Elektromobilita je už realitou. Jak posílit rozvoj čisté dopravy napoví říjnová konference

Růst trhu může být rychlejší, než se zdá. Elektromobilita má evropskou i národní podporu. Rozvoj čisté mobility poháněné elektřinou žene vpřed také klesající cena baterií. Pořízení elektromobilu začíná v řadě případů dávat smysl i bez dotací. Jak rozhýbat udržitelný směr dopravy v Česku? O tom se bude diskutovat na konferenci Elektromobilita 2019.

Martin Prax

3. 10. 2019

Prestižní konferenci, která se uskuteční ve dnech 17. a 18. října 2019 v pražském Foru Karlín zahájí místopředseda vlády a ministr průmyslu Karel Havlíček. Následně svými pohledy na možnosti prosazení elektromobility na českých silnicích přispějí zástupci dvou klíčových hráčů: Škody Auto a ČEZ, které budou reprezentovat Pavel Cyrani z představenstva ČEZ a Luboš Vlček, ředitel Škoda Auto. 

Právě energetická Skupina ČEZ patří k nejaktivnějším hráčům na poli výstavby dobíjecích stanic a je také prodejcem elektromobilů. Síť veřejných dobíjecích stanic Skupiny ČEZ se už rozsahem více než 170 stojanů vyrovnává větším řetězcům klasických čerpacích stanic. Škoda Auto začala letos ve svém závodě v Kvasinách s výrobou svého prvního hybridního auta. Jde o plug-in hybrid Škoda Superb iV. V září také škodovka oznámila zahájení předprodeje prvního sériově vyráběného elektromobilu CITIGOe iV pod znakem okřídleného šípu. 

Pohledy úvodních řečníků doplní zástupci společností ABB Elektrotechnika, Hyundai Motor Czech, Porsche Česká republika a Siemens. 

Výzvy rozvoje vozidel a dobíjecích technologií

Během odpoledního programu vystoupí například Mubarak Moosa z společnosti Frost & Sullivan. Tato konzultační společnost sleduje aktuální vývoj čisté mobility na globálním trhu. Její experti například očekávají, že podíl elektromobilů letos dosáhne 3% podílu na trhu s automobily. K tomu pomůže více než 40 nových modelů, které uvedou automobilky na trh během letošního roku. Napoloviční většina z nich budou čisté elektromobility a zbytek plug-in hybridy. Frost & Sullivan pak také předpokládá, že potenciál růstu prodeje elektrovozů by mohl do roku 2025 dosáhnout 25 milionů kusů a zajistit si tak pětinový podíl na celkových prodejích osobních automobilů ve světě. 

K dalším zahraničním hostům patří Lutske Lindeman, manažer elektrické mobility Rotterdamu. Nabídne své zkušenosti s rozvojem městské elektromobility. Rotterdam může nabídnout opravdu bohatou praxi v čisté mobilitě. Město je totiž jedním z průkopníků elektromobility v Evropě. Již v roce 2012 spustili roční test využití 75 elektromobilů a 129 nabíjecích míst. Výsledky ukázaly, že elektromobily snížily emise CO2 o 67% a prachu o 20%. Host z Německa, Amadeus Regerbis z energetické společnosti EnBW, pak bude hovořit o možnostech symbiózy výstavby veřejných AC dobíjecích bodů pro podporu car-sharingu a současně nabídne pohled na plánování rozvoje rychlodobíjecích hubů. 

Další části konference se zaměří na trendy v oblasti dobíjení elektromobilů, vývoj klíčových parametrů jako jsou dojezd a efektivita baterií. Konference také odpoví na nejčastější otázku, a to jak si stojí elektromobil ve srovnání s klasickými spalovacími či vznětovými motory. Nebude však chybět ani pohled ministerstva dopravy. Náměstek ministra dopravy Tomáš Čoček představí plány podpory výstavby dobíjecí sítě a směry další podpory rozvoje elektromobility v Česku. 

Celý program konference Elektromobilita 2019 naleznete na: http://www.forumelektromobilita.cz/.