Nová vláda chce modernizaci energetiky. Nezapomněla však na její důležitou část?

Glosa Tomáše Voltra, výkonného ředitele Energy financial group, k očkávaným krokům nové vlády v energetice. Vláda Petra Fialy dala mezi své programové body například závazek restartu obnovitelných zdrojů, což zní podle Tomáše Voltra slibně. Ve své glose se současně zamýšlí, zda nezůstala nějaká oblast opomenuta.

Tomáš Voltr

26. 12. 2021

Koalice Spolu a PirSTAN vidí budoucnost české energetiky v kombinaci jaderné energie a decentralizovaných obnovitelných zdrojů. Pokud pomineme podporu dostavby Dukovan, hovoří o revitalizaci fotovoltaiky, podpoře nových technologií a energetické soběstačnosti, což celé vypadá velmi slibně. Na jedno se ale stále zapomíná…

Nastupující vláda hovoří kromě jiného o Taxonomii udržitelného financování Evropské unie, která má brzy nasměrovat investice do sektorů napomáhajících cílům zelené transformace. V rámci podporovaných zdrojů přitom nová vláda prosazuje, aby jádro v rámci EU získalo statut bezemisního zdroje a plyn přechodného zdroje. Což zjednodušeně řečeno znamená uznat jadernou energetiku jako plnohodnotnou součást řešení dekarbonizace ekonomiky a plyn pouze jako přechodný nástroj pro vyrovnání výkyvů.

Pokud by ale vláda vzala v potaz i bioplyn a biometan, nemusel by být do budoucna plyn vnímán jen jako nouzové či dočasné řešení pro pokrytí aktuálních nedostatků, ale skutečně jako plnohodnotný a stabilní zdroj obnovitelné energie. Jedna bioplynová stanice typu EFG Rapotín BPS z biologicky rozložitelného odpadu dokáže vyprodukovat dostatek elektřiny a tepla až pro přibližně dva tisíce domácností, nebo BioCNG pro tři tisíce automobilů s běžným ročným nájezdem 8 tis. km. Vybudování dalších kapacit v rámci celé republiky by tak mohlo být dobrou cestou, jak zvýšit energetickou soběstačnost, a navíc snížit ceny energií.

Domácnost může ušetřit díky solárním panelům i 12 tisíc korun ročně. Vyplatí se i vám?

Biometan je složením srovnatelný se zemním plynem, hlavní rozdíl spočívá v jeho získávání. Zatímco zásoby zemního plynu jsou omezené, získávají se těžbou a v jeho dodávkách jsme závislí převážně na Rusku, biometan dokážeme získat úpravou bioplynu vyrobeného z biologicky rozložitelného odpadu, který je definován jako obnovitelný zdroj energie. Jinak má ale tato obnovitelná varianta zemního plynu všechny jeho výhody: zejména kompletní infrastrukturu plynárenské sítě, kterou lze pro biometan a BioCNG využít bez nutnosti úprav.

Koaliční smlouva hovoří o podpoře vodíku, velkých bateriových úložištích a chytrých energetických sítích. To všechno zní, jak už jsem psal v úvodu, velmi slibně, a rozhodně je potřeba intenzivně podporovat všechny tyto oblasti. Ve většině těchto případů jsme ale s realizací trochu pozadu. Na rozdíl od toho o biometanu ve vyjádření nové vlády není ani zmínka. Přitom ten už vyrábět umíme. A to bezemisně, bezezbytku a ze suroviny, kterou je potřeba druhotně využít. Druhotné zdroje jako je biologicky rozložitelný odpad navíc nejsou ovlivněny cenou vstupních paliv a nepotřebují kompenzovat svou emisní stopu. Z dlouhodobého hlediska tedy vedou i k postupnému snižování cen energie.

Autor: Tomáš Voltr, výkonný ředitel Energy financial group

FOTO: Energy financial group (BPS v Rapotíně)