S tímhle elektrickým autobusem je cestování skutečná zábava

Představte si, že se nemusíte starat o nic, hned jak vyrazíte z bytu. Žádné hodiny řízení, ale naopak party. Tohle slibuje samořiditelný autobus od Sony, který se aktuálně testuje v Japonsku.

Lukáš Bašta

4. 11. 2017

Samozřejmě, mezi našimi čtenáři se najde celá řada řidičů, které točení volantem a řazení rychlostí baví. Ten pocit, když do sebe ozubená kola převodovky zapadnou a s prošlápnutím pedálů auto začne akcelerovat, tomu se vyrovná jen máloco. Jenže pak jsou tady letní cesty do Chorvatska, zimní cesty za lyžováním do Alp, hodiny strávené na cestách... To už taková zábava není. Elektromobily a autonomní vozy to ale mohou změnit. Představte si, že vyrazíte na cesty samořiditelným minibusem. Jenom s přáteli. Dovolená začne hned, jak vylezete z bytu!

Sony přišlo s konceptem veselého minibusu, který je nacpaný nejen vašimi věcmi, ale i moderními technologiemi. Kromě pohonu na alternativní zdroje energie, jde hlavně o internetové připojení a obrazovky s vysokým rozlišením. Displeje pokrývají i okna, takže si cestující mohou užívat vylepšené reality - pohled do krajiny mohou zlepšit různé digitální efekty a doplňkové informace. Snímače a kamery vozu jsou navíc údajně tak citlivé, že dokáží zaznamenat okolí bez zapnutých světel. Testovací provoz již probíhá od září a to kolem univerzity v japonské Okinavě.

S podobným konceptem si hrají i další automobilky. Například Volskwagen plánuje vrátit do výroby svojí klasickou dodávku. Samozřejmě jako elektromobil. Německý výrobce by chtěl s vozem vyjet na trh v roce 2022. Nad dodávkou údajně přemýšlí i Elon Musk. Přesné datum, kdy Tesla tento druh vozu vyvine, zatím ale jasné není. Faktem nicméně je, že elektromobilita dává šanci i jiným firmám, než jsou klasické automobilky. Výroba vozů už tak není jen jejich doménou a uvažování Sony, výrobce spotřební elektroniky, to jenom dokazuje.

Zdroj: Sony