Do Prahy se vrací trolejbusy. Na některých trasách nahradí dieselové autobusy

První trolejové vozy s hybridním pohonem zajistí spojení na úsecích mezi Palmovkou a Prosekem, potažmo Letňanami a Čakovicemi. Zkušební provoz by mohl být zahájen už v říjnu letošního roku.

Sabina Prokopcová

13. 1. 2022

„Čtrnáct kilometrů trolejového vedení, které bude mít nová linka č. 58 z Palmovky do Miškovic po svém dokončení, je skvělá zpráva pro Pražany. Do Prahy se tak opět vrací trolejbusy, čímž snižujeme emise v městské hromadné dopravě a naplňujeme tak Klimatický plán Prahy,“ komentoval zahájení výstavby trolejbusové linky Petr Hlubuček (STAN), náměstek primátora pro oblast životního prostředí, infrastruktury, technické vybavenosti a bezpečnosti, který je zároveň členem dozorčí rady DPP.

Klimatický plán hl. m. Prahy do roku 2030 totiž v části o udržitelné mobilitě výslovně předjímá intenzivnější nahrazování stávajících autobusových linek trolejbusovými. Do Prahy se tak po 55 letech vrací dopravní prostředek, který je z hlediska klimatické politiky daleko praktičtější. Jde o první projekt v širším rámci postupného přechodu DPP z dieselových motorů na hybridní trolejbusy s menší kapacitou baterie. Ty budou za jízdy do kopce dobíjeny z elektrické trakce. Budou tak schopné až desetikilometrového dojezdu z baterie i mimo elektrifikované úseky.

DPP také do konce tohoto měsíce vyhlásí vítěze veřejné zakázky na nákup kloubových trolejbusů. Ty by měly být nasazeny právě pro účely přepravy cestujících novou linkou 58 mezi Palmovkou a Miškovicemi, ale také na aktuálně plánované trolejbusové lince 59, která by v budoucnu měla nahradit současnou autobusovou linku 119, jež zajišťuje propojení metropole s pražským Letištěm Václava Havla. Projekt trolejbusové linky je přelomový i v tom ohledu, že jde o vůbec první pražskou iniciativu podobného typu po téměř 70 letech. Praha chce ve své veřejné hromadné dopravě stále intenzivněji nahrazovat dieselové autobusy jejich bezemisními elektrickými variantami.

Trolejbusy se vrací po více než půl století

„Spalovací motory v dopravě jsou jedním z největších znečišťovatelů životního prostředí a způsobují celou řadu respiračních onemocnění. Do roku 2030 bude alespoň 75 % vozového parku autobusů DPP nahrazeno tzv. čistými vozidly: bezemisními elektrobusy, bateriovými trolejbusy a nízkoemisními autobusy,“ slibuje náměstek Hlubuček. Aktuálně se plánuje další elektrifikace nynějších autobusových linek 119, 131, 137, 176, 191 a 201.

Trolejové vedení pokryje zhruba polovinu trasy stávající autobusové linky 140. Po dokončení instalace se promění v první pražskou regulérní trolejbusovou linku 58. V úseku je už nyní nataženo trolejové vedení, nicméně jde prozatím o necelý kilometr mezi zastávkami Kundratka a Kelerka. Na tyto základy chce DPP navázat instalací dalších cca 11 kilometrů, které by měly obousměrně pokrýt úsek mezi Kundratkou a Palmovkou, dále mezi zastávkami Kelerka a Prosecká, a mezi stanovištěm autobusů Letňany a obchodním centrem v Čakovicích. Celkově bude trasa dlouhá přibližně 14 kilometrů.

Nezbytnou součástí projektu je samozřejmě i výstavba nutné napájecí infrastruktury. V jejím rámci bude položena kabelová trasa a zbudována kontejnerová měnírna. Garáž DPP Klíčov bude uzpůsobena tak, aby zajistila nabíjecí stání až pro 18 trolejbusů. Na konečné v Čakovicích bude pro změnu instalována kontejnerová baterie, která dá vozům možnost dobíjení trakčních baterií. Obdobným způsobem bude přizpůsobena i měnírna v Prosecké ulici a bývalá trolejbusová měnírna v letňanské Příborské ulici. Ta tak bude znovu moci sloužit účelu, kvůli kterému původně vznikla.

Poslední velká výstavba trolejového vedení byla v Praze zahájena v roce 1954, a to na trati spojující zastávky Újezd, Lihovar a Velká Chuchle. V noci z 15. na 16. října 1972 zmizely trolejbusy z ulic metropole úplně. Nyní se ale vrací v moderní podobě. Celý projekt Prahu vyjde na necelých 284 milionů korun, přičemž samotná stavba by měla probíhat po dobu 10 měsíců – tak, aby během letošního října mohl být spuštěn zkušební provoz.

Autorka: Sabina Prokopcová

FOTO: Dopravní podnik Praha