Dovolená v přírodě: pět tipů na udržitelné kempování

Letní prázdniny začínají a s nimi i období dovolených. Vzhledem ke složitosti cestování do zahraničí v době koronavirové pandemie se čím dál více lidí rozhoduje pro dovolenou v české přírodě. Víte ale, jak strávit příjemný čas v českých lesích, hájích nebo na horách a přitom neuškodit? Přečtěte si naše tipy na udržitelné kempování.

Základem je správná příprava

Váš výlet do přírody by měl začít již samotným plánováním. Důležité je nejen mít sbalené oblečení a výbavu pro každé počasí, ale také myslet na přípravu jídel, ze kterých bude minimum odpadu. Na výlet se vybavte potravinami a jídly zabalenými v obalech pro více užití. A dopředu eliminujte plastové a další jednorázové obaly. Můžete si vyrobit například vlastní müsli, proteinové tyčinky nebo různé trvanlivé suchary. Samozřejmostí by měla být také láhev na více použití, kterou si budete průběžně doplňovat na místech s pitnou vodou.

Vybírejte turistické trasy

Ve chvíli, kdy už jste v lese a toužíte se dostat co nejdále od civilizace, vás to zřejmě bude lákat k vyhýbání se frekventovaným místům a turistickým stezkám. Pro dobro přírody byste se však měli pohybovat v rámci turistických tras a nepouštět se do míst, kde můžete překvapit a vyrušit volně žijící zvířata, pošlapat chráněné rostliny nebo celkově narušit místní ekosystém. A pokud se do skutečně odlehlých míst vydáte, chovejte se jako na návštěvě: slušně a s úctou k hostiteli.

Nenechte po sobě žádnou stopu

Odpadky poházené okolo doutnajícího ohniště nebo PET lahve plovoucí v průzračné vodě lesních studánek jsou skutečně k vzteku. Vše, co do přírody přinesete, si zase odneste s sebou. Nenechávejte po sobě žádné odpadky, vyhoďte je zpět v civilizaci a nejlépe do tříděného odpadu. Oheň po sobě pečlivě uhaste a rozdělávejte ho pouze na vhodných místech, kde nemůže způsobit požár nebo ohrozit lesní zvěř.

Nezapomeňte, že například zubní pasty, mýdla nebo repelenty, které nejsou z biologicky rozložitelných materiálů a obsahují chemii, přírodě rozhodně neprospějí. Na kemping se proto vybavte bio kosmetikou a používejte ji minimálně. Zdroj vody plný bublinek z vaší pasty obyvatelé lesa opravdu neocení.

Chovejte se k přírodě s respektem

V blízkosti volně žijících zvířat se chovejte tiše, neplašte je a nekrmte je. Pozorujte je pouze z velké dálky. V lese se také po sobě nesnažte nechat žádnou stopu a vše, co zde najdete, pokud to není zrovna odpad po lidech, kteří tento článek nečetli, v lese také nechte. Netrhejte příliš mnoho květin, neryjte do kůry stromů, dávejte pozor, kam šlapete, a nepřesouvejte kameny nebo jiné lesní prvky, které mohou sloužit jako úkryty pro různé živočichy.

Ukliďte po ostatních

Jak již bylo řečeno, jediné, co byste si z lesa a volné přírody měli odnést, jsou odpadky. Můžete si z toho udělat takovou dovolenkovou hru a tipnout si, kolik odpadků na lesních nebo horských stezkách po ostatních neukázněných turistech nasbíráte. Pomůžete tím přírodě. Když svůj konečný úlovek budete nakonec sdílet na sociálních médiích, třeba motivujete další.

Autorka: Kristýna Vobecká

FOTO: Unsplash