Jak se vyhnout plynové krizi: domácí obnovitelné zdroje a úspory energie

Evropská komise tento týden zveřejnila návrh kroků, které mají snížit závislost Evropy na dodávkách zemního plynu z Ruska. Cílem je již během letošního roku dosáhnout snížení dovozů o dvě třetiny.

Martin Prax

14. 3. 2022

Evropská komise navrhuje nahradit ruský zemní plyn dovozem LNG, ale cílem je také akcelerovat rozvoj obnovitelných zdrojů energie. Komise například uvádí urychlení výstavby střešních solárních elektráren lze už letos získat navíc 15 terawatthodin čisté energie, která nahradí 2,5 miliardy kubíků plynu. Podobné kroky doporučuje Evropě také Mezinárodní energetická agentura. Podle doporučení expertů této organizace lze využít deset různých opatření. Vedle urychlení rozvoje obnovitelných zdrojů energie a renovace budov jde například o zvýšení výroby v jaderných elektrárnách (například loni byla část jaderných reaktorů ve Francii na nucené odstávce kvůli technologickým problémům), ale také odpovědné spotřebitelské chování. Pokud by domácnosti snížily teplotu vytápění o pouhý jeden stupeň, ušetří celá Evropa 7 procent dováženého plynu z Ruska.

"Česko je na dovozu fosilních zdrojů z Ruska závislé více než jiné evropské státy. Rozvoj obnovitelných zdrojů energie u nás v minulých letech brzdila neochota vlády podpořit řešení nezávislá na importech z východu. Pomáhali jsme tak financovat ruskou armádu na místo budování naší energetické bezpečnosti. To musí skončit a rozvoj domácích obnovitelných zdrojů se vedle využití potenciálu úspor musí stát prioritou vlády Petra Fialy," uvádí k současné situaci Martin Sedlák, programový ředitel Svazu moderní energetiky.

Vedle rozvoje solárních či větrných elektráren by měl stát podpořit instalace tepelných čerpadel a zavést zvýhodněné půjčky, které umožní nízko a středně příjmovým domácnostem dosáhnout na řešení, která posílí jejich nezávislosti na rostoucích cenách elektrické energie či zemního plynu. Ruský zemní plyn mohou pomoci nahradit také bioplynové stanice.

"Vláda, ale ani Evropská komise by neměly zapomínat, že potřebujeme nahradit také ruskou ropu. V tomto případě je klíčem rozvoj čisté mobility: od podpory elektromobilů přes dostupnou veřejnou dopravu či bezpečné cyklostezky," dodává Martin Sedlák.

Solární střecha pomůže chránit před růstem cen energií. Zkusíte ji také?

Opatření, která můžeme udělat už dnes

Optimálně nastavený systém vytápění přináší úsporu tisíce korun za rok. Pokud se sníží teplota o pouhý jeden stupeň, ušetří tento jednoduchý krok zhruba 6 procent výdajů na topení. Domácnost, která platí okolo 25 tisíc korun tak ročně ušetří zhruba 1500 korun. Ještě více lze snížit teplotu v místnostech, které se trvale nevyužívají. Dobré je také myslet na to, že topení nemá být zakryto jinými předměty. Podobně je třeba kontrolovat, zda nejsou radiátory zavzdušněné.

Pravidelný servis a dobré nastavení regulace kotle ušetří až 20 procent spotřebované energie na vytápění. Nízkonákladové opatření, kterým je správné nastavení topné křivky odborníkem a snížení teploty otopné vody znamená u plynových kotlů zvýšení účinnosti, protože kotel funguje delší dobu v kondenzačním režimu.

Se správným větráním získá domácnost zdravé bydlení a náklady za energii na topení klesnou o více než 10 %. Dobré je větrat 4krát až 5krát za den, pokud je byt nebo kancelář využívaná přes celý den.

Spotřebu energie sníží snížení spotřeby teplé vody. Efektivní je použití myčky nebo perlátoru. S myčkou ušetří běžná domácnost zhruba polovinu vody a tedy i velkou část tepla. Myčku je třeba spouštět plně vytíženou. S perlátorem ušetříte třetinu až polovinu vody a tedy i snížit spotřebu na tepla na ohřev teplé užitkové vody. Díky perlátoru lze snížit rodinné výdaje na energii o tisíce korun ročně. Běžné sprchování je třikrát šetrnější než vana.

Autor: Martin Prax

FOTO: World Economic Forum