Babiš není spokojený se současnou energetickou koncepcí: získá Česko moderní zdroje energie?

ČTK dnes citovala předsedu vlády, který se vyjádřil ve smyslu, že Česko bude potřebovat v důsledku změn ve světě včetně Evropy aktualizovat svou energetickou koncepci. Svaz moderní energetiky tento pohled vítá a nabízí vládě konstruktivní spolupráci při vytváření nové energetické politiky státu.

Martin Prax

2. 11. 2018

„Aktualizovaná státní energetická koncepce byla přijata před třemi lety, ale již tehdy nevyužívala dostatečně stále více konkurenceschopné technologie obnovitelných zdrojů, akumulace energie, moderních energetických služeb nebo chytrých sítí. Promyšlená energetická politika státu může využít výhod lokálních obnovitelných zdrojů, nabídnout projekty chytrých měst a obcí, a přitom domácnostem a podnikům zajistit komfort čisté a cenově dostupné energie,“ komentuje příležitosti aktualizace energetické koncepce Martin Sedlák, programový ředitel Svazu moderní energetiky. 

„Vláda Andreje Babiše má šanci nasměrovat českou energetiku moderním směrem. Věříme, že ho využije. Vládě nabízíme konstruktivní spolupráci i rozsáhlé zkušenosti expertů z našich členských organizací. Společně můžeme přivést českou energetiku do 21. století,“ dodává Martin Sedlák.

Pro přepracování koncepce by vláda Andreje Babiše našla podporu u veřejnosti. Například další podporu rozvoje moderní energetiky, tedy především využití obnovitelných zdrojů, skladovaní energie nebo elektromobility a dalších řešení, si přeje 79 % respondentů.

Lidé se také domnívají, že moderní energetika může z domácího průmyslu udělat světového lídra. Data vyplývají z nedávno publikovaného průzkumu postojů veřejnosti zpracovaného agenturou Focus pro Svaz moderní energetiky. Kompletní výsledky najdete na tomto odkazu.

„Současné ceny obnovitelných zdrojů, zejména solárních a větrných elektráren, ukazují, že mohou konkurovat jaderným elektrárnám a nabídnout levnější elektřinu. V následující dekádě se může Česko zaměřit na prosazení role aktivních spotřebitelů energie. Tedy domácností, které mají vlastní solární panely na střeše, baterii ve sklepě a jsou téměř energeticky soběstačné. V podnicích lze také realizovat energeticky soběstačná řešení doplněná například o kogenerační jednotky. V Česku je již několik pilotních projektů, které ukazují, jak může vypadat moderní energetika,“ dodává Martin Sedlák.