémy. „Můj instagramový účet byl zablokován, moji rodiče to neschvalují a kluk, kterého mám ráda se mnou nemluví. To vše kvůli tomu tweetu, ale kašlu na to, zachraňme koaly,“ uvedla modelka v příspěvku na svém Instagramu, než byl opět zablokován. 

Hrdinové bez trička

Někteří hrdinové kápi skutečně nenosí, ale pomáhají přímo v plamenech. V australských lesích schvácených požáry zemřelo od září minulého roku přes 480 tisíc zvířat a podle vědců možná vymřeli celé živočišné druhy. Nejvíce tak požáry ohrožují zvířata a zejména koaly, které v těchto eukalyptových lesích žijí. Odvážní Australané proto zachraňují koaly přímo z ohrožených oblastí před upálením. 

Například mladý lovec ze státu Victoria zachránil devět koal před uhynutím tím, že je vynesl z lesního požáru schované v dekách a přepravil je do nejbližšího útulku pro divoká zvířata. Dva osmnáctiletí kluci v Novém Jižním Walesu se zase rozhodli zachránit tolik koal, kolik se jim vejde do auta, když projížděli během lesního požáru. Do auta se jim podařilo dostat zhruba dvacet koal, o které se také budou starat, dokud je nebude možné vrátit zpět do přírody. Hrdinským činem bylo také chování ženy v jižní Austrálii, která vběhla do hořícího lesa a zachránila již hořící koalu ze stromu svým vlastním tričkem, kterým udusila plameny a koalu schovanou v dece převezla do nemocnice pro koaly. 

Lidí, kteří zachraňují zvířata z hořících lesů a pomáhají u požárů je mnoho a jen zlomek z nich se dostane do médií, můžete se stát jedním z nich tím, že přispějete jedné z těchto organizací: Červený kříž, NSW – požárníci, Sbor hasičů v Ouenslandu.

Prohra politiků

Ti, kdo z hořící Austrálie, nevychází jako hrdinové, jsou politici. Australské vlády jsou dlouhodobě ve vleku silného fosilního průmyslu. V reakci na situaci se v pátek 10. ledna uskutečnily v australských městech pochody, na kterých tisíce lidí vyzvali vládu k nutné změně přístupu a hledání řešení změn klimatu. Například v Sydney se protestů účastnilo na 30 tisíc lidí, podle organizátorů až 60 tisíc.

Páteční protesty vyslaly australské vládě pět základních požadavků: zvýšit financování hasičů, zajistit pomoc postiženým komunitám a zajistit vodu pro domorodé společenství. K systémovým změnám pak mířily další dva cíle. Austrále by podle prostestujících měla okamžitě zahájit transformaci energetiky směrem k obnovitelným zdrojům a současně zajistit „spravedlivý přechod“ pro pracovníky ve fosilním průmyslu.

Australská vláda již schválila pomoc ve výši dvou miliard australských dolarů (1,4 miliardy dolarů) na pomoc při obnovu škol a zdravotnických zařízení, které padly za oběť ohněm. Otázkou je zda to bude stačit. Pověst australského premiéra Scotta Morrisona je už silně pošramocená. Nejde jen o to, že na místo, aby řešil na začátku problém požárů, odjel na dovolenou na Havaj. Jeho blízký vztah k těžbě uhlí ilustruje historka z roku 2017, kdy do parlamentu přinesl kus uhlí. „Tohle je uhlí. Neboj se ho, neboj se ho,“ vysmíval se podle CNN opozici. “Je to uhlí, které již více než sto let zajišťuje energetickou nezávislost Austrálie a přineslo prosperitu australským podnikům."

Ani při stále probíhajících katastrofálních požárech to však nevypadá , že by si australský premiér spojil využití fosilních paliv a důsledky změny klimatu..

Zdroje: Dailymail, Boredpanda, Lidovky, The Sun, Accuweather, Instagram, Dailymail