Karlovarská krajská nemocnice nabídne pacientům lepší komfort díky chytré renovaci budov

V Karlovarské krajské nemocnici (KKN) běží již druhým rokem energeticky úsporný projekt, díky kterému došlo ke snížení nákladů na elektřinu, teplo a vodu o 32 %. V době rostoucích cen energií má teď nemocnice navíc úsporu garantovanou až do roku 2029. Poskytovatelem služby je ENESA z holdingu ČEZ ESCO.

Roman Gazdík

18. 11. 2021

Karlovarská krajská nemocnice patří ke dvacítce českých a moravských nemocnic, kde mají pozitivní zkušenost s energetickými službami se zárukou úspor (angl. EPC). Ve srovnání s předchozími léty jsou v Karlovarské krajské nemocnici loňské náklady na teplo a plyn poloviční, spotřeba elektrické energie se snížila o čtvrtinu, u vody došlo k poklesu spotřeby o 10 %.

„Projekty, jako ten v Karlovarské krajské nemocnici, uvidíme v Česku čím dál častěji. Ceny energií rostou a zákazníci hledají možnosti, jak uspořit. ČEZ ESCO pomáhá s úspornými a ekologickými opatřeními

firmám, obcím, krajům, školám nebo nemocnicím. Právě nemocnice jsou pro projekty EPC ideální. Jde o rozsáhlé areály s velkou a kontinuální spotřebou, při jejichž výstavbě se většinou na energetickou úspornost moc nehledělo, a proto jsou tu obrovské možnosti, jak šetřit,“ říká Kamil Čermák, generální ředitel ČEZ ESCO.

Energeticky úsporný projekt zde nastartovala modernizace technologií nemocničních budov za 66 mil. Kč, která zahrnovala rekonstrukci plynové kotelny a přípravy teplé vody, instalaci kogenerační jednotky, novou vzduchotechniku, modernizaci kuchyně, výměnu osvětlení a úsporná opatření na vodě.

Důležitou změnou bylo i osazení topných těles ve vybraných místnostech automaticky ovládanými ventily. Díky tomu lze nyní nastavit teplotu podle způsobu využití. Personálu a pacientům je teplo, ale už nedochází k přetápění místností a plýtváním energií.

11 miliard úspor

Úspory za první sledované období dosáhly 11 mil. korun, což je o 1,1 mil. korun více než garantovala ENESA. „Na začátku tohoto projektu byla otázka, jak vyřešit kotelnu na hranici životnosti. Nakonec se do konce roku 2019 podařilo modernizovat velkou část energetiky nemocnice a náklady splácíme z budoucích úspor. Načasování bylo skvělé. Na řešení většího technického problému by v loňském roce nebyl čas ani prostor,“ vzpomíná ředitel Karlovarské krajské nemocnice Josef März.

Klíčovým prvkem celého systému je důsledný energetický management. „Analýzou dat, která se sbíhají v centrálním dispečinku, dokážeme najít další místa s potenciálem budoucích úspor energie,“ vysvětluje Milan Dorko, generální ředitel ENESA, další výhodu projektů energetických úspor řešených metodou EPC.

Projekt má i ekologický přínos. Instalace perlátorů a zařízení WC stop přinesla roční snížení spotřeby vody o 5 545 m3, emise CO2, což je ve světoznámém lázeňském centru mimořádně sledovaný ukazatel, klesly o 2 720 tun.

Autor: Roman Gazdík, Skupina ČEZ

FOTO: ČEZ