Jeden z největších hřbitovů v Evropě získá energeticky soběstačnou márnici

Ekologické pohřbívání je téma, které se do starosti o zesnulé dostalo již před lety. Vídeň udělala další krok: jeden z největších hřbitovů v Evropě bude mít energeticky soběstačnou márnici.

Markéta Spěváčková

29. 8. 2021

Vídeňský ústřední hřbitov je nejen druhým největším hřbitovem v Evropě, ale i magickým místem, kde svůj poslední odpočinek našly známé osobnosti jako Beethoven, Brahms, Schubert nebo Falco. Na nejvýznamnějším hřbitově ve Vídni nově vzniká energeticky soběstačná márnice s kapacitou 400 rakví, pitevna i památní místo pro lidi, kteří své tělo po smrti věnují vědě.

Vídeňský ústřední hřbitov čeká modernizace, která by měla být dokončena v polovině roku 2022. Vedle nové moderní márnice, která počítá s kapacitou až 400 rakví, vznikne i památní místo pro lidi, kteří své tělo po smrti chtějí věnovat vědě. Při plánování jednotlivých projektů sází Vídeň na hospodárnost a také využití obnovitelných zdrojů energie. Márnice tak bude díky instalované fotovoltaice na střeše budovy energeticky soběstačná. U vjezdu do márnice pak hřbitov plánuje nainstalovat i nabíjecí stanici pro elektromobily.

V rámci programu posmrtného darování těla Univerzity Sigmunda Freuda ve Vídni navíc vznikne v Ústředním hřbitově i pietní místo pro dárce. „Program dárcovství těla je skvělé doplnění praktického vzdělání budoucích mediků na naší fakultě a otevírá všem, kteří o to mají zájem, možnost rozvíjet vědu a přispět ke zvýšení kvality zdravotnictví“, vysvětluje přínosy dárcovského programu rektor soukromé Univerzity Sigmunda Freuda ve Vídni Prof. Alfred Pritz.

Dalkové zelené teplo

Vídeň se pochopitelně nestará pouze o zesnulé. Čím dál tím více budov se ve Vídni připojuje na ekologičtější dálkové chlazení, a to včetně vídeňské radnice a rakouského parlamentu. Přechod na dálkové chlazení bude pro radnici znamenat 50procentní úsporu oxidu uhličitého a až 70procentní úsporu energie proti standardnímu chlazení klimatizací. Hotovo bude mít příští rok.

Největší rakouský dodavatel energií Wien Energie neustále rozšiřuje svou síť budov, které zásobuje dálkovým chlazením. To pro chlazení budovy využije od příštího roku i vídeňská radnice, která z klimatizace přestupuje právě na dálkové chlazení. „I na radnici pociťujeme horké letní dny. Těší mě o to víc, že se díky dálkovému chlazení od Wien Energie postaráme o dostatečný a ekologický chlad na radnici,“ vítá novou investici vídeňský radní pro finance Peter Hanke a dodává, že je napojení radnice na dálkové chlazení významným krokem správným směrem. Pouze s udržitelnými topnými a chladícími systémy lze podle Hankeho čelit klimatické krizi.

Podle vídeňské radnice dosavadní chladící systémy dosloužily a napojení na dálkové chlazení přišlo ve správnou dobu. Nezbytné rozvody jsou již položeny do země, nyní následuje výměna systémů přímo v radnici, aby již příští rok mohla radnice čerpat chlad z dálkového chlazení. Nový systém o výkonu 1,4 MW bude podle vyjádření zástupců vídeňské radnice odpovídat výkonu asi 400 klimatizací.

Celkem dodává Wien Energie chlad do 140 vídeňských budov a po radnici přijde podle Michaela Strebla z Wien Energie na řadu i rakouský parlament. Doposud využívají dálkové chlazení ve Vídni např. Universität Wien, Hotel Kempinski či Rakouská národní banka.

Autorka: Markéta Spěváčková, Zahraniční kancelář města Vídně (redakčně upraveno)

FOTO: Gregor Hofbauer/WienTourismus