Solární elektrárny odhalí svůj provoz. Dny otevřených dveří nabídnou prohlídky pro veřejnost

Týden od 20. září bude patřit fotovoltaice. V rámci Dnů otevřených dveří slunečních elektráren mohou zájemci navštívit více než dvacet míst po celé republice, nově například Experimentální agrofotovoltaiku VÚKOZ v pražských Průhonicích. Pátého ročníku události se zúčastní návštěvníci z řad široké veřejnosti i základních či středních škol. Česká republika se do této akce zapojuje pod záštitou Ministerstva životního prostředí.

Lucie Schovancová

19. 9. 2021

Dny otevřených dveří solárních elektráren se uskuteční ve dnech 20. - 26. září a už tradičně se konají u příležitosti Evropského týdne udržitelného rozvoje. Cílem projektu je podpořit rozvoj udržitelné ekonomiky, představit fungování solárních elektráren a ukázat možnosti využití energie ze slunce. „Naším hlavním cílem je zpřístupnit zajímavé projekty novým zájemcům o vlastní výrobu energie ze slunce a rozšířit povědomí široké veřejnosti o jejich nesporných výhodách,“ říká Veronika Šilhová, výkonná ředitelka Solární asociace, která Dny otevřených dveří slunečních elektráren každoročně pořádá.

Své brány otevřou nejen velké distribuční fotovoltaické elektrárny, ale také soběstačné firemní budovy, rodinné domy, i netradiční místa jako moštárna, kozí farma nebo větrné kolo. Celkem bude možné navštívit více než dvacet solárních projektů, o které je nebývalý zájem i ze strany škol.

Gigantická elektrárna, velkokapacitní baterie i příklad agrovoltaiky

Předskokanem události je FVE Bežerovice na Táborsku, která se návštěvníkům zpřístupní již v sobotu 18. září. Ročně tato elektrárna, která patří do skupiny ČEZ, vyrobí množství elektřiny pokrývající spotřebu více než 700 domácností na jihu Čech. V rámci samotného Evropského týdne udržitelného rozvoje bude otevřena pro veřejnost také jedna z největších fotovoltaických elektráren v České republice a vůbec v celé střední, jižní a východní Evropě - FVE Vepřek v Nové Vsi s výkonem 35 MW. Jedná se o komplex 13 bloků, které se rozprostírají na ploše 82,5 ha (rozlohy zhruba stovky fotbalových hřišť).

Jak využít sluneční energii pro vlastní provoz prozradí v Moštárně Hostětín na Uherskohradišťsku, na Kozí farmě v Pěnčíně na Jablonecku nebo ve Větrném kole v Chocni na Pardubicku. Úplně poprvé bude možné si prohlédnout fotovoltaickou elektrárnu Chvalatice na Znojemsku, domácí elektrárnu v obci Brňov u Valašského Meziříčí nebo vzorový ostrovní dům v obci Omice nedaleko Brna.

Mezi zapojené energetické projekty patří také sluneční elektrárna Ostrava-Plesná, soběstačná dřevostavba se solárním ohřevem vody a nabíjecí stanicí pro elektromobily. Zajímavostí bude i několik desítek otáčivých zařízení (tzv. trackerů) se zrcadly u FVE Myštěves a FVE Řehoty v Královéhradeckém kraji nebo v Horních Moštěnicích na Olomoucku.

Vedle solárních elektráren se veřejnosti letos zpřístupní i další místa, jako je například první velkokapacitní skladovací bateriový systém v Česku v Prakšicích na Zlínsku, Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT v Buštěhradu ve Středočeském kraji nebo Experimentální agrofotovoltaika VÚKOZ v pražských Průhonicích. Naposledy zmíněný systém ověřuje efektivitu užití FVE společně s agrolesnictvím, a vzájemné vztahy mezi fotovoltaickou technologií a pěstováním dřevin a plodin.

Nahlédněte do nitra slunečních elektráren

Sluneční elektrárny mohou zájemci vidět také v Broumově, Bohuňovicích, Velkém Meziříčí, Bušanovicích, Železné Rudě, Strančicích, Kunčině a na dalších místech po republice. Přehlednou mapu společně s aktuálním seznamem otevřených slunečních elektráren včetně možných termínů návštěvy najdete na webu Solární asociace, nebo na portálu Kudyznudy.cz.

FOTO: Solární asociace