Nejpokročilejší ekologické oblečení: konopná tkanina vydrží až třikrát déle než bavlna

Dnešní svět vyžaduje, abychom byli založeni na vzhledu. Neustále nakupujeme nové doplňky a oblečení. Na tom není nic špatného, pokud také přemýšlíme o udržitelnosti. Bohužel to většinou končí tzv. "rychlou módou", kdy se vyrábí zbytečné množství oblečení, a ještě navíc z toxického materiálu. Lepší variantu již znali naši dávní předkové, kteří objevili konopí a z něj zpracované konopné vlákno a tkaninu. Konopí nezatěžuje životní prostředí a dnes vám ukážeme důvody, proč tomu tak je.

Dominika Prachýlová

21. 11. 2021

Co je konopná tkanina a jak se vyrábí?

V podstatě každá část konopné rostliny je použitelná. Ze semen konopí postupně roste stonek a květy, které se sklízejí. Pro výrobu konopných vláken se používá stonek rostliny. Konkrétně vnější vrstva stonku Cannabis sativa. Konopná tkanina je součástí typu tkaniny pro oděvní průmysl.

Výroba konopné tkaniny začíná sklizní rostliny. Ideální čas na sklizeň je v tomto případě asi v polovině srpna. Sklizeň se neprovádí ručně, ale stroji. Po sklizni jsou rostliny ponechány máčet na poli po dobu 4–6 týdnů. Důsledkem ponechání rostlin na půdě je odstranění pektinu.

Rostliny se suší na seno a později je vláknitější část oddělena mlýnem. Když je část vláken oddělena, následuje čištění. Čištění je nahrazeno výbuchem pomocí páry. Konopí se tak transformuje na vlákno, ze kterého je možné tkát. Konečným procesem je výroba textilií. Můžeme poznamenat, že celkový výrobní proces je také založen na šetrném postupu, kdy vzniká minimální odpad.

Další krok k udržitelnosti

Udržitelnost konopné tkaniny lze vnímat z hlediska výroby, ale také z hlediska opotřebení. V prvním případě odborné studie ukazují, že výroba konopí vyžaduje mnohem méně půdy než produkce bavlny. Je také skutečností, že nedochází k tak velkému uvolňování toxických látek jako při výrobě jiných materiálů. Mezi pozitiva výroby konopné tkaniny patří také:

  • Vyšší odolnost konopí vůči hmyzu
  • Malé množství vody potřebné při růstu
  • Rychlý růst rostliny – rychlé a snadné pěstování, více možností sklizně
  • Vyšší absorpce uhlíku než jeho výdej
  • Výroba konopné tkaniny vyžaduje málo pesticidů

Na každé plusy dopadají také mínusy. Jako negativní při výrobě konopné tkaniny se může zdát vysoká potřeba dusíku. Pozitivní vlastnosti konopí však zůstávají v převaze.

Z druhého hlediska je konopná tkanina při nošení velmi prospěšná. Vzhledem k tomu, že spadá pod přírodní vlákna, má podle odborníků ze studie Sciencedirect "nontoxicity, snadnou dostupnost, nízkou vlastní hmotnost, dobrou pevnost a vysokou odolnost proti korozi a únavě". To, co dělá konopnou tkaninu opravdu zvláštní, je její síla vláken. Na rozdíl od bavlněného trička, které má průměrnou dobu používání 5–10 let, konopná tkanina vydrží nejméně dvakrát až třikrát déle.

Udržování tvaru konopných textilií také přispívá k udržitelnosti. Klasická bavlněná trička mohou být sprána, vytažena nebo zcela zlikvidována. To není případ konopné tkaniny, protože vlákna jsou velmi silná, a tak si zachovávají svůj tvar po celá léta.

Mnoho lidí v současné době mění svůj šatník, protože zemité barvy se dostávají do módy. Charakteristickým odstínem je béžová barva, odstín bílé kávy nebo slabá hnědá. Přesně v takových barevných tónech najdeme většinu konopných oděvů. Dává nám svobodu kombinovat s jinými kousky. Takže strach, že nebudete mít co na sebe, není na místě. Někteří výrobci zdůrazňují rozšířenější působení tkaniny a napouštějí ji složkou CBD. Kromě pevných vláken přináší přímou akci do endokanabinoidního systému. Při nošení takového oblečení je vám vstřebáváno do pokožky nepsychotropní výtažek z CBD, který pomáhá při bolesti, relaxaci, ale také při zlepšování spánku nebo celkového stavu psychiky.

5 výhod konopné tkaniny

Vysoká prodyšnost tkaniny. Pokud trpíte nadměrným problémem s pocením a se zvýšenou aktivitou máte pocit, že vaše pokožka "nedýchá", vhodnou možností je konopná tkanina, jejíž prodyšnost je opravdu vysoká. Odvádí odpařené látky z těla a zároveň zajišťuje přísun kyslíku.

Vynikající odstranění vlhkosti. Ačkoli konopná tkanina je pevná a částečně tvrdší, vodu a pot saje dokonale. Tím se uzavře kontakt pokožky s vlhkostí.

Žádné žmolkování. S pevným tvarem, který konopná tkanina drží, souvisí také skutečnost, že nedochází k žmolkování. Vlákna jsou přizpůsobena tak, že praní ani žehlení konopného oděvu nenarušuje strukturu materiálu.

Dobrá tělesná přizpůsobivost. V obchodech najdeme věci, které nesou štítek "stretch", což znamená, že se protahují a přizpůsobují se naší pokožce. Jednou z výhod konopné tkaniny je, že i když je vyrobena z pevného materiálu, určitým nošením získává charakteristický tvar, který patří našemu tělu.

Široká škála aplikací. Pokud chcete udělat změnu a něco ekologického pro naši planetu, nemusíte jen měnit svůj šatník, protože z konopné tkaniny se také vyrábí polštáře, přikrývky, tašky a další doplňky. Je to zkrátka záležitost ve všech směrech.

Výběr, nákup a nošení konopné tkaniny je jen "kapkou v moři", kterou můžeme přispět k naší lepší budoucnosti. Nicméně, jen malá věc bude tvořit celek. Proto je důležité někde začít. A správným začátkem nemusí být podpora umělých a biologicky nerozložitelných materiálů, ale spíše vyjádření náklonnosti k udržitelnosti a opakovanému používání.

Autorka: Dominika Prachýlová, Cannapio

FOTO: Unsplash