Domy se zelenou energií získají slevu na pojistném. Výhody přináší zelenání bank

Finanční ústavy, které působí na tuzemském trhu, se otevřeně přihlásily k posilování ekologického a společensky odpovědného podnikání v republice. Deklarují, že se chtějí podílet na takovém podnikatelském prostředí, které povede k udržitelnému a společensky odpovědnému rozvoji země. Konkrétně jde například o zvýhodněné zelené hypotéky na energeticky šetrné bydlení, o zvýhodněné financování energetických úspor nebo o podporu ekologických organizací.

Pavel Baroch

19. 6. 2021

Zatímco v uplynulém roce v rámci grantového Programu podpory potřebných rozdělila MONETA Money Bank neziskovým organizacím 2,8 milionu korun, letos to bude o milion víc. V prvním kole přitom bylo projednáno rekordních 130 žádostí, a to i díky tomu, že se do akce zapojuje více zaměstnanců banky, kteří se stávají ambasadory jim blízkých projektů, za něž pak lobbují.

„Naši zaměstnanci předložili rekordní počet žádostí. Tento neuvěřitelný nárůst si vysvětlujeme především naléhavostí situace, do které se neziskový sektor od začátku pandemie dostal. Výběr letošních úspěšných projektů byl proto pro nás opravdu velmi těžký,“ sdělila ředitelka ESG a komunikace Skupiny MONETA Zuzana Filipová. Dodala, že zatímco za celý loňský rok MONETA podpořila 42 žádostí, letos jich je už 61 jenom v prvním kole; to druhé se uskuteční na podzim.

Vedle organizací ze sociální sféry se MONETA čím dál více zaměřuje na podporu projektů na ochranu životního prostředí. Mezi šesti doposud podpořenými projekty z této oblasti je například spolek Julinka z Broumovska, který chce v CHKO Broumovsko vybudovat 10 nových tůní, vysázet 2 tisíce lesních stromků a 50 vzrostlejších ovocných a dalších listnatých dřevin.

Na ekologicky zaměřené projekty banka v prvním kole vyčlenila bezmála 500 tisíc korun, přičemž stále více smysluplných počinů má přesah stejně tak sociální jako ekologický: v areálu Hospice sv. Štěpána v Litoměřicích tak vznikne terapeutická zahrada umožňující klientům hospicové péče kontakt s přírodou; Nadační fond Agora 7 bude moci vybudovat komunitní zahradu pro setkávání seniorů i dětí; Centrum Veronika při Českém svazu ochránců přírody uskuteční další ročník psychorehabilitačního tábora se zaměřením na ekologickou výchovu pro děti s hendikepem; prostředky na vznik louček ve městech zase získal spolek Městská příroda a projekt Praha kvete.

Zelená hypotéka, Zelená Autopůjčka

Hypoteční banka zase nabízí Zelenou hypotéku, tedy zvýhodněné podmínky pro ty zájemce, jejichž stavba splní energetickou náročnost ve třídě A nebo B. „Protože v posledních letech vnímáme velmi silný zájem našich klientů o energeticky úsporné domy, má podle nás stále větší význam zabývat se otázkou životního prostředí, šetrnou architekturou a zdroji obnovitelné energie. Chceme být bankou, která reaguje na pozitivní trendy a přání svých klientů. Proto umíme tyto zajímavé projekty nejen financovat, ale chceme je i finančně zvýhodnit. Díky Zelené hypotéce podpoříme všechny se zájmem investovat do ekologicky udržitelnějšího bydlení,“ oznámila Hypoteční banka, když před několika lety svůj nový produkt spouštěla.

Mezi výhody Zelené hypotéky patří například sleva na sazbě ve výši 0,1 procenta, sleva 20 procent na pojištění, přičemž pojištění od ČSOB Pojišťovny ochrání i solární panely, rekuperaci, tepelné čerpadlo a další moderní technologie pro úsporu energií. Banka rovněž za svého klienta podá Zástavní smlouvu na katastr a uhradí správní poplatek nebo poskytne 30procentní slevu na zhotovení energetického štítku. „A abyste měli jistotu, že se vejdete do rozpočtu svého zeleného projektu, nabídneme vám možnost získat až o 20 procent víc prostředků, než jste uvedli v rozpočtu při žádosti o hypotéku,“ uvádí Hypoteční banka.

ČSOB Leasing rovněž nabízí Zelenou Autopůjčku pro výhodné financování a pojištění ekologických aut. Zájem je poměrně velký, vloni si jejím prostřednictvím pořídili zájemci vozy na elektrický či plynový pohon za desítky milionů korun. „Zájem o Zelenou Autopůjčku překonává naše očekávání a prokazuje, že budoucnost bude ve znamení chytrých vozidel na alternativní pohon,“ řekl vloni Pavel Prokop, generální ředitel ČSOB Leasing.

Skupina ČSOB letos na jaře rozšířila své ekologicky zaměřené produkty ještě o Zelenou Půjčku na bydlení, jejímž cílem je pomáhat klientům s financováním technologií využívajících obnovitelné zdroje energie.

„Nabídka takových služeb se nám rychle rozrůstá. Jako první v Česku jsme představili ekologickou platební kartu vytvořenou z recyklovaného plastu. Úspěch slavíme se Zelenou Autopůjčkou, která je speciálně určena pro klienty, kteří si chtějí pořídit elektromobil. Zelená Půjčka na bydlení pomůže klientům, kteří chtějí financovat fotovoltaickou elektrárnu nebo třeba tepelné čerpadlo,“ sdělil k novince Jan Sadil, člen představenstva ČSOB.

Půjčka s pevnou úrokovou sazbou 4,75 procenta p. a. nabízí možnost čerpání pouze z 51 procent prostředků na technologie využívající obnovitelné zdroje energie. Zbylá část může být využita na cokoliv ve spojení s účely půjčky pro bydlení. 20 procent úvěru (maximálně 60 tisíc korun) je dokonce možné využít na cokoliv bez dokládání účelu. Úroková sazba se v takovém případě nezmění a je garantovaná po dobu splácení úvěru. Úvěr je možné si sjednat až na 12 let.

Energetické úspory

Na energeticky úsporná opatření ve firmách a u podnikatelů zase míří zvýhodněný finanční program, který připravila Komerční banka ve spolupráci s Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou (ČMZRB) a Evropskou investiční bankou. Produkt s názvem „Optimalizujte zeleně“ se skládá z bezúročného úvěru, komerčního úvěru s příspěvkem na úroky a na zpracování energetického posudku od rozvojové banky a se slevou od evropské banky.

„Troufám si říci, že jde o ojedinělý program na tuzemském finančním trhu, který v sobě kombinuje bezúročné financování, poradenský servis KB Advisory v oblasti energetických úspor a až 250 tisíc korun příspěvek na zpracování energetického auditu. Firmám se tak otevírá cesta k často odkládaným investicím do úspor energií, které jim pomohou zvýšit jejich ekonomický profit a zároveň se vypořádat i s dopady legislativy v oblasti hospodaření s energiemi,“ uvedla Blanka Svobodová, zodpovědná za korporátní strategii v Komerční bance.

Autor: Pavel Baroch

Ilustrační foto: Naše voda, Nina Havlová - Tůně Ježkovec na Broumovsku