Valentýnský speciál: oslavte svou lásku k partnerovi i planetě

Valentýn může být nejen romantický, ale i ekologický. Připravili jsme si pro vás 6 tipů!

Kristýna Vobecká

12. 2. 2018

Reklamní kampaně plné srdíček a rudě vyzdobené výlohy obchodů hlásají, že je tu zase Svatý Valentýn – svátek všech zamilovaných. Pokud jste single, 14. únor vás zřejmě nechává v klidu, a pokud jste v páru, musíte se s tímto komerčním svátkem nějak vyrovnat. Zkuste to letos ekologicky a projevte lásku nejen svému protějšku, ale také naší planetě. Jako vždy vám poradíme, jak na to.

Samozřejmě můžete v rámci ekologického přístupu a šetření zdrojů svému partnerovi/partnerce sdělit, že letos budete Valentýna ignorovat. Ale věřte, že to není nutné a za případné partnerské komplikace to nestojí. Zkuste pouze změnit přístup.

Květiny

Spotřeba květin na svátek zamilovaných závratně stoupá. Řezané květiny však nejen rychle uschnou, ale jsou také ošetřované pesticidy a dovezené z exotických destinací, kde jsou pěstovány za nešetrných podmínek jak k přírodě, tak k místním farmářům. Udělejte své milované raději radost živou květinou v květináči, která vydrží déle než do března (ale snad ne déle než vaše láska). Pokud přesto trváte na nákupu řezané kytice, hledejte květiny s Fair Trade certifikátem Fair Flowers. V České republice můžete koupit třeba na e-shopu Florea.

Čokoláda

Luxusní čokoládová bonboniéra ve tvaru srdce k vyznání lásky patří. Zde však platí podobná pravidla jako u květin. Pěstování kakaových bobů je často v zemích původu propojeno s vykořisťováním místních farmářů. Své oblíbené sladkosti se však nemusíte vzdávat, pouze hledejte čokoládu s certifikací Fair Trade, která zaručuje, že kakaové boby byly vypěstovány za férových podmínek a farmáři dostali svou spravedlivou část ceny produktu. Fairtradové čokolády můžete koupit třeba na bionebio.cz, nazemi.cz nebo v různých prodejnách zdravé výživy a ve většině větších obchodů s potravinami.

Romantická večeře

Večeře ve dvou a při svíčkách je pro zamilované páry samozřejmostí. Bohužel řada restaurací nevaří zdravě a už vůbec ne z lokálních surovin. Máte proto dvě možnosti: pokud si troufnete, sestavte si a uvařte si své valentýnské menu sami, a to z kvalitních, lokálních a sezónních surovin, nebo si najděte ve svém okolí restauraci, která spolupracuje s lokálními dodavateli a pro vás i vaši lásku vám tam naservírují skutečné jídlo bez chemických náhražek.

Valentýnská přání

Barevná papírová přání, kterých jsou plná papírnictví, nejsou originální a už vůbec ne ekologická. K jejich výrobě je použito zbytečně moc barvy a tuny papíru stejně zase skončí v  koši, který nebude mít ani označení popelnice na tříděný odpad. Jestliže své vyznání přesto toužíte předat na papíře, zkuste pořídit papírové přání na recyklovaném papíře (například zde), anebo vyrobte vlastní přání originálním způsobem. Vepsat ho můžete třeba do sbírky básní (tady je větší šance, že neskončí v koši) nebo nazpívat a poslat jako soubor mp3. To životní prostředí nezatíží.

Společné zážitky

Svou lásku nemusíte oslavovat pouze hmotnými statky. Oslavit ji můžete také společným zážitkem, který si budete pamatovat dlouho. Vyrazit můžete třeba do lesa a zasadit zde společně strom. Obohatí vás také společný dobrý skutek, navštivte nejbližší psí útulek a adoptujte zvířátko, což je mimochodem zásadní krok pro každý vztah. Darovat si můžete i společný víkend na některé z českých ekofarem nebo v bio penzionu, kde se o šetrnosti k životnímu prostředí dozvíte ještě více. Seznam farem najdete třeba zde. Společně můžete také vyrazit objevovat progresivní přístupy měst. Tipy na zajímavé eurovíkendy najdete v našem předešlém článku. Vyrazit může třeba vlakem, pak to bude pravá romantika!

Eko erotika

A nakonec je pravděpodobné, že svou lásku oslavíte společným a bezpečným sexem. Při něm samozřejmě už nemyslete na ekologii, ale přesto můžete použít ekologické pomůcky. Ty už si vyberte sami, třeba zde.

Přejeme vám vášnivý „zelený“ Valentýn!