Jako ve výprodeji: ceny elektřiny a plynu opět padají

Velké energetické společnosti opět snižují ceny. Od března či od května tak na zákazníky čekají nové a výhodnější tarify.

Jaro začalo již v průběhu února a venkovní teploty se stále drží vysoko nad průměrnými hodnotami. Ostatně české zásobníky plynu jsou navzdory blížícímu se konci topné sezóny pořád plné z 62 procent, což je o deset procent víc než před rokem. Teplé počasí a stabilizovaná situace na energetických trzích se pozitivně odráží i v účtech za topení běžných spotřebitelů. Přesto spolu se začátkem jarních měsíců přichází další vlna zlevňování tarifů energetických společností.

Například společnost E.ON Energie přistoupí od 1. května k plošnému snížení ceny plynu pro zákazníky bez fixovaných cen. Zlevňování se bude týkat 150 tisíců zákazníků a oproti loňským cenovým stropům budou nové částky o 35 procent nižší. Domácnostem zlevní cena za odebraný plyn oproti stávajícím ceníkům o 13 až 21 procent v závislosti na spotřebě.

„Ceny pro nové klienty pak upravujeme průběžně, naposledy to bylo na začátku března pro plyn a na začátku tohoto týdne pro elektřinu,“ vysvětluje Jan Zápotočný, místopředseda představenstva společnosti E.ON Energie, v tiskové zprávě. Snižování se v E.ONu bude týkat i záloh za plyn.

Aktuální cena E.ON sazby D02d, tedy pro průměrnou domácnost, je v případě jednoleté fixace pro nového zákazníka 3473 korun za megawatthodinu za elektřinu a 1609,3 až 1842,83 korun za megawatthodinu za plyn. Tarif pro stálého zákazníka s dvouletou fixací je 3743 korun za megawatthodinu za elektřinu a 1730,3 až 1963,83 korun za megawatthodinu za plyn.

Od 1. března snížila cenu také Pražská plynárenská. „Naše prodejní ceny patřily, zejména v oblasti zemního plynu, v minulých měsících mezi nejnižší na trhu. V tomto trendu budeme nadále pokračovat a od března je pro zákazníky znovu snižujeme. Navíc jsme pro ně připravili i nové fixované cenové produkty, které mohou dle svých potřeb a preferencí využít. Jsme rádi, že nejen tyto naše aktivity jsou ze strany zákazníků pozitivně vnímány a zaznamenáváme jejich poměrně výrazný nárůst,“ uvedl Ludvík Baleka, předseda představenstva Pražské plynárenské.

Snížili například svůj základní ceník Standard a navýšili slevu pro seniory a držitele průkazů ZTP/P. Současně s tím od března snížila Pražská plynárenská i ceník Bez závazků o celkový pokles 16 procent. Aktuální ceník za jednoletou fixaci pro nového zákazníka nabízí za 3971 korun za megawatthodinu za elektřinu a 1651 korun za megawatthodinu za plyn.

Pražané zaplatí méně i za elektřinu, ke snižování se přidala i Pražská energetika. „Naši zákazníci s námi šetří již od září minulého roku. Jako jedni z prvních dodavatelů energií jsme již vloni v září přistoupili k výraznému plošnému zlevnění. V případě elektřiny to bylo o 20 procent pod úroveň tehdejšího vládního stropu, v případě plynu dokonce o 30 procent,“ uvádí pro Obnovitelně.cz mluvčí společnosti Karel Hanzelka.

Od té doby snížili ještě několikrát cenu fixovaných produktů, naposledy se to týkalo prvního března ceny plynu. Za jednoletou fixaci v tarifu D02d zaplatí zákazník 3806 korun za megawatthodinu za elektřinu a 1560 korun za megawatthodinu za plyn.

1. března zlevnila také společnost innogy. V porovnání s loňským cenovým stropem sníží cenu za elektřinu o 30 procent a cenu za plyn o 40 procent.

„Stačil pouze rok a ceny energií pro zákazníky dramaticky klesají. Je to také vidět v dění na energetickém trhu, kde už opět panuje tvrdá konkurence. Nezůstáváme stranou a znovu promítneme pozitivní vývoj na velkoobchodních trzích do našich ceníků. Obchodní složka ceny klesne o stovky korun za megawatthodinu a zákazníci oproti loňskému stropu uspoří významné částky. Zákazník v rodinném domku, který od innogy odebírá obě komodity a topí plynem, ušetří za rok skoro čtyřicet tisíc korun,“ říká ředitel maloobchodu innogy David Konvalina.

Ceny snížil ještě v únoru také ČEZ Prodej. „Naši strategii promítat pokles velkoobchodních cen energií do ceníků pro naše zákazníky držíme i v letošním roce a přicházíme s dalším velkým zlevněním. Zákazníkům na fixovaných produktech cenu snížíme v průměru o 12 procent na elektřině i na plynu,“ uvedl generální ředitel ČEZ Prodej Tomáš Kadlec.

Snížené ceny platí pro stávající i nové zákazníky ČEZu a týkají se fixovaných i nefixovaných tarifů. Po loňské turbulentní situaci se zákazníci podle společnosti začali zas vracet k fixacím, podíl nově uzavřených smluv s fixovanou cenou energie je 60 procent. Nejčastěji se to týká tříletých smluv.

Cena při jednoleté fixaci a sjednání online je 4222,9 korun za megawatthodinu za elektřinu a 1862,4 korun za megawatthodinu za plyn. Při tříleté fixaci v sazbě D02d je to 3590–2890 korun za megawatthodinu za elektřinu a 1996,5–1681 korun za megawatthodinu za plyn.

Velkoobchodní ceny elektřiny se pohybují těsně pod 80 eury za megawatthodinu, jak udává server Oenergetice.cz k datu 15. března 2024. Jedná se o smluvené ceny pro rok 2025. V roce 2026 se pak počítá s cenou 71,85 eur za megawatthodinu. „Cena dodávky elektřiny, kterou nabízí konkrétní dodavatel, by měla odpovídat ceně, za kterou elektřinu dodavatel pro daný okamžik nakoupil na velkoobchodním trhu. Pokud nakoupil elektřinu na daný okamžik levně, může nabízet elektřinu za nižší cenu než jeho konkurenti,“ informuje Oenergetice.cz

Aktuální cena zemního plynu na burze je 26,375 eur za megawatthodinu. Jde o cenu v obchodním bodě TTF s dodáním následující měsíc, která je považována v Evropě za referenční cenu. Pro Českou republiku je relevantní také kontrakt s dodáním následující rok v České republice, kterým má momentálně cenu 32,565 eur za megawatthodinu.

Foto: Freepik