Plastové tašky jsou minulost. Česká studie radí, jakou náhradu vybrat

Jednorázové plastové tašky už ve většině obchodů nenajdete. Nová studie vypracovaná Fakultou technologie ochrany prostředí VŠCHT v Praze ukázala, jaký druh tašky je pro opakované odnášení nákupu jasným favoritem s nejmenším negativním dopadem na životní prostředí. Budete se divit.

Kristýna Vobecká

10. 1. 2019

Typická česká rodina si každý týden odnese z obchodu s potravinami přes jedenáct kilogramů těžký nákup, což v ročním objemu znamená skoro 500 kilogramů pečiva, zeleniny, ovoce, nápojů a dalšího zboží. V čem však takové nákupy máme nosit, abychom co nejméně zatížili životní prostředí? Na tuto otázku hledala odpověď studie „Porovnání environmentálních dopadů odnosných tašek z různých materiálů metodou posuzování životního cyklu – LCA“, kterou pro Ministerstvo životního prostředí ČR vypracovala Fakulta technologie ochrany prostředí VŠCHT.

Studie zkoumala šest druhů nákupních tašek: z lehkého plastu (HDPE), z pevného plastu (LDPE), papírovou tašku s páskovým uchem, textilní polyesterovou tašku (PES/PET) a dvě varianty textilní tašky – z obyčejné a bio bavlny.  

Vede polyester, bavlna nezabodovala

Výsledky studie možná přináší pro uživatele nákupních tašek pro opakované užití velké překvapení. Nejnižší environmentální dopady podle studie má textilní taška z polyesteru pro opakované použití. Bavlněná taška pro opakované užití má překvapivě větší zátěž na životní prostředí než výše zmíněná taška polyesterová. A to i v případě, že je vyrobena z bio bavlny.

Jak je to možné? Podle autorů studie jsou hlavním důvodem škody vznikající ve fázi pěstování bavlny, při kterých vzniká větší množství emisí unikajících do ovzduší a ty mají negativní vliv na krajinu a ozónovou vrstvu. Při výrobě bavlny je také spotřebováno více vody. Proto v testu nejlépe obstála taška z polyesteru, který je sice vyroben z ropy, ale je odolnější a při výrobě kupodivu environmentálně šetrnější.

Největším škůdcem životního prostředí byla už nepřekvapivě taška vyrobená z tuhého plastu (LPDE) a za ní následovala taška z lehkého plastu (HDPE), které se však škodlivostí vyrovná taška papírová. Papírová taška se totiž teoreticky vyrovná polyesterové tašce až v případě, že dojde k její sedminásobné recyklaci. Znamená to, že by konkrétní jednorázová papírová taška musela projít sedmi cykly recyklace, což je však podle autorů studie technologicky neproveditelné.

Studie také ukázala, že jakékoli scénáře zahrnující skladování, recyklaci i energetické využití jednorázových nákupních tašek, ať už z tuhého nebo lehkého plastu či papíru, mají stále vyšší environmentální dopady na životní prostředí než textilní tašky určené pro opakované a dlouhodobé užívání.

V čem si mám odnést nákup?

Díky studii můžete nyní s čistým svědomím nosit svůj nákup v jakékoli textilní tašce určené pro opakované použití. Bude to pořád lepší než si kupovat jakoukoli tašku pro jednorázové použití. V ideálním případě dejte přednost textilní tašce z polyesteru před taškou z bavlny, i pokud bude organického původu. A používejte ji tak dlouho, dokud se vám nerozpadne. Každým použitím textilní tašky snižujete potenciální environmentální dopady, které by měl nákup jednorázové tašky. Pokud si ji náhodou zapomenete doma a nezvládnete odnést nákup pouze v ruce či batohu, volte raději tašku z lehkého plastu nebo papíru – vyjde to nastejno.  

Zdroje: MŽP, Studie VŠCHT. Autor fotografie: Česká síťovka