Vůbec první udržitelný obchoďák se otevřel na týden v Praze

V týdnu 13.–19. září 2021 je v pražských Holešovicích poprvé pro veřejnost otevřen První udržitelný obchoďák. Během tohoto týdne si lze pořídit nové věci formou swapu. To znamená vzájemnou výměnou. Součástí akce bude také doprovodný program zaměřený na podporu udržitelného spotřebitelství.

Za otevřením Prvního udržitelného obchoďáku stojí nezisková organizace SWAP Prague a její zakladatelky Kristýna Holubová a Lucie Poubová, které udržitelnost hledají dlouhodobě v mnoha aspektech svého fungování, své kariéry i tzv. swapů. „Swap jsou eventy, kam donesete, co máte navíc, a můžete si zase vzít to, co se hodí vám. Tím, že na akce chodí jeden den až stovky lidí, je už věcí velmi dost a pravděpodobnost, že najde něco super a užitečného je vysoká!“ upřesňují propagátorky udržitelného nakupování. O místě, kde by bylo vše jinak, než je tomu v klasických obchodech, snily dlouho, a proto začaly podle svých vlastních slov swap kulturu zavádět do českého i slovenského prostředí. První udržitelný obchoďák je tak pokusem o uvedení jejich snu do reality. „Slovní spojení ‚udržitelný obchoďák‘ bychom mohli vnímat jako oxymoron, ale že je to možné, dokazují články o zamýšlených či realizovaných projektech ze Stockholmu či Berlína,“ uvádějí ke své inspiraci.

Přineste, co nepotřebujete, a odneste si cokoliv, co se vám hodí

První udržitelný obchoďák se otevře i díky záštitě Úřadu městské části Praha 7 a s podporou Magistrátu Hlavního města Prahy ve stylové Hale č. 17 na Pražské tržnici v Holešovicích. „Praha 7 má výhodu v množství zajímavých objektů, Pražskou tržnici jsme oslovili a dohodli na užití jedné z hal za nájemní ceny pro neziskové organizace, kterou jsme, a tudíž vše klaplo dobře,“ říkají propagátorky udržitelného nakupování k výběru místa pro týdenní swap.

V praxi to potom bude fungovat tak, že po celou dobu trvání akce bude možné přinášet dobré a stále sloužící věcí. Ať už půjde o nevhodné dárky, oblečení, knihy nebo zachovalé potřeby do domácnosti. Čím více věcí se na swapu shromáždí, tím je větší pravděpodobnost, že si zde každý najde zrovna to, co potřebuje. Na První udržitelný obchoďák si je nutné koupit vstupenku, ale následně je možné si z něj odnést cokoli zdarma, přičemž počet kusů ani druh zboží není nijak omezen. Součástí akce je také doprovodný program v podobě každodenních akcí a workshopů, jejichž hlavním jmenovatelem je propagace udržitelného spotřebitelství a snaha postupně přetvářet spotřební návyky zákazníků směrem k funkčnosti a praktičnosti.

Udržitelný obchoďák do každého města

V budoucnu by potom mohl vzniknout skutečný udržitelný obchodní dům, který by fungoval stejně jako běžné obchody. „Hrozně rády bychom byly v budoucnu u zrodu podobného projektu. Touto zkušeností, pořádáním akce První udržitelný obchoďák: Týdenní swap, si to zkoušíme a věříme, že tento experiment nám bude cennou zkušeností i ukazatel zájmu široké veřejnosti o podobná témata a projekty,“ uvádějí k tomuto nápadu pořadatelky týdenního udržitelného obchoďáku. V praxi by podle nich takový koncept mohl fungovat v duchu principu 5Z, to je zamítnout, zredukovat, zužitkovat, zrecyklovat a zkompostovat. Jeho součástí by však mohla být také možnost odpovědného nákupu, různé opravárny a prostor pro vzdělávání v oblasti udržitelnosti. „Ideálně by si na sebe zapojené subjekty měly být schopny vydělat, ale například materiálové a pobídkové podpory od státu by neměly chybět,“ myslí si zakladatelky swapu v Česku.

Potenciál pro pořádání udržitelných obchoďáků vidí organizátorky akce i mimo Prahu. „Dostáváme každý měsíc email od někoho z regionů buď s žádostí o radu nebo o zorganizování akce swap, takže zájem je a připravenost obyvatel každou chvíli stoupá i mimo města. Vždyť všichni řešíme zahlcenost věcmi a v určitý moment se snad každý setká s tím, jak těžké je se jich smysluplně zbavit. Následně se otevírá příležitost k rozhodnutí, jak dál, jestli se i nadále zahlcovat věcmi, nebo už začít nakládat se zdroji odpovědněji. Odpověď je nasnadě a vykládáme si ji jako win-win situaci, ale je třeba ukazovat, vzdělávat, otevírat oči, inspirovat. Práce je dost,“ uzavírají Kristýna a Lucie ke svým dalším plánům.

Více informací o Prvním udržitelném obchoďáku a vstupenky najdete zde.

Autorka: Kristýna Vobecká

FOTO: Pixabay