Nová baterie, která se nabije za 12 minut, může přinést revoluci v elektromobilitě

Jihokorejský gigant Samsung pracuje na nové technologii pro svoje baterie. Lithium doplní ještě perspektivnější grafen.

Lukáš Bašta

1. 12. 2017

Samsung vyvíjí baterii, díky které se mohou mobilní telefony nabíjet až 5x rychleji. Tohoto docílí využitím grafenu v nových lithiových bateriích. Lithium je dnes běžnou součástí baterií jak v mobilních zařízeních, tak i elektromobilech. Představitelé Samsungu však v laboratořích pracují na tzv. grafenové kouli, která by se nejen dobíjela rychleji, ale zároveň by na stejném prostoru disponovala i větší kapacitou, než nabízejí dnešní baterie.



Pohled na grafenovou kouli. Sami vědci ji přirovnávají ke kusu pop-cornu. Zdroj: Samsung

A čísla to nejsou nezajímavá – telefon s touto technologií by měl být nabitý za 12 minut a baterie by měla nabídnout o 45 % větší kapacitu. Výzkum je zatím na samém začátku a není jisté, kdy přinese nějaké ovoce. V případě Samsungu to znamená vyvinout funkční, ale také bezpečnou baterii, a to se vzhledem k výbušné minulosti společnosti, nemůže uspěchat. Podle prvních testů však grafen funguje stabilně při teplotě 60 °C.

Grafen je forma uhlíku, která má na výšku pouze jeden atom, díky čemuž je průhledná a také velmi pevná. Díky této takřka 2D struktuře má grafen také zvláštní fyzikální vlastnosti. Vědci ze Samsungu pak přišli se způsobem, jak na sebe grafen vrstvit a dát mu trojrozměrný tvar. Výsledkem je tedy jejich grafenová koule evokující kousek pop-cornu. Právě jejich výzkum by mohl být novým impulsem vývoje akumulace. V případě lithia se totiž objevují obavy, že jsme již narazili na jeho limity.

Jak už asi tušíte, nový postup při výrobě baterií není zajímavý jen u mobilních telefonů, ale hlavně u elektromobilů, kde by mohl znamenat další významný krok. Právě využití v elektromobilitě a její posun k masivnějšího rozšíření zmiňuje i tisková zpráva společnosti. je tak otázkou, jak Samsung se svým výzkumem naloží. Možná časem rozšíří své portfolio i o elektromobily, podobně jako to číní třeba Sony...

Zdroj: Samsung