Češi dramaticky snížili spotřebu plynu: meziročně klesla skoro o pětinu

Razantní zdražování zemního plynu, který navíc z větší části pochází z Putinova Ruska, přimělo české domácnosti k razantním úsporám. Spotřeba této energetické suroviny klesla v dubnu po očištění o vliv počasí o téměř 18 procent. Pokračuje tak trend z předchozích měsíců, kdy spotřeba plynu byla v prvním čtvrtletí letošního roku meziročně o 11 procent nižší.

Pavel Baroch

6. 5. 2022

Tyto údaje zveřejnila skupina Amper Meteo, která spotřebu energií v Česku sleduje dlouhodobě. „Už od podzimu sledujeme, že spotřeba plynu je setrvale nižší než v minulých letech. Nyní ale tento trend nabírá na obrátkách,“ konstatoval analytik této společnosti Kamil Rajdl. Dodal, že v lednu šlo ještě o pokles o necelých pět procent, nyní ale jde o téměř pětinový pokles. „Jelikož v průmyslu bývá spotřeba plynu poměrně stálá, je zřejmé, že za většinou tohoto rozdílu jsou úspory ve vytápění, které jsou motivovány skokovým zdražováním energií," poznamenal Rajdl.

Podle šéfa skupiny Amper Jana Palaščáka pracuje jeho společnost s hypotézou, že ceny plynu jsou už tak vysoké, že rychle začíná fungovat elasticita poptávky a lidé spotřebu dále snižují. „V každém případě válka o Ukrajinu představuje o jeden řád dramatičtější dopad na energetiku, než byla a je pandemie koronaviru,“ konstatoval Palaščák.

U elektřiny, která také podražila, podobný trend snižování spotřeby Amper Meteo nepozoruje, její skutečná spotřeba po očištění o vliv počasí za první čtyři měsíce letošního roku dokonce mírně stoupla o 0,6 procenta. Podle skupiny Amper to to může být tím, že snížení teploty nebo dobu, kdy se ohřívá voda, je snazší než omezení domácích elektrospotřebičů, jako je lednička, pračka nebo myčka.

„Do příští krajně nejisté topné sezony můžeme tedy vyhlížet s určitým optimismem v tom smyslu, že když jde do tuhého, dokáží Češi obléct mikinu a nastavit termostat úsporně,“ sdělil Palaščák, podle něhož je ale nyní rovněž důležitá role státu. „Letošní léto je potřeba maximálně využít na zateplování veřejných i soukromých budov, protože nejlevnější je to teplo, které vůbec nepotřebujeme vyrobit,“ dodal.

Méně miliard do Ruska

Spalováním ruského plynu přitom domácnosti nepřímo pomáhají financovat Putinovu agresi na Ukrajině. Z prodeje fosilních paliv Kreml financuje svou armádu. I relativně malá drobnost přitom může razantně snížit částku, kterou Česko posílá do Ruska. Například jen snížením vytápění o 2 stupně Celsia se suma za zemní plyn sníží o tři až čtyři miliardy korun.

„Na první pohled se může zdát, že snížit teplotu vytápění nebo omezit počet najetých kilometrů nemá z hlediska války na Ukrajině žádný význam. Pokud bychom ale toto spotřebitelské chování skutečně vzali za své, do Ruska a obecně na fosilní paliva bychom už z České republiky neposílali několik miliard korun ročně,“ potvrdil Juraj Krivošík, ředitel SEVEn, The Energy Efficiency Center. Konzultační společnost SEVEn poskytuje informace o úsporných spotřebičích na speciálním webu.

Každý Čech tak jako spotřebitel může několika jednoduchými opatřeními ve svých domácnostech i v zaměstnání snížit spotřebu energie, a tím nejenom ulevit své peněžence a chránit klima, ale zároveň i zpomalit tok peněz pro ruskou armádu.

„Bezprecedentní útok ruských vojsk na svobodnou Ukrajinu musí vést k urychlení proměny české energetiky směrem k řešením, díky kterým budeme nezávislí na dovozu zemního plynu a ropy z Východu. Příležitostí jsou úspory energie, do kterých se může každá česká domácnost nebo firma pustit hned. Přidat může také energii z obnovitelných zdrojů. Právě domácí obnovitelné zdroje energie a opatření v oblasti úspor energie jsou klíčem k naší energetické bezpečnosti,“ řekl programový ředitel Svazu moderní energetiky Martin Sedlák.

Svaz inicioval společnou výzvu, která vládě nabízí plán, jak lze snížit závislost na dovozu paliv z Ruska. Svůj podpis může připojit každý na energetickasvoboda.cz. Na začátku května výzvu podepsalo už více než pět set lidí.

Zateplení a obnovitelné zdroje

Mezi nejjednodušší opatření, které může udělat prakticky každý, patří právě zmiňované snížení vytápění o pár stupňů Celsia, což sníží spotřebu v domácnostech o více než deset procent. Celoroční spotřebu České republiky by toto opatření snížilo o zhruba dvě terawatthodiny. Výrazně lze ušetřit například také větším využíváním sprchy oproti koupání ve vaně. Pokud z přibližně čtyř milionů lidí alespoň polovina jednou týdně oželí koupel nebo pokud se všichni budou koupat ve vaně o polovinu méně, lze ušetřit přibližně 0,24 terawatthodin zemního plynu. To znamená snížení platby do Ruska ročně o přibližně 400 milionů korun.

„Některá opatření úspor energie sníží spotřebu energie až desetinásobně. Výhodou úspor je, že díky nim snižujeme naše rodinné náklady, ale zároveň chráníme klima a také snižujeme platby Rusku,“ konstatoval Jiří Beranovský, ředitel Střediska pro obnovitelné zdroje a úspory energie EkoWATT.

Jednou z nejvýznamnějších možností, jak ušetřit, je zateplování domů. Pokud by se podařilo nad rámec běžných plánů renovovat 100 tisíc rodinných domů, snížila by se spotřeba zemního plynu o zhruba 520 tisíc megawatthodin, což je v penězích více než 1,3 miliard korun. Zateplením domů na takzvaný pasivní standard se spotřeba může snížit o 80 až 90 procent a obnovitelné zdroje energie mohou pak z velké části pokrýt zbývající energetické nároky.

„Energeticky pasivní dům je takový, v němž se udržuje pohodlná teplota, čerstvý vzduch s nízkým znečištěním emisemi oxidu uhličitého, nižší prašnost a lepší akustika. Zároveň spoří energii a finance na provoz. A nyní se k těmto výhodám jednoznačně přidává i to, že s účty za energie nefinancujeme i ruskou agresi na Ukrajině,“ uvedl ředitel Centra pasivního domu Tomáš Vanický.

Autor: Pavel Baroch

FOTO: Pixabay