ČEZ se daří v moderní energetice. Věří, že trh s chytrými řešeními bude nadále posilovat

V uplynulém roce vzrostly tržby části ČEZ, která se zabývá moderní energetikou. Organický růst i nové akvizice zejména v Německu přinesly společnosti 15,9 miliard korun, to je o 120 % více než předloni. ČEZ se daří na trhu s moderní energetikou také v Polsku, na Slovensku a v Rumunsku. Data vyplývají z nedávno publikovaných výsledků skupiny ČEZ za rok 2018.

Martin Prax

24. 3. 2019

Skupina ČEZ také během roku 2018 posílila v oblasti obnovitelných zdrojů. V Německu se otevírá potenciál výstavby až 200 megawattů nových větrných elektráren. Zahájení provozu prvních větrných farem se očekává v roce 2020. O větrnou energetiku se zajímá ČEZ také ve Francii. V říjnu tam byla zahájena výstavba prvního projektu s instalovaným výkonem 13,6 megawattů. První elektřinu by měl dodat do sítě v polovině letošního roku. Další francouzský projekt v oranžových barvách je pak Bordeaux. Jde o osm větrných farem o instalovaném výkonu až 119 megawattů. Zahájení provozu prvních elektráren je očekáváno v roce 2022. 

Bohužel v Česku se meziročně podíl energie z čistých zdrojů provozovaných ČEZ snížil o 10 %. Může za to především velmi suché léto, které snížilo výkon malých vodních elektráren. 

V rámci přípravy na decentrální energetiku pak investoval ČEZ do distribuční sítě přes deset miliard korun. Realizováno bylo například 11 projektů výstavby optické telekomunikační infrastruktury, která patří mezi důležité předpoklady budoucího rozvoje decentrální energetiky a její digitalizace. 

Investice do chytrých firem 

O nákup chytrých firem z oblasti nové energetiky se stará fond Inven Capital, který 100% vlastní ČEZ. Inven Capital loni na jaře podepsal koinvestiční smlouvu s Evropskou investiční bankou (EIB), která se zavázala svěřit fondu do správy až 50 milionů eur. Do roku 2017 vstoupil ČEZ prostřednictvím Inven Capital do pěti moderních firem: německého producenta baterií pro domácnosti sonnen, společnosti Sunfire, která vyvíjí syntetickou naftu, chytrých termostatů tado, startupové firmy Cloud&Heat Technologies, která umí využít teplo z datových center, a carsharingové platformy Vulog. Na českém trhu se mohou zákazníci setkat především s chytrými termostaty, které slibují možnost ovládat tepelný komfort domácnosti přes mobilní aplikaci a úsporu téměř třetinu na výdajích za energii. 

V průběhu roku 2018 pak přibyly dvě firmy: Cosmo Tech (dodavatel SW platformy pro optimalizaci rozhodování při správě aktiv) a Driivz (dodavatel SW platformy pro řízení dobíjecích stanic). 

Fondu se podařil také první úspěšný exit. Inven Capital prodal svůj podíl v baterkářské firmě sonnen ropnému gigantu Shell. ČEZ zisk z prodeje nespecifikoval, ale uvádí, že dosažená prodejní cena, resp. dosažená návratnost investovaného kapitálu, výrazně překročila výchozí očekávání. 

Energetické služby se zárukou 

Plán v rámci ČEZ ESCO zní pro letošní rok jasně: přinést tržby vyšší až o 28 %. V penězích by mělo jít o 20 miliard korun. Svou nabídku může postavit na úspěchu činnosti v segmentu energetických služeb během loňského roku. Projekty firem ENESA a EVČ, které spadají pod ČEZ ESCO, díky energetickým úsporám ušetřily během roku 2018 zákazníkům celkem 215 milionů korun, které nemuseli zaplatit za elektřinu nebo teplo. Dosažená úspora přitom byla celkově o 21,5 milionu korun vyšší, než smlouvy garantují. Po celé ČR poskytuje ČEZ ESCO energetické služby se zárukou (EPC) v rámci 38 projektů realizovaných ve zhruba 250 objektech ve vlastnictví krajů, měst, ale i privátních majitelů.

FOTO: Inven Capital