Čas jsou peníze. Stavební experti našli řešení, které zrychlí rekonstrukce domů

Jak zefektivnit rekonstrukci starších domů, které byly postavené v době, kdy se nehledělo na spotřebu energie? Tím se zabývali experti z Univerzitního centra energeticky efektivních budov (UCEEB) při ČVUT.

UCEEB

25. 3. 2019

V rámci mezinárodního projektu MORE-CONNECT našli řešení založené na modulárním systému. Nyní se chystají uvést na trh výsledky svého výzkumu v podobě systému multifunkčních panelů pro sanace fasád a střech.

Řešení, které obejde bez velkých stavebních zásahů

Tým expertů vyvinul pod vedením vedoucího oddělení Architektura a životní prostředí Antonína Lupíška modulární systém prefabrikovaných dílců, jejichž prototypy pak ve svém závodě vyrobila firma RD Rýmařov. Do jednotlivých prvků jsou integrovány nejrůznější technologie podle potřeby zákazníka. Může se jednat o rozvody vzduchotechniky, elektřiny a datových kabelů, nebo čidla a fotovoltaické panely. Například zavedení vzduchotechniky do starších budov už proto nevyžaduje větší stavební zásahy do zdí, i když se s její instalací v původních projektech vůbec nepočítalo. To samozřejmě přináší významnou úsporu nákladů a zvyšuje komfort obyvatel přestavovaného domu i jeho okolí.

Automatizace míří do stavebnictví: do dvou týdnů je hotovo

Přestavba je efektivnější rovněž díky výrobě panelů na automatizovaných linkách za použití běžných i high-tech materiálů, jsou-li potřeba na konkrétním objektu. Velkou roli hraje také snadná montáž, kvůli níž není potřeba stavět lešení. Komplexní rekonstrukce typického bytového domu včetně sanace fasády, střešní krytiny a potřebných technologií (vzduchotechnika, vytápění aj.) pomocí systému MORE-CONNECT by proto měla trvat méně než dva týdny. Budoucí uživatele potěší i široká nabídka individualizace vnějšího vzhledu budovy spolu s možností snadného nastavení parametrů konstrukce. Systém se navíc umí pomocí soustavy čidel sám ohlídat a prostřednictvím aplikace upozornit majitele na případné problémy.        

První panely byly vyzkoušeny na experimentální budově na pozemku ČVUT UCEEB během jediného dne v březnu 2018. Jejich použití umožnilo rychle a komplexně vyřešit zateplení, vytápění, vzduchotechniku i výrobu elektrické energie ze slunečního záření. Následně jsme spustili dlouhodobé ověřování funkčnosti prostřednictvím nepřetržitého kontrolního měření, které potvrdilo dosažení požadované kvality vnitřního prostředí a nulového energetického standardu.

Systém MORE-CONNECT je chráněn užitným vzorem. Nyní ČVUT UCEEB hledá pro jeho pilotní instalaci v reálném měřítku menší bytový dům určený k rekonstrukci. Rovněž se snaží najít generálního partnera s dostatečným zázemím pro uvedení naší technologie na trh.

Zdroj a foto: UCEEB