Vzácné želvy i populární gorilátko. Pražská zoo se pochlubila novými přírůstky

Pražská zoo představila hned několik světově výjimečných odchovů, včetně roztomilé ježury nebo luskouní hvězdy.

Rok 2023 se pro Pražskou zoologickou zahradu nesl ve jménu chovatelských úspěchů světové úrovně. V předchozí dekádě se zoo věnovala rozšiřování australské a tasmánské fauny, pořídila populární ďábly medvědovité, vombaty obecné i ježury australské, u kterých nyní představila mládě narozené v prosinci 2022.

Předchozí mládě, narozené v roce 2021, zemřelo kvůli komplikacím při přechodu na pevnou stravu. Nynější ježura, pojmenovaná zatím Pýchavka po podobně vypadající houbě, je nyní mimo nebezpečí. „Ačkoliv ježura vypadá jako ježek nebo dikobraz, nejbližší příbuzný je ptakopysk,“ vysvětluje ředitel pražské zoo Miroslav Bobek. I proto trvá téměř rok, než se považuje za úspěšně odchované .

Jedinečné světové úspěchy

Návštěvnicky oblíbená je také téměř roční luskouní samička jménem Šiška. Luskoun krátkoocasý je savec specifický svým vzhledem. Jeho kůži pokrývají šupiny, které často zneužívá takzvaná čínská medicína a ohrožuje tím přežití tohoto druhu. Právě kvůli šupinám se luskoun stal nejpašovanějším zvířetem na světě. Jeho odchov je přitom velmi komplikovaný, proto ho pytláci loví přímo z přírody.

Stejně jako u ježur může být pro mládě komplikovaný přechod na pevnou stravu. „Dáváme jim jako potravu takovou speciální kaši, základ tvoří včelí larvy, jablka, červy, sušené droždí nebo vápenec. Na jednoho luskouna na den připadá sto gramů včelích larev,“ dodává Vala. Péče o takové zvíře proto není lehká.

Úspěšný odchov Šišky znamenal pro zoo mimořádný úspěch, jedná se o prvního luskouna odchovaného v Evropě. Chovatel David Vala vysvětluje že zvířata jsou nyní oddělená, protože v přírodě se jedná o samotářské tvory. Šiška své kritické období již překonala a nyní obývá svou samostatnou dospělou expozici.

Na první pohled nepatrným, ale o to více výjimečným, je také odchov dvou želv dlaždicovitých. Hlavní kurátor plazů Petr Velenský vysvětluje, že dosud se nevěřilo, že lze tento druh v zoo vůbec chovat, natož odchovat úspěšně mláďata. Jedná se totiž o první úspěšný odchov na světě. Dokonce i zoo na Taiwanu, odkud pochází chovný samec, nevěřila, že je to možné.

Želvy dlaždicovité patří k ohroženým druhům, jejich specifikem je, že se jedná o houbožravé želvy a jsou velice náchylné na stresové situace. Představeným mláďatům je sedm měsíců, v prvních týdnech svého života k nim směla pouze vrchní chovatelka, na kterou byla zvyklá.

„Samec pochází z Taipei, kde byl zabaven. Jedná se o jednu z nejvzácnějších želv na světě, a poté co se vyřídily formality, zahájili jsme se zoo v Taipei společný chov,“ říká Velenský. Nyní pražští chovatelé učí své taiwanské kolegy, jak želvy odchovat.

Nová gorilí hvězda pražské zoo

Úspěšná chovatelská sezona 2023 ale pozvolna pokračuje i v novém roce. Hned 2. ledna se narodilo gorilí mládě. Gorila nížinná patří v Praze k dlouhodobě nejoblíbenějším zvířatům, mládě je navíc vnoučetem první české gorily Moji. Přibližně za tři měsíce by mu měl přibýt sourozenec, březí je také samice Kijivu.

Matkou současného mláděte je desetiletá samice Duni, která se o něj svědomitě stará. „Ostatní členové skupiny si Duni během porodu a po něm příliš nevšímali, jediný, kdo příchod nového mláděte zvídavě pozoroval, byl sedmiletý sameček Ajabu – až doposud poslední gorilí mládě narozené v Zoo Praha,“ popisuje kurátor savců Pavel Brandl.

Pohlaví mláděte je zatím nejasné, gorily jsou velmi ostražité a chovatele přímo k novorozenému jedinci nepustí.

Navštívit čerstvě narozené gorilí mládě je možné, současně je ale třeba dbát na opatrnost a pokyny pracovníků zoo. Stříbrohřbetý samec Kisumu, otec malého gorilátka, je velice ochranitelský a každý pohled věnovaný mláděti bedlivě sleduje. Ředitel zoo proto varuje, že návštěvníci budou muset počítat s omezeními v pavilonu, nesmí se fotografovat nebo natáčet.

K mláďatům pozorovaným v novém pavilonu primátů Dja patří ale také odchovy kočkodana Brazzova. V loňském roce se jedné samici narodily hned dvě mláďata. Mezi další úspěchy loňského roku, které mohou návštěvníci v expozicích zahlédnout, patří také například dvojčata psů pralesních, sojkovce vlnkohřbetého, kterého pražská zoo odchovala potřetí jako jediná zoo na světě, nebo hříbě koně Převalského, které je možné vidět mimo prostory zoo ve výběhu v Praze na Dívčích hradech.

Foto: Kristýna Čermáková