Materiál z recyklovaných PET lahví může nakrmit 3D tiskárny, ukázal projekt ČVUT

3D tiskárny potřebují pro svůj chod tzv. filament, tedy vlákno či tiskovou strunu, pomocí které vyrábí prostorové objekty. Dnes je třeba surovinu dovážet ze zahraničí. Společný projekt PET MAT, který probíhá na Fakultě architektury ČVUT za podpory Karlovarských minerálních vod zvládl výrobu filamentu z recyklovaného PETu. Nyní probíhají testy nového řešení.

Tisková zpráva (redakčně upraveno)

28. 1. 2019

„Prostřednictvím projektu PET MAT hledáme cesty, jak cenný PET materiál co nejsmysluplněji dále zpracovat a využít. Je pro nás skvělou zprávou, že se jeden z výsledků projektu – filament z recyklovaného PETu – dostal do fáze, kdy technicky funguje, a navíc má předpoklady stát se součástí tržní ekonomiky a vydělávat si na sebe,” okomentoval úspěch projektu Alessandro Pasquale, generální ředitel Karlovarských minerálních vod.

Vlastní filament se výzkumníkům podařilo vyrobit z recyklovaného PETu, ze kterého vytvořili regranulát. Tedy recyklát jakéhokoliv materiálu uvedený do tvaru granulek, které je možné na jiné výrobní lince použít k výrobě.  Granule se taví a vzniklá tavenina je poté vytlačována do potřebného tvaru a chlazena k výrobě vlákna do 3D tiskáren. Jako první vytiskli části 3D tiskárny, na nichž vyzkoušeli možnost výroby funkčních součástek do strojů. Otestování prototypu ve velkém začalo záhy – PET MAT veřejně oslovil široký okruh majitelů 3D tiskáren, aby se podíleli na tvorbě 17 veřejně vystavených vánočních soch andělů pro Jindřichův Hradec v uměleckém projektu „Paralelní svět andělů“.

Tiskaři používali pouze tento filament dodaný PET MATem. Zapojilo se 73 tiskařů z celé České republiky, kteří jednotlivé díly vyrobili na 25 typech tiskáren. Propojením původní umělecké tvorby (návrhy soch z rukou Michala Trpáka) s její realizací prostřednictvím crowdfundigové výroby jednotlivých dílů soch můžeme mluvit o „novém přístupu k umělecké tvorbě“.



Tisk probíhal bez vážnějších problémů a ideálně tak otestoval kvalitu produktu v praxi.  Hlavní výhodou nového filamentu je jeho univerzálnost, možnost použít jej na běžně dostupných tiskárnách. Odhadovaná cena by měla být nižší než u dostupných filamentů ze zahraničí.

Plastová cihla

Návrh využití recyklátu z PETu pro 3D tiskárny není prvním úspěchem projektu PET MAT. Tým vědců, architektů a designérů pracuje od roku 2016 na sekundární využití recyklovaného PET materiálu v různých oblastech. V první fázi se projekt PET MAT zaměřil na využití PETu v architektuře a vyvinul patentovaný prototyp plastové cihly, tzv. PETbrick. Cihly mají sloužit k výrobě drobného nábytku, jako jsou již známé PETchairs s úspěchem představené v českém pavilonu v rámci EXPO Milan 2015.

Projekt PET MAT podporují Karlovarské minerální vody (KMV). Samotný výrobce minerálek usiluje o zvýšení udržitelnosti svých produktů. Například v  říjnu 2018 představil nový ekodesign lahve Mattoni, která je z  50 % vyrobená z recyklovaného plastu. KMV se totiž připojily k závazkům Evropské federace balených vod začít do roku 2025 vyrábět nové lahve s nejméně 25% podílem recyklovaného PETu.

Zdroj: Tisková zpráva KVM