Světový den bez plastů připomíná, jak naši planetu zatěžují jednorázové obaly

Úterý 25. května 2021 je v letošním roce poprvé vyhlášeno jako Mezinárodní den bez plastů. Jednorázové plastové výrobky jsou velkým problémem pro životní prostředí a pokud každý člověk na planetě omezí jednorázové plasty alespoň na jeden den v roce, dokážeme předejít vytvoření 7,6 miliard kusů plastového odpadu. Tvrdí to organizátoři bezplastového dne z organizace Free The Ocean.

Přidat se k Mezinárodnímu dni bez plastů mohou všichni pomocí online formuláře na webu organizátora. Závazek ke dni bez jednorázových plastů je potom možné sdílet s přáteli a rodinou přes sociální média, čímž by mělo dojít k šíření myšlenky mezi více lidmi. Podle zástupců organizace Free The Ocean bude dopad akce o to větší, čím více lidí uvidí, jak se dá jeden den bez jednorázových plastů zvládnout. Je zde větší pravděpodobnost, že budou v omezování plastů ve svých životech pokračovat dlouhodobě, až je z nich nakonec vyloučí úplně.

Jednorázové plasty odmítejte, nepoužívejte a nekupujte

„Jsme nadšení, že můžeme představit Mezinárodní den bez plastů světu a upozornit na využívání jednorázových plastů v našich každodenních životech. Dne 25. května omezte využívání jednorázových plastů. Nekupujte je, odmítejte je a nepoužívejte je. Doufáme, že tento den otevře lidem oči a zjistí, kolik zbytečných plastů každý den používáme. A pokud to pochopí, můžeme se posouvat směrem k uvědomělé spotřebě,“ řekla zakladatelka organizace Free The Ocean Mimi Ausland pro server Treehugger.

Podle této organizace je každoročně vyprodukováno 380 milionů tun plastu a polovinu z tohoto objemu tvoří jednorázové plastové výrobky. Tedy takové, které jsou po jednom použití určeny k vyhození do odpadu. Recyklace plastového odpadu je přitom složitá a nevýnosná, takže velká část plastů skončí na skládkách nebo ještě v horším případě ve volné přírodě. Znamená to velkou zátěž pro životní prostředí, oceány a volně žijící zvířata, která plasty mohou omylem sníst nebo se od nich různě poranit. A dalším problémem, který přináší využívání jednorázových plastů, jsou mikroplasty, které se například v PET lahvích uvolňují do vody, již potom pijeme. Každý člověk údajně zkonzumuje týdně mikroplasty o váze jedné kreditní karty, přičemž zatím není jasné, jak přesně se mikroplasty v lidském organismu chovají. Vědci předpokládají, že mikroplasty zanášejí tělo toxickými látkami a mohou vyvolávat autoimunitní reakci organismu a zánětlivé procesy.

Čeho se na den bez plastů vyvarovat? Tašky, kelímky, příbory i obaly

Jeden den bez plastů se zdá jako snadná výzva, ale je třeba si uvědomit, že jednorázové plasty jsou zatím skutečně neodmyslitelnou a pro řadu lidí i neviditelnou částí našich životů. Kterým plastovým výrobkům se 25. května musíte vyvarovat a jak se na to připravit?

Plastové tašky jsou sice v českých prodejnách ze zákona zpoplatněné, ale plastové pytlíky na pečivo nebo na zeleninu ne. Na nákup si proto vezměte plátěnou tašku a plátěné pytlíky vhodné na ovoce.

Plastové kelímky, kelímky na kávu a brčka budou od příštího roku zakázané. Od července tohoto roku je výrobci již nesmějí dále produkovat, ale ještě rok smějí rozprodávat zásoby. Kávu, limonádu nebo pivo si proto vychutnejte ze skla, porcelánu nebo z vlastního hrníčku. A na plastová brčka už prostě zapomeňte. Alternativou jsou jejich skleněné, kovové, bambusové nebo papírové verze. Již zmíněné PET lahve jsou škodlivé jak pro životní prostředí, tak zřejmě i pro vaše zdraví. Opět se na delší pobyt venku vybavte lahvemi na vícero použití například ze skla nebo z kovu.

Jednorázové plastové příbory a plastové obaly na jídlo snad na dlouhou dobu vyměníme za pravé talíře v restauracích. Pokud přesto objednáváte jídlo s sebou, neberte si zbytečně plastové příbory a najít také můžete provozy, kde vám jídlo dají do zálohovaných krabiček na vícero použití.

Obalové materiály na potraviny budou vaší největší výzvou. Koupit jídlo, které není zabalené v plastovém obalu nebo v obalu, který plast tvoří alespoň částečně, může být problém. Naštěstí existují bezobalové obchody, kde je možné jídlo koupit do vlastních obalů. Bezobalové potraviny nabízí také některé e-shopy s potravinami.

Přejeme vám úspěšný den bez plastů.

Zdroj FOTO: Unsplash