Do obchodu opět se síťovkou: s plastovými taškami skoncovalo už 32 států

Podle studie se každý rok celosvětově použije okolo 500 miliard jednorázových plastových tašek. To je ročně 150 tašek na každého člověka na světě a každou sekundu je jich využito 160 tisíc. Tyto plastové tašky by mohly Zemi obkroužit 4200krát. Bohužel pouze 1–3 % z nich je skutečně recyklováno. Státy proto hledají řešení pro to, aby se plastových tašek mohly systémově zbavit.

Kristýna Vobecká

16. 1. 2019

Od začátku minulého roku platí v České republice zákaz bezplatného rozdávání plastových tašek v obchodech. Podle předběžného odhadu Ministerstva životního prostředí se tímto nařízením snížila spotřeba jednorázových plastových tašek během roku až o polovinu. Nařízením se Česko řadí k 18 státům, které zakázaly bezplatné rozdávání plastových tašek a jejich odebírání je možné pouze za poplatek. Dalších 32 států však skoncovalo s  plastovými taškami úplně, uvádí to nová studie iniciativy ReuseThisBag.

Zákazy plastových tašek rapidně snižují jejich spotřebu

Polovina plastových tašek je přitom použita v Africe, kde pak často ucpávají odtoky, což vede k přemnožení komárů a šíření malárie. V Evropě skoncovaly s plastovými taškami ve Francii a v Itálii. Z afrických zemí má nejpřísnější restrikce v případě nedodržení zákazu Keňa, kde je každý, kdo tašky prodává, vyrábí nebo importuje, vystaven pokutě ve výši 19 tisíc dolarů a 4 rokům ve vězení.

V Asii, která je největším světovým producentem plastového odpadu, zakázali plastové tašky například v Číně již v roce 2008. Spotřeba plastových tašek zde klesla až o 80 %. V Indii, kde podle studie každá dvacátá kráva umřela následkem požití plastové tašky, platí zákaz již od roku 2002. Plastovou tašku nedostanete dokonce ani coby turista v zemích jako Maroko, Tunisko, Srí Lanka, Nepál nebo Madagaskar.

Spojené státy americké, kde byla studie vytvořena, jsou s omezováním plastových tašek poněkud pozadu. Úplný zákaz mají zatím pouze ve dvou státech – v Kalifornii a na Havaji,

Evropské státy preferují zpoplatnění

Alternativou k úplnému zákazu plastových tašek je jejich povinné zpoplatnění. K tomuto kroku přistoupilo 18 státu, mezi něž patří také Česká republika. Tašky jsou v těchto státech zákazníkům dostupné pouze za poplatek. Plastovou tašku zdarma nedostanete také v těchto evropských zemích: v Polsku, Bulharsku, Slovensku, Řecku, Dánsku, Portugalsku, Rumunsku, Švédsku, Estonsku, Nizozemsku, Velké Británii a v Irsku.

Ukazuje se, že i částečný zákaz přináší výsledky. Irská daň 22 centů za tašku snížila jejich užívání o 90 %. V Portugalsku zavedení poplatku snížilo spotřebu tašek o 85 % a v Dánsku, kde mají nejnižší využívání plastů v Evropě a zákaz platí od roku 2003, mají spotřebu pouze 4 tašky na osobu ročně.

Dalších 17 států má zaveden částečný zákaz plastových tašek v kombinaci s poplatkem za každou plastovou tašku. V Evropě se jedná například o Španělsko.

Ne všichni se chtějí plastových tašek vzdát

Zákaz plastových tašek se však nesetkává pouze s úspěchem, zejména ze začátku, než si zákazníci i prodejci na změnu zvyknou. V Austrálii, kde zakázali plastové tašky v jednom státě a dvou největších maloobchodních řetězcích, došlo dokonce k napadení prodavače nespokojeným zákazníkem v obchodu řetězce Coles. V České republice zase zákaz nedodržují všichni prodejci. Česká obchodní inspekce v roce 2018 provedla přes dva tisíce kontrol a uložila 79 pokut v celkové výši 299 tisíc korun za nedodržování zákazu. Uvádí to zpráva České televize.

Zdroj: ReuseThisBag, Ecowatch, ČT24