Snadnější cesta k solární energetice pro české firmy a domácnosti

Komerční banka se zavázala dosáhnout do roku 2026 uhlíkové neutrality a současně finančně podporuje ekologické projekty, které pomáhají ochraně životního prostředí a udržitelnému podnikání. Skupina ČEZ zase plánuje do roku 2030 omezit využívání uhlí na minimum a nahradit ho při výrobě elektřiny nízkoemisními a obnovitelnými zdroji. Teď obě společnosti oznámily strategické partnerství na snižování klimatické stopy a podpoře instalace solárních elektráren. Jde o spojení největší tuzemské energetiky a jedné z největších českých bank, která je označována jako lídr v oblasti zeleného financování.

Pavel Baroch

10. 10. 2021

Prvním krokem spolupráce těchto společností je inovativní model instalace střešních fotovoltaických elektráren u zákazníků. Komerční banka také začíná od ČEZ ESCO odebírat elektřinu z obnovitelných zdrojů.

Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš uvedl, že jeho firma v dekarbonizaci přeřadila na vyšší otáčky. Znamená to, že do konce desetiletí skončí s uhlím ve svých teplárnách a bude z něj vyrábět pouze minimum elektrického proudu v těch nejmodernějších elektrárnách. „Místo toho postavíme 6 tisíc megawattů obnovitelných zdrojů,“ řekl Beneš. „Zároveň chceme vyjít vstříc i našim zákazníkům, kteří se rozhodnou pro vlastní zdroj čisté elektřiny. Jsem rád, že díky partnerství s Komerční bankou budou moderní technologie dostupnější.“

ČEZ hodlá v příštích letech investovat do fotovoltaiky v České republice několik miliard korun. První velký solární park by měl vyrůst na výsypkách nebo v průmyslových areálech v okolí hnědouhelných elektráren na severu Čech. Společnost připravuje solární projekty v okolí Tušimic, Prunéřova, ale třeba také v areálu jaderné elektrárny Dukovany.

Vedle toho, že Komerční banka podporuje ochranu klimatu, omezuje rovněž financování projektů s negativním dopadem na životní prostředí. Její mateřská skupina Société Générale (SG) se například rozhodla do roku 2030 úplně odstoupit od financování aktivit klientů v uhelném sektoru. Proto se Komerční banka rozhodla aktivně podporovat projekty zaměřené na přechod na ekologičtější a obnovitelné zdroje energie.

„Komerční banka se dlouhodobě hlásí k principům udržitelnosti,“ řekl generální ředitel Jan Juchelka. „Chceme jít příkladem, a tak od ČEZ začínáme odebírat čistou elektřinu z obnovitelných zdrojů. Zároveň chceme společně odstraňovat bariéry, které brání rychlejšímu rozvoji obnovitelných zdrojů u našich zákazníků.“

Jedničkou je fotovoltaika

Odborná veřejnost se shoduje, že největší potenciál z obnovitelných zdrojů v České republice má právě fotovoltaika. K dosažení ambiciózních evropských cílů budou potřeba zejména velké pozemní zdroje, ovšem také solární elektrárny na střechách domácností, podniků a veřejných budov mohou výrazně pomoci.

Ostatně statistiky společností ČEZ Prodej a ČEZ ESCO dokazují, že fotovoltaika jako čistý lokální zdroj, který snižuje účty za energie, je volbou číslo jedna: letos tyto dceřiné společnosti ČEZ instalovaly už 900 střešních fotovoltaik o výkonu 6,8 megawattů, což je téměř o třetinu více než za celý loňský rok.

ČEZ a Komerční banka zahájily spolupráci jak u střešních fotovoltaik pro domácnosti, tak pro obce a firmy. ČEZ Prodej (instalace pro domácnosti) poskytne klientům Komerční banky, kterým bude instalovat střešní fotovoltaickou elektrárnu, výhodu jednoho solárního panelu zdarma. ČEZ ESCO ve spolupráci s Komerční bankou a SGEF umožní obcím, firmám a dalším větším spotřebitelům pořídit si fotovoltaiku zcela bez počátečních investičních nákladů.

„Obce a firmy se po pandemii COVID potýkají s rostoucími cenami všeho a jejich rozpočty jsou pod tlakem. Zvyšuje se tak zájem o řešení bez vstupních investičních nákladů. Podobným způsobem už fungují naše projekty energetických úspor EPC i výstavba a provoz kogeneračních jednotek. Nyní tento model začneme ve spolupráci s Komerční bankou a SGEF aplikovat i u střešních fotovoltaických elektráren,“ řekl generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák.

Domácí solární elektrána může slušet i vaší střeše. Nechte si udělat nabídku na míru

„Zákazník se nemusí starat o investici, administrativu ani provoz fotovoltaiky. Cena elektřiny z fotovoltaiky je navíc nižší, protože jde o vlastní výrobu, a tak odpadají síťové poplatky,“ dodal Čermák. Znamená to, že ČEZ ESCO nainstaluje fotovoltaickou elektrárnu, ale zákazník platí jen za odebranou elektřinu, která je typicky levnější než ta odebraná ze sítě. Firma současně vyřídí veškerou administrativu a elektrárnu provozuje a servisuje. ČEZ ESCO posléze může elektrárnu provozovat na dobu neurčitou, nebo ji může zákazník po 15 letech koupit za jednu korunu. Tento mechanismus je vhodný pro projekty s odběrem elektřiny aspoň 50 megawatthodin za rok.

„ČEZ ESCO si již tento model vyzkoušelo u některých jednotlivých instalací. Pro jeho větší rozvoj však potřebovalo silného a stabilního finančního partnera, který se postará o financování celého schématu a zajištění kreditního rizika. Jsme rádi, že jsme se tímto partnerem stali právě my,“ poznamenala Eva Jiránková, obchodní ředitelka Société Générale Equipment Finance (SGEF), která je stoprocentní dceřinou společností finanční skupiny Société Générale (SG).

Nabíjecí stanice pro elektromobily

Skupina ČEZ s Komerční bankou spolupracuje rovněž na dalších zelených projektech, které pomáhají k dekarbonizaci a snižování emisí. ČEZ ESCO už v pobočkách Komerční banky instalovalo 12 dobíjecích wallboxů (nabíjecích stanic) pro elektromobily a o dalších se jedná. Připravuje se také zmapování celkové uhlíkové stopy Komerční banky a strategie jejího snižování.

Zároveň ČEZ a Komerční banka jednají o partnerství při dekarbonizaci českého teplárenství a těžkého českého průmyslu, což bude pro Českou republiku jako průmyslovou zemi závislou na uhlí jednou z velkých výzev při naplňování Zelené dohody pro Evropu.

Autor: Pavel Baroch

FOTO: Skupina ČEZ