Plzeňský Prazdroj zelená: sníží odpady a zapojí energii z obnovitelných zdrojů

Zástupci Plzeňské teplárenské a Plzeňského Prazdroje podepsali na konci listopadu sedmiletou dohodu o dodávce „zeleného tepla“ do největšího českého pivovaru. Je to další krok na dlouhodobé ekologické cestě, na jejímž konci má být dosažení nulové uhlíkové stopy nejen všech pivovarů v rámci celé skupiny Plzeňského Prazdroje, ale napříč celým dodavatelsko-odběratelským řetězcem.

Pavel Baroch

8. 12. 2021

Ekologické teplo má podle nového kontraktu dodávat Plzeňská teplárenská do Plzeňského Prazdroje zatím do konce roku 2028. „Jde o teplo vyrobené z obnovitelných zdrojů, v tomto případě z odpadní dřevní štěpky, kterou již několik let úspěšně spalujeme,“ uvedl generální ředitel Plzeňské teplárenské Václav Pašek. „Postupně jsme spalováním této biomasy nahradili téměř 300 tisíc tun spalovaného hnědého uhlí,“ dodal.

„Dlouhodobě minimalizujeme dopad našeho podnikání na životní prostředí a snažíme se udržitelný přístup aplikovat do všech našich procesů a činností. Proto chceme i maximálně využívat obnovitelnou energii. Spolupráce s Plzeňskou teplárenskou je tak důležitým krokem na naší cestě, která ve finále povede k tomu, že v roce 2030 chceme být ve výrobě uhlíkově neutrální,“ řekl Pavel Šemík, technický ředitel Plzeňského Prazdroje.

Cílový rok 2050

Rokem 2030 to ale podle ambiciózních plánů nekončí. V roce 2050 by měla být nulová uhlíková stopa v celém řetězci od dodavatelů po odběratele.

„Jak vyrábíme a prodáváme naše produkty, ovlivňuje nejen naše zákazníky, obchodní partnery, zaměstnance a obyvatele žijící v blízkosti našich pivovarů, ale také okolní prostředí. Závazky, které jsme si stanovili na příštích 10 let v oblasti udržitelného rozvoje, jsou důležité jak pro budoucnost našeho podnikání, tak i pro ochranu přírody a jejich zdrojů. Zároveň představují i jasné poselství spotřebitelům, že za našimi výrobky a zážitky, které jim každý den předkládáme, je i úsilí odpovědné společnosti,“ uvedlo před časem vedení Plzeňského Prazdroje.

K cílovému datu se chce pivovar dostat řadou kroků, které postupně uskutečňuje. Nejde přitom jen o zelené teplo nebo elektřinu, ale rovněž o relativní maličkosti, jako je podoba ikonických pivních lahví. Od letošního jara z nich totiž zmizely hliníkové fólie a plastové nálepky, které nahradily papírové etikety.

„Na všech našich lahvích končíme s alobalem a plastem. Pro naše zákazníky se to může zdát jako drobná změna na lahvi, ale přínos tohoto rozhodnutí pro životní prostředí je obrovský,“ doplňuje ke změně etiket Václav Berka, emeritní vrchní sládek pivovaru Pilsner Urquell.

Díky této změně budou skleněné lahve Pilsner Urquell nyní plně recyklovatelné, čímž se ročně ušetří 106 tun nerecyklovatelného odpadu. Dříve užívané hliníkové fólie a plastové nálepky znehodnocovaly papírový odpad z etiket odstraněných při mytí lahví. Každá tuna recyklovatelného papíru výrazně přispívá k ochraně životního prostředí, snižuje produkci CO2 a ušetří přibližně sedmnáct stromů.

Konec PET lahví

Recyklace a opětovné využívání obalů patří mezi klíčová opatření. Prazdroj hodlá do roku 2025 snížit spotřebu jednorázových plastů o 89 procent a za dalších pět let používat výhradně recyklované. Významný krok v této oblasti udělal pivovar už vloni, když přestal plnit do PET lahví piva Gambrinus a Radegast. Následovat budou i další značky – Kozel, Primus, Klasik. Prazdroj v uplynulém roce také snížil tloušťku plastových fólií, které drží pohromadě piva na paletách, a to až o třetinu. Již v roce 2025 pak chce Prazdroj používat z výhradně recyklovaného materiálu i plechovky.

„Největší vliv na naši plastovou redukční kúru mělo loňské ukončení prodeje piv Gambrinus a Radegast v PET lahvích. Lidé od nich nejčastěji přešli ke skleněným vratným lahvím, které jsou z pohledu životního prostředí nejšetrnějším obalem v obchodech. Obrazně řečeno každou 1,5litrovou PETku tak nahradily dvě vratné skleněné lahve a jedna půllitrová plechovka s pivem,“ řekl nedávno Ivan Tučník, manažer pro udržitelný rozvoj Plzeňského Prazdroje.

Za rok Prazdroj ušetřil odchodem od PET lahví přes 800 tun plastu. To by vydalo na řadu plastových lahví o délce 1 600 kilometrů, což odpovídá například trase z Plzně do Barcelony. „Ještě před pěti lety jsme v PET lahvích prodávali v tuzemských obchodech jedenáct procent produkce, nyní jsou to zhruba čtyři procenta. A do konce roku 2022 chceme skončit se stáčením do plastových lahví úplně,“ dodal Tučník.

Prioritou je prodej sudového piva. „Čepované pivo v sobě snoubí hned několik nej – nejlepší pivní zážitek, nejšetrnější obal vůči životnímu prostředí i podporu tuzemské pivní kultury, která ve světě nemá obdoby,“ konstatovala před časem Pavlína Kalousová, ředitelka firemních vztahů a komunikace.

Prazdroj chce do roku 2025 zredukovat celkovou produkci odpadů v porovnání s rokem 2020 o třetinu. „Největšího pokroku jsme dosáhli přímo ve výrobě, kde již nyní směřujeme k naprosto bezodpadovému hospodaření. Mláto, kvasnice a sladovnický odpad dodáváme zemědělcům jako krmivo, z mláta navíc vyrábíme pivovarské krekry. Čistírenské kaly se používají jako hnojivo. Odpadní filtrační křemelina se zaorává, což přispívá ke zlehčování půdy pro rekultivovaná území,“ řekla Kalousová.

Nákladní elektromobily

Plzeňský Prazdroj se rovněž zavázal do roku 2030 nakupovat jen od dodavatelů s udržitelným způsobem zemědělské produkce. Hodlá podpořit i další úspory vody, které ho již nyní řadí mezi nejhospodárnější pivovary.

„Za posledních deset let se nám podařilo snížit spotřebu vody v pivovarech o 40 procent a aktuálně potřebujeme na výrobu jednoho litru piva zhruba tři litry vody. Lídrem mezi našimi pivovary i v celosvětovém měřítku je nošovický pivovar Radegast, který je ještě úspornější. Chceme ho následovat i ve všech našich ostatních provozech a už do roku 2025 plánujeme dostat se na 2,78 litru spotřeby vody na litr vyrobeného piva. Oproti dnešku to bude znamenat roční úsporu přibližně dvou milionů hektolitrů vody, tedy zhruba 80 napuštěných padesátimetrových bazénů,“ sdělil technický ředitel Plzeňského Prazdroje Pavel Šemík.

Největší úspory plánuje Prazdroj dosáhnout u užitkové vody, kde bude hledat nová chytrá řešení k jejímu čištění a opětovnému využití v technických úsecích pivovarů. Pokračovat bude také v aktivitách v boji proti suchu a šetření s vodou i za branami svých pivovarů. „Věnovat se samozřejmě budeme i úsporám energie, přejdeme postupně na výrobu založenou kompletně na obnovitelných zdrojích,“ dodal Pavel Šemík.

Dalším krokem při snižování emisí byl přesun výrazné části své distribuce na železnici, vloni pivovar začal také používat šetrnější nákladní automobily, čímž sníží roční produkci emisí o 414 701 kilogramů oxidu uhličitého. To odpovídá 377 zaoceánským letům z Prahy do New Yorku. Prazdroj začal rovněž testovat nákladní elektromobily.

Autor: Pavel Baroch

Foto: Plzeňský Prazdroj