Tržby Photon Energy Group stouply o čtvrtinu. Firma posiluje v Rumunsku a Austrálii

Photon Energy Group zveřejnila finanční a provozní výsledky za první pololetí roku 2023. Oznámila pokračující výzkum sanace látek z podzemních vod a půdy v Austrálii i pokrok s fotovoltaickými elektrárnami v Rumunsku

Ze zveřejněných provozních a finančních výsledků společnosti Photon Energy Group vyplývá, že společnost zvýšila své tržby o 24 procent na 970 milionů korun. Zisk EBITDA naopak klesl o 72 procent na 68 milionů korun.

„Přestože vzhledem k dynamické situaci na trhu lze rok 2023 označit za velmi náročný a naše finanční výsledky současně ovlivňuje několik negativních trendů, očekáváme, že si zachováme růstovou dynamiku, která je dána spojením našich hlavních obchodních aktivit s kapacitními službami a DSR a službami v oblasti obchodování s energií,” uvedl Georg Hotar, generální ředitel společnosti Photon Energy Group.

Společnost rozšířila své portfolio elektráren v Rumunsku o 22 megawatt-peak a dalších 10 megawatt-peak plánuje připojit na podzim. Tím zvýší svůj celkový výkon z vlastněných elektráren na 123 megawatt-peak.

O služby společnosti je zájem i v Austrálii, kde dodává fotovoltaiky pro komerční i průmyslové zákazníky. Prodloužila také smlouvu s australským ministerstvem obrany, pro které zpracovává výzkum technologie nanoremediace in-situ. Tu Photon Energy Group vyvinula pro odstraňování látek PFAS (per- a polyfluoroalkylových látek) z podzemních vod a půdy. V tuto chvíli se společnost zaměřila na možné budoucí komerční využití technologie.

V pilotním projektu pro australské ministerstvo obrany bylo stanoveno kontingenční období, které umožní zvládnout možné problémy v koordinaci prací a vyhodnotit možnou součinnost v rámci sanačního akčního plánu připravovaného pro tuto lokalitu. Celkově bude doba pilotního projektu prodloužena o sedm měsíců a datum dokončení se tak posouvá na 29. ledna 2024.

Společnost navíc rozšiřuje nabídku svých služeb o provoz a údržbu a stará se o 158 megawattpeak instalovaného výkonu.

Photon Energy se blíží k tržbám za miliardu

Za šest měsíců končících 30. června 2023 vykázala společnost konsolidované tržby ve výši 970 milionů korun (meziročně nárůst o 24,3 procent) oproti 780 milionům korun o rok dříve, a to díky rostoucím tržbám z kapacitního trhu, velkoobchodu s fotovoltaickými komponenty a z inženýrských služeb. Výnosy z výroby elektřiny činily 273,5 milionů korun, což je meziročně o 28,7 procent méně, zejména v důsledku nižších cen elektřiny a nepříznivých klimatických podmínek.

Pokles výnosů z výroby elektřiny byl kompenzován nárůstem výnosů v ostatních segmentech, které činily 696,4 milionů korun, meziročně o 75,6 procent více. Za tímto nárůstem jsou zejména dodatečné příjmy z kapacitního trhu (DSR – demand side response) a také ze služeb v oblasti obchodování s elektřinou. Růst vykázaly také další segmenty, jako je velkoobchod s fotovoltaickými komponenty, inženýrské služby (EPC) a příjmy z provozu a údržby fotovoltaických elektráren.

Neauditovaná konsolidovaná EBITDA klesla na 68,3 milionu korun oproti 244,5 milionům korun před rokem, což představuje meziroční pokles o 72,1 procent. EBIT se snížil z 124,6 milionů korun v prvním pololetí 2022 na -35,4 milionů korun ve sledovaném období.

Provozní ziskovost společnosti byla negativně ovlivněna nižšími příjmy z výroby elektřiny, zhoršením marží v obchodu s fotovoltaickými komponenty, rostoucím počtem zaměstnanců (meziročně téměř dvojnásobným) a také dalšími náklady souvisejícími s rozvojem podnikání a výzkumem a vývojem.

Hospodářský výsledek negativně ovlivnily úrokové náklady, které v 1. pololetí 2023 vzrostly na 131,9 milionů korun, což představuje meziroční nárůst o 27,5 procent, z důvodu zvýšených úrokových nákladů na bankovní financování v souvislosti s refinancováním portfolia českých a rumunských elektráren společnosti.

V konečném výsledku hospodaření společnost vykázala čistou ztrátu ve výši 179,5 milionů korun ve srovnání s čistým ziskem ve výši 13 milionů korun v 1. pololetí 2022.

Na základě pololetních výsledků se vedení společnosti rozhodlo upravit celoroční výhled a snížit odhad konsolidovaných tržeb pro rok 2023 na 2,6 miliardy korun z 3,6 miliardy korun, které společnost oznámila na začátku tohoto roku. Současná očekávání tržeb na rok 2023 ve srovnání s konsolidovanými tržbami na rok 2022 ve výši 2,3 miliardy korun znamenají meziroční nárůst o 15,6 procent.

Současně se vedení společnosti rozhodlo snížit výhled EBITDA oznámený na začátku tohoto roku z 699 milionů korun na 241 milionů korun, což představuje meziroční pokles o 58,9 procent.



Text: Tisková zpráva společnosti

Foto: Unsplash