Cena za těžbu ropy je příliš vysoká, Grónsko ji proto nechá pod zemí

Grónsko, jenž je autonomní součástí Dánska, zrušil veškeré plány na těžbu ropy na svém území, a to z environmentálních důvodů. Zástupci státu uvedli ve veřejném prohlášení, že cena za těžbu by byla příliš vysoká a od dlouhodobě plánované těžby ropy, která měla mimo jiné Grónsku pomoci získat úplnou nezávislost na Dánsku, ustoupili. Důvody vysvětlila dánská vláda ve svém prohlášení pro média.

„Budoucnost nepatří ropě, ale obnovitelné energii, a v této oblasti můžeme získat mnohem více,“ uvedla grónská vláda v oficiálním prohlášení vydaném k rozhodnutí přestat vydávat licence na průzkumné aktivity hledající ropu a zemní plyn na svém území. „Tento krok jsme učinili v zájmu naší přírody, našeho rybolovu i celého odvětví cestovního ruchu a chceme se zaměřit na podnikání s udržitelným potenciálem.“

Fantastický krok v době tání ledovců

Na největším ostrově světa momentálně vládne levicová vláda, která svůj program z velké části postavila na klimatických otázkách. Rozhodnutí pozastavení kroků k těžbě ropy a zemního plynu proto označila za přirozený krok s tím, že vládní představitelé Grónska berou klimatickou krizi velice vážně. Podle agentury Reuters v oficiálním prohlášení grónská ministryně přírodních zdrojů Naaja Nathanielsen uvedla, že vláda „vyhodnotila, že environmentální důsledky dopadů průzkumů a těžby ropy jsou příliš velké“.

Rozhodnutí grónské vlády zastavit kroky k těžbě ropy a připravit se tak o potenciální příjem přišla však podle magazínu Time v době, kdy se sami Gróňané setkávají s alarmujícími projevy globálního oteplování. Průměrná hladina moře se od roku 1880 zvýšila o téměř 23 centimetrů a čtvrtinu z tohoto nárůstu tvoří tání grónských, arktických a dalších ledovců. Informovala o tom v květnu vydaná studie v periodiku Nature.

Prohlášení vlády o zastavení výzkumů pro těžbu ropy přivítala environmentální uskupení, například zástupci Greenpeace označili rozhodnutí za fantastické. „V našem rozhodnutí se spojují klimatické a environmentální aspekty se zdravým ekonomickým rozumem. Ukončit současnou ropnou strategii je správné rozhodnutí,“ dodala ministryně.

Ekonomická nezávislost versus respekt k přírodě

Krok grónské vlády lze považovat za velmi odvážný také ve světle okolností, které naznačují, že potenciální investice plynoucí z těžby ropy mohly Grónsku pomoci získat úplnou ekonomickou nezávislost na Dánsku. Grónsko je totiž sice samosprávným územím s vlastním parlamentem, ale formálně je hlavním představitelem státu stále dánská královna. Dánsko také rozhoduje o zahraniční, obranné a bezpečnostní politice ostrova a každý rok poskytuje Grónsku dotaci, která pokryje zhruba dvě třetiny ekonomiky ostrova.

Server ABC News informoval, že podle výzkumu Americké geologické společnosti přitom leží na území Grónska zhruba 17,5 miliard neobjevených barelů ropy a 148 trilionů kubických stop zemního plynu, a to i přesto, že odlehlost ostrova a nevyzpytatelné počasí umožňují pouze omezený průzkum. Rozhodnutí grónské vlády vstoupilo v platnost 24. června.

Autorka: Kristýna Vobecká

FOTO: Pixabay