Šikovné nápady: český startup našel náhradu za jednorázové plasty

Začalo to příbory, které měly nahradit jednorázové plasty jejich biologicky rozložitelnou alternativou. A za velmi krátkou dobu se českému startupu Refork podařilo dostat na jeden milion vyrobených kusů. Zde však cesta zakladatelů, kterým se projekt mimo jiné podařilo financovat vytvořením vlastní kryptoměny, nekončí.

Josef Homola je zakladatel a současný technický ředitel Refork a nápad, jak nahradit plasty jejich přírodní alternativou, k němu přišel pár let poté, co převzal rodinnou firmu zaměřenou na výrobu plastových dílů. Dva roky tak hledal se svým týmem materiál, který by byl pro výrobu rozložitelných příborů vhodný. „Testovali jsme zhruba 2000 různých typů materiálů z různých pojiv, aditiv a dřevní moučky a jsme jediná firma na světě, která využívá dřevní piliny, ke kterým přidává pojivo vyprodukované mikroorganismy a z této směsi vytváří zcela ekologický materiál,“ vysvětluje Homola složení jednorázové a přitom udržitelné alternativy k plastovým příborům.

Cirkularita jednorázových příborů

Jednoznačnou výhodou výrobků Refork je využívání odpadu z dřevního průmyslu, který se jinak spaluje. Druhou složkou je potom v přírodě se přirozeně nacházející polymer vytvořený mikroorganismy, který se vyrábí z rostlinných olejů, ale třeba také z použitého fritovacího oleje. „Do tří let se ale bude vyrábět z odpadní vody, díky čemuž by byl celý náš výrobek vyroben z odpadních zdrojů. Navíc jsou všechny složky přírodní, takže po nich nezůstávají toxické látky ani mikroplasty,“ doplňuje zakladatel startupu.

Všechny složky produktů Refork jsou rozložitelné. Jednorázové příbory by se tak měly přirozeně rozložit v různých prostředích, včetně domácího kompostu, v půdě nebo v mořské vodě. Rychlost rozkladu záleží na konkrétních podmínkách, teplotě, vlhkosti i počtu bakterií. „Pokud však skončí produkt nedopatřením v přírodě, rozloží se tam v rámci měsíců,“ doplňuje Homola. Pokud byste chtěli alternativu k plastovým příborům osobně vyzkoušet, k dostání jsou na e-shopu Refork, na e-shopu Alza nebo na rakouském e-shopu Damn Plastic. Ve větším množství je možné příbory koupit u distribučních partnerů společnosti a jsou také dostupné ve vybraných restauracích, například ve veganském řetězci Forkys.

Vlastní kryptoměna a zubní kartáčky z dřevní moučky

Zajímavé na projektu není jen složení produktů Refork, ale zdroj financování celého záměru. Zakladatelé startupu pro své financování vytvořili vlastní kryptoměnu, což je token nazvaný EFK. Držitelé těchto tokenů získali například přednostní právo na produkty nebo mohou ovlivnit to, kam budou směřovat další investice. Tyto tokeny jsou navíc samy o sobě obchodovatelné, například na burze. A díky této kryptoměně a jejím obchodováním se podařilo pro start projektu vybrat 100 milionů korun. „Tyto prostředky byly vloženy zejména na vývoj a výzkum materiálu. Další peníze směřovaly na samotnou výrobu, kterou chceme postupně zvyšovat až na dvacetinásobek,“ uvedl CEO společnosti Josef Žádník.

Aktivity Refork však jednorázovými příbory nekončí. Portfolio výrobků ze směsi dřevní moučky brzy doplní také malé lžičky, napichovátka nebo brčka, na jejichž vývoji v Refork právě pracují. „Připravujeme také zubní kartáček, který budeme uvádět na trh v třetím kvartálu tohoto roku. Do budoucna se dá z tohoto materiálu udělat skoro cokoliv, co se dnes vyrábí z plastu,“ uzavírá Homola k dalším plánům českého startupu, který svou aktivitou řeší jeden z velkých a aktuálních environmentálních problémů, kterým je znečištění jednorázovými plasty.

Autorka: Kristýna Vobecká

FOTO: ve spolupráci s Refork