Vláda prosadila jaderný tunel s dopady do cen elektřiny, varují ekologické organizace

Poslanecká sněmovna hlasy většiny politických stran s výjimkou Pirátů a KSČM definitivně přijala zákon, který připravila vláda Andreje Babiše. Nový zákon se sice jmenuje po nízkouhlíkové energetice, ale zelené zdroje v něm nenajdete. Ekologické organizace opakovaně varují, že vytváří podmínky pro štědrou veřejnou podporu zamýšlené stavby nových jaderných reaktorů.

Martin Prax

16. 9. 2021

Tzv. lex Dukovany podle Hnutí DUDA a sdružení Calla, které dlouhodobě sledují vývoj v oblasti přípravy nového jaderného zdroje, je podle nich kontroverzní zákon s cílem jednostranně a mohutně zvýhodnit jadernou energii. Ta je oproti jiným zdrojům obtížně konkurenceschopná a staví ji tak mimo trh s elektřinou. Jako jediný posun v před vidí ekologické organizace fakt, že sněmovna přijala zákon s přísnějšími bezpečnostními pojistkami, které do zákona vtělil Senát a jež jasněji vylučují dodavatele zamýšlené stavby z nedemokratických zemí.

Spor o cenu jaderné energie

Ministr průmyslu Karel Havlíček nový zákon přivítal. Podle něj je „schválení zákona dalším krokem k vybudování nových jaderných zdrojů a předpokladem k zajištění dekarbonizace, energetické bezpečnosti a vyššího podílu bezemisních zdrojů, zároveň vytváří základ pro cenově dostupnou elektřinu z jádra.” Byl to však právě ministr průmyslu, kdo odmítl do zákona zavést maximální strop podpory. Limitem na vykupovanou jadernou elektřinu by přitom ochránil spotřebitele elektrické energie a do budoucna by se vyhnul hrozbě zdražení energie pro koncové spotřebitele.

Energetičtí experti ekologických organizací vidí riziko v růstu ceny za nový jaderný reaktor. Hnutí DUHA spolu se sdružením Calla upozorňují, že „investiční náklady na nový reaktor v Dukovanech (bez nákladů na financování) budou podle dostupných dat výrazně vyšší, než ministrem Havlíčkem uváděných 160 miliard Kč. Srovnání s obdobnými stavěnými reaktory ukazuje spíše na 250 miliard Kč (odpovídá průměru nákladů projektů stavěných ve Finsku, Francii, Velké Británii a ve Spojených státech v březnu 2021, v případě elektráren Vogtle v USA a v Olkiluoto ve Finsku došlo od té doby k dalšímu prodražení)." Eskalace nákladů přitom charakterizuje všechny rozestavěné jaderné projekty ve světě. Několikanásobné zvyšování ceny v průběhu staveb atomových reaktorů je v posledních letech pravidlem. "U jaderných reaktorů stavěných ve Francii, Finsku a na Slovensku jde o 3-4 násobné prodloužení výstavby proti projektu a 2-4 násobné zdražení proti předpokládané ceně," upozornily ekologické organizace.

“Přijatý nesystémový zákon znovu jasně ukazuje, že atomová energetika se neobejde bez štědré veřejné podpory a je obtížně konkurenceschopná na trhu. Je nepředstavitelné, že za nový reaktor mají platit spotřebitelé elektřiny ještě v roce 2100, když existují levnější a bezpečnější způsoby, jak zajistit dostatek elektřiny,” upozornil Edvard Sequens, energetický konzultant sdružení Calla.

Podpora pro nový jaderný reaktor bude mít podobu garantované ceny za dodanou energii do sítě. Stát bude po dobu 30 až 60 let vykupovat veškerou vyrobenou elektřinu z nového reaktoru a rozdíl mezi ní a tržní cenou účtovat spotřebitelům. Zákon umožní vládě poskytnout firmě ČEZ bezúročnou půjčku až na 100 % investice po dobu stavby. Taková půjčka bude mít nepominutelné dopady na státní rozpočet. Podle ekologických organizací tak sněmovna přijetím zákona bez limitů výkupní ceny vystavila bianko šek vládě, která jediná bude moci stanovit výši podpory bez jakéhokoliv omezení.

"Zákonodárci nechali na budoucích ministrech a managementech ČEZ, aby se dohodli na tom, co je přiměřený zisk. Až se bude domlouvat garantovaná cena elektřiny pro plánovaný blok v Dukovanech, poslanci a senátoři si budou moci jen tipnout výši výsledné částky. Demokratickou opozici se patří ocenit za to, že v zákoně prosadila omezení bezpečností hrozby dodavateli z nedemokratických režimů, jejíž rozměr lze obtížně odhadnout,” uvádí Karel Polanecký, energetický expert Hnutí DUHA.

Stát škrtí zelenou energetiku

Nad novým zákonem se pozastavil také Jan Palaščák, ekonom a zakladatel Skupiny Amper: "Výstavba nového bloku Dukovan má stát nějakých 162 miliard, odhaduje se ale spíš na čtvrt bilionu. A jak vysoký by účet za nový blok byl ve skutečnosti, to si člověk ani nechce domýšlet. Celý tento faraónský projekt má zaplatit stát, tedy my, a z kapes nás jednotlivců stejně jako firem také bude dotována výroba elektřiny z nového bloku," kritizuje Palaščák jaderné plány vlády.

Současně upozorňuje, že je podpora pro nový reaktor nastavena na podobném principu jako pro obnovitelné zdroje. Ovšem ty právě vláda Andreje Babiše nedávno přiškrtila, jak připomíná Jan Palaščák. "Investoři a provozovatelé elektráren měli na parametrech této podpory založeny splátky půjček a provoz instalací. Zato pro podporu jádra zdroje jsou, a zdají se neomezené," říká Palaščák s odkazem na ve stejný den schválenou novelu zákona o podporovaných zdrojích energie, ve které vláda omezila výnosnost jednotlivých zelených zdrojů.

"Česká politika přitom ani není schopná výstavbu jádra nastavit systémově, zvládne jen napsat zákon přímo střižený na tento konkrétní projekt. Právě systémového přístupu je ale třeba. Jsem skeptický k podpoře dekarbonizace energetiky prostřednictvím dotací, navíc v tak šílené míře a diletantském provedení, jaké představuje Lex Dukovany. Namísto podpory různých technologií různými způsoby by se měly všechny bezuhlíkové zdroje podporovat jedním způsobem, a to nepřímo," uzavírá svou kritiku Jan Palaščák.



Autor: Martin Prax

FOTO: Nostrifikator / Creative Commons / CC-BY-SA