Živá mořská hráz se zapojí do čištění oceánů. Volvo ji tiskne z recyklovaných plastů

Švédská automobilka Volvo nevyrábí pouze nejbezpečnější auta na světě, nově vyvinula „živou mořskou hráz“, která má za cíl snížit znečištění v mořích a oceánech. Kostra hráze je vyrobena na 3D tiskárně a její první verzi testují na pobřeží australského Sydney.

Kristýna Vobecká

9. 2. 2019

Možná jste spokojeným uživatelem automobilů značky Volvo a ani jste netušili, že tato automobilka je aktivním podporovatelem kampaně OSN za životní prostředí a čisté oceány a zakládajícím členem iniciativy OSN Global Compact, jejímž posláním je rozvoj a podpora udržitelného přístupu v podnikatelské sféře a sdílení nových zkušeností v oblasti lidských práv, životního prostředí a práce.

Živou mořskou hráz najdete v Sydney

Nyní se však společnost Volvo pustila do záchrany oceánů trochu jiným způsobem. „Zúčastnili jsme se mnoha čištění pobřeží od plastového odpadu po celém světě, která jsou stále důležitá. Bohužel nedokážou oceány zbavit veškerého plastového odpadu. V oceánech je tolik plastového odpadu, že samotní vědci prohlašují jejich vyčištění za nemožné. Řešení problémů životního prostředí proto potřebuje moderní a odlišný pohled na věc,“ uvádí výrobce aut Volvo na svém webu důvody, proč se spojili s Institutem mořského výzkumu v Sydney a australským designérským studiem Reef Design Lab, aby vytvořili živou mořskou hráz.   

Projekt nazvaný Living Seawall sestává z 50 dlaždic, které svou strukturou napodobují kořenovou soustavu stromu mangrovníku a jsou určeny k instalaci na existující mořské hráze přístavu v Sydney. Hráz se skládá z unikátně navržených betonových dlaždic, které jsou vyztuženy 100% recyklovanými plastovými vlákny. Tato recyklovaná plastová vlákna jsou do betonu integrována tak, aby zvýšila jeho pevnost a současně svým vzhledem napodobovala kořeny stromů a keřů mangrovníku. V dlaždicích použitá plastová vlákna se však nemohou uvolnit do oceánu.

Po určité době od instalace stěny se očekává, že mořské organismy, které svou činností přirozeně filtrují z vody nečistoty, stěnu kolonizují. Čím více organismů se na stěně uchytí a dlouhodobě zabydlí, tím lepší bude vliv na čistotu vody v okolí přístavu. Jedná se však zatím o hypotézu, kterou budou australští vědci po dalších 20 let ověřovat. Stěnu budou pozorovat a budou zkoumat, jak se díky její instalaci mění biodiverzita mořského života a kvalita okolních vod.

Milion elektromobilů a žádný plastový odpad

Výše popsaný projekt je pouze součástí aktivit, které se Volvo zavázalo vykonávat pro lepší udržitelnou budoucnost. V rámci projektu Volvo Ocean Race proběhlo například měření úrovně mikroplastů v oceánech.

Společnost Volvo Cars také hodlá do konce tohoto roku odstranit jednorázové plasty ze svých provozů – kanceláří, jídelen a všech propagačních aktivit po celém světě. Tímto krokem předpokládá nahrazení více než 20 milionů jednorázových plastů jejich udržitelnými alternativami.

Ve Volvu také podporují rozvoj elektromobility a zavázali se, že do roku 2025 bude celosvětově brázdit silnice jeden milion elektrických aut této značky. Současně je cílem automobilky, aby výroba těchto aut byla uhlíkově neutrální, a při přípravě návrhů designu aut bude na prvním místě snížení dopadu provozu auta na životní prostředí.

Jak Volvo uvádí na svých stránkách: „Tento radikální a odlišný způsob myšlení není pouze to, co děláme. Je to součástí toho, co jsme.“

Zdroj: Volvo, Inhabitat