Ulice Los Angeles nepokrývá sníh, ale speciální bílá barva

Kalifornské Los Angeles se stane sněhobílým městem – ve strachu z klimatické změny.

Tomáš Vondra

13. 11. 2017

Kalifornii letos zasáhly vlny rekordních veder, které nejenže způsobily vlnu lesních požárů, ale také zapříčinily spoustu zdravotních problémů obyvatelům velkých měst. Podle meteorologů a klimatologů měla tato vlna veder veškeré známky klimatické změny.

Zatímco spousta českých politiků se stále ještě domnívá, že klimatická změna neexistuje, kalifornští politici na situaci zareagovali okamžitě. Starosta Los Angeles přišel s ambiciózním plánem, jak snížit teplotu města o tři stupně – a to v průběhu pouhých dvaceti let. Nejde přitom jen o nějakou prázdnou proklamaci, která nemá žádný obsah, jak jsme zvyklí z Evropy, ale o konkrétní časový plán doprovázený aktivními kroky. Starosta chce nechat přebarvit městské ulice novou vrstvou bravy!

Málo stromů, hodně betonu

Města jsou velmi snadno zranitelná přehřátím, tvoří se v nich takzvané městské teplotní ostrůvky. Je v nich totiž málo stromů, které poskytují stín, navíc jsou pokryté černou nebo alespoň tmavou dlažbou, která absorbuje teplo ze slunečních paprsků. Je to podobné, jako když si na sebe v létě vezmete černé tričko místo bílého – rozdíl velmi rychle cítíte na celém těle: tmavá barva teplo pohlcuje, bílá odráží.

Los Angeles se tedy v důsledku letošního léta rozhodlo nechat pokrýt své ulice světle šedou barvou CoolSeal, která zajistí, že například silnice nebo parkoviště budou až o 10 stupňů chladnější, než kdyby byly pokryté klasickým černým asfaltem.

Armádní technologie zachrání životy

Tato technologie barvy CoolSeal byla vyvinutá pro účely americké armády. Pokrývají se jí letištní plochy, aby se na nich špionážní letadla neohřívala. Kdyby totiž byla moc teplá, velice snadno by je odhalily infračervené kamery, které jsou schopné rozpoznat tepelné stopy nebo rozdíly.

Kromě tepelného komfortu přinese nová barva „Městu andělů“ také obrovské úspory. Jeho občanům totiž umožní, aby ušetřili na klimatizaci – v posledních letech účty za chlazení šplhají k novým rekordům.

Jeden z mnoha kroků

Další výhodou je lepší kvalita vzduchu ve městě; horký vzduch totiž zhoršuje znečištění a mění zplodiny z automobilů na smog, čímž ničí lidské zdraví a trápí zejména kardiaky nebo lidi s astmatickými problémy.

Tento program není izolovaný, měl by se stát součástí celé řady opatření ke zlepšení života ve městě. Dalšími by měly být masivní vysazování stromů, barvení střech na bílo a také hromadné používání elektromobilů, které do vzduchu ve městě nevypouštějí žádné exhalace.

Zdroj: LA Times, CoolSeal