Sídliště nejsou překážka pro elektromobilitu. Pomohou trafostanice

Součástí distribuční sítě EG.D je mimo jiné i zhruba 20 tisíc trafostanic na území jižních Čech, Vysočiny a jižní Moravy. Mnohé z nich jsou svým umístěním vhodné pro instalaci wallboxu pro dobíjení elektromobilů. Na to sází nový produkt EG.D Dobíječka na trafostanici, který může pomoci snadno rozšířit dobíjecí infrastrukturu pro elektromobily, a to i na sídlištích, kde s nabíjením elektromobilů bývá problém.

Roman Šperňák

7. 6. 2021

„Nedostatečná dobíjecí infrastruktura bývá často označována jako jeden z hlavních důvodů toho, proč se elektromobilita v České republice doposud výrazněji nerozvinula. V EG.D jsme si řekli, že i když jako distributor máme v tomto ohledu svázané ruce a z pohledu regulace nejsme oprávněni v elektromobilitě činit aktivní podnikatelské kroky, můžeme elektromobilistům díky znalosti naší soustavy alespoň nabídnout vhodná místa pro instalace jejich dobíjecích stanic,“ vysvětluje Michal Holan, projektový manažer distribuční společnosti EG.D.

Společnost EG.D vytipovala několik desítek vhodných trafostanic, které přímo sousedí se sídlištními parkovišti a jsou vhodné k instalaci dobíjecí stanice, resp. wallboxu. „Zaměřili jsme se hlavně na problém sídlištního dobíjení. I na sídlištích se již začaly objevovat elektromobily a lidé žijící v panelových domech nemají tak velké možnosti dobíjení jako lidé v rodinných domech, kteří si mohou nástěnnou dobíjecí stanici, tedy wallbox, umístit například do garáže,“ dodává Michal Holan.

První Dobíječku na trafostanici EG.D mohou řidiči najít v Třebíči v ulici Kpt. Jaroše. Provozuje ji společnost E.ON Energie. Podobná příležitost se však otevírá pro jakéhokoliv zájemce o výstavbu dobíječky. Není určena jen pro energetické společnosti, ale velmi vhodná je například pro města a obce, které by si rády dobíječku pořídily i na své území. Dobíječku na trafostanici ocení zákazníci z řad firem nebo fyzických osob, které využívají elektromobil a hledají místo pro rychlou a levnou instalaci dobíjecí stanice. Oproti jiným způsobům výstavby dobíječek tady není zapotřebí získat stavební povolení a také její technické provedení je pro zákazníka méně náročné.

S produktem Dobíječka na trafostanici se mohou zákazníci blíže seznámit na stránkách www.egd.cz/wallbox. Tam také naleznou seznam vydefinovaných vhodných trafostanic, poptávkový formulář a cenu této služby. „Samotný výběr wallboxu, elektroinstalační firmy a dodavatele energií je zcela na uvážení zákazníka,“ dodává Michal Holan.

Autor: Roman Šperňák

FOTO: Se souhlasem EG.D