Bojovnice za klimatickou neutralitu může být příští německou kancléřkou

Německá Strana zelených nominovala jako kandidátku na budoucí německou kancléřku svou předsedkyni Annalena Baerbock. Němečtí zelení jsou v předvolebních průzkumech do Německého spolkového sněmu druzí a dotahují vládnoucí CDU. Může se tak stát, že příští německou kancléřkou bude opět žena a poprvé ze Strany zelených.

Ve svém nominačním projevu jako jediná žena kandidující na post možné nástupkyně Angely Merkelové Baerbock řekla: „Chci, aby politika nové spolkové vlády vytvořila z klimatických opatření měřítko pro všechna odvětví tak, aby mohlo dojít k naplnění Pařížské klimatické dohody“. Dodala také, že boj proti klimatické změně se musí stát hlavní náplní cesty k prosperitě, svobodě a bezpečnosti. Slíbila rovněž že německá ekonomika, která je největší v Evropě, se do poloviny století stane klimaticky neutrální.

U podpisu Pařížské klimatické dohody byla politička před pěti lety přítomna osobně i se svou malou dcerou. „Myslela jsem si přitom, že až bude stará tak jako jsem já teď, to znamená, že jí bude 35 let v roce 2050, což je rok, do kterého bychom měli podle dohody dosáhnout hlavních klimatických cílů. A v této době už bude mít zřejmě děti a já budu babičkou, takže musíme do této doby dosáhnout klimaticky přátelské prosperity,“ zavzpomínala ve svém projevu.

Touha bojovat proti nespravedlnostem světa ji dovedla až k nominaci

Baerbock vyrůstala na farmě v německém Pattensenu nedaleko Hannoveru. Během studií střední školy absolvovala výměnný pobyt na Floridě a během svého dospívání se zúčastnila také německého mistrovství v gymnastice, odkud si třikrát přivezla bronzovou medaili. Vystudovala politologii a veřejné právo na Univerzitě v Hamburku a magisterský titul získala na Londýnské ekonomické škole z veřejného mezinárodního práva. „Již během dospívání jsem se zajímala o světovou nespravedlnost. Proto jsem se také chtěla stát mezinárodní zpravodajkou,“ píše Baerbock na svém oficiálním webu. Během studií proto absolvovala několik stáží v různých médiích a psala pro deník Hannoversche Allgemeine Zeitung.

Během stáže v Radě Evropy ve Štrasburku a v Evropském parlamentu si však uvědomila, že o nespravedlnosti nechce pouze psát, ale skutečně s ní něco dělat. „Během kampaně do Evropského parlamentu v roce 2004 jsem nejen potkala svého budoucího manžela, se kterým mám dvě nádherné dcery, ale také jsem našla svou domovskou stranu,“ vzpomíná Baerbock na oficiálním webu. V roce 2005 tak vstoupila do Strany zelených (Bündnis 90/Die Grünen) a získala místo asistentky poslankyně Evropského parlamentu Elisabeth Schroedter.

Poté působila jako poradkyně pro zahraniční a bezpečností politiku pro skupinu poslanců Strany zelených v Německém spolkovém sněmu a v letech 2009 až 2013 byla předsedkyní strany v Braniborsku. „V Braniborsku, kde žiji, se snažím stále upozorňovat vládu na katastrofální následky těžby hnědého uhlí. Společně s místními iniciativami a občany také bojujeme za zákaz nočních letů a rozšiřování železniční sítě v celém Braniborsku,“ uvádí politička ke svým aktivitám ve prospěch své domovské spolkové země.

Předsedkyně, matka a bojovnice za klimatickou neutralitu

V letech 2009 až 2012 byla Baerbock členkou předsednictva Evropské Strany zelených a v roce 2013 byla zvolena poslankyní Německého spolkového sněmu se za Braniborsko. „Ve svém prvním volebním období jsem se jako poslankyně stala mluvčí naší strany v oblasti klimatické politiky. Zaměřila jsem se hlavně na klima, energetiky a evropskou politiku,“ vzpomíná Baerbock na svém webu. Kandidátka na kancléřku byla také jednou z hlavních propagátorek německé energetické přeměny nazývané Energiewende, jejíž součástí je zavírání hnědouhelných elektráren a odklon od fosilních paliv. „Ve druhém volebním období jsem se potom soustředila na dětskou chudobu, centra denní péče o děti a rodiče samoživitele. Důležitá pro mě stále zůstává energetika a klimatická politika.“

Předsedkyní německých zelených je Baerbock společně s Robertem Habeckem od roku 2018 a v roce 2020 se potenciální kancléřka stala součástí programu Světového ekonomického fóra pro mladé politické leadery. Z tohoto programu vyšel například francouzský prezident Emmanuel Macron nebo premiérka Nového Zélandu Jacinda Ardern. „Jako zapálená Evropanka se snažím o uzavírání nůžek mezi bohatými a chudými v Německu, Evropě i v celém světě,“ říká Baerbock v prohlášení k veřejnosti.

Baerbock je podle serveru Clean Energy Wire oponenty často vyčítáno, že má málo vládních zkušeností na to, aby se mohla stát kancléřkou. Na to však matka dvou malých dětí reaguje, že jako předsedkyně strany, členka parlamentu a matka ukázala, že je dost silná na to, aby mohla vést kancléřství a dodává: „Bojuji za obnovu, mezitím co ostatní reprezentují status quo“.



Autorka: Kristýna Vobecká

FOTO: Annalena Baerbock / Twitter